Menü

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

K, mint koffein

Lusta reggeleken az ember legszívesebben intravénásan adagolná magának a koffeint, de a Harvard Medical School kutatása kiderítette, hogy a koffein gyakori, de kis dózisú alkalmazása hatékonyabb, mintha egyszerre fogyasztanánk belőle nagy adagot. A módszer kipróbálását rátok bízzuk, mi maradunk az az első verziónál.

Ételben az energia

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek – például a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a diófélék vagy a joghurtok – segítenek a vércukorszintet stabilan tartani, aminek hála a fáradtságérzet csökkenthető.

Sétálunk, sétálunk

10 perc szapora séta pont elég ahhoz, hogy az anyagcsere és a vérkeringés felélénküljön és ezzel az energiaszintünk is növekedjen. Mi ezért sétálunk fel reggelente a „hegyre” az irodához, buszozás helyett.

Éltető víz

A kimerültség a dehidratáció tünete is lehet, már csak ezért is érdemes naponta 2-3 liter vizet elfogyasztani.

Egy csésze ginzeng és az erő bennem megint zeng

A szibériai ginzeng serkenti az idegrendszer működését, ráadásul stresszoldó hatása is van. Egy csésze ginzeng tea elkortyolgatása felérhet néhány óra alvással. Eddig csak a zöld tea ilyen jótékony hatását ismertünk, de ki kell próbálni a ginzenget is.

Éhezés kizárva

Az éhségérzet növekedésével arányosan csökken az energiaszint, ezért nem szabad megvárni, míg az elviselhetetlenné válik. A négyóránkénti evés, falatozás segíthet elkerülni ezt a problémát.

Rendszer a pihenésben

Ha minden nap ugyanakkor fekszetek és keltek – még hétvégén is –, a szervezet ritmusa is sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, amivel kiküszöbölhetitek a fáradtság érzését. Pár hét alatt kialakítható ez a rendszer és tényleg működik.

Légzőgyakorlatok

Helyezzétek a kezeteket a térdetekre vagy a gyomrotokra, vegyetek egy nagy levegőt és lélegezzetek hasból. Képzeljétek el, hogy ezzel együtt fehér fény áramlik a testetekbe és kelti életre az egész valótokat. A vállatokat és a nyakatokat közben húzzátok ki, mintha az ég felé nyújtózkodnátok. Végül fújjátok ki a levegőt olyan erővel, mintha csak a világ súlyát engednétek ki magatokból. Ismételjétek meg ötször a gyakorlatot.

Még egy konkrét gyakorlatot ajánlunk, amit a jógik is alkalmaznak az éberség fokozására. Feküdjetek hanyatt, a lábatok alá tegyetek annyi párnát, hogy magasabbra emelkedjen, mint a fejetek. Még jobb, ha a törzsetek is megdőlve áll, mert így a vér még gyorsabban eljut az agyba. Feküdjetek így 5-10 percig vagy ameddig jól esik, közben próbáljatok relaxálni. A véráram felpezsdülésével az energiaszint is megnő, új erőre kaphattok.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!