Menü

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

K, mint koffein

Lusta reggeleken az ember legszívesebben intravénásan adagolná magának a koffeint, de a Harvard Medical School kutatása kiderítette, hogy a koffein gyakori, de kis dózisú alkalmazása hatékonyabb, mintha egyszerre fogyasztanánk belőle nagy adagot. A módszer kipróbálását rátok bízzuk, mi maradunk az az első verziónál.

Ételben az energia

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek – például a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a diófélék vagy a joghurtok – segítenek a vércukorszintet stabilan tartani, aminek hála a fáradtságérzet csökkenthető.

Sétálunk, sétálunk

10 perc szapora séta pont elég ahhoz, hogy az anyagcsere és a vérkeringés felélénküljön és ezzel az energiaszintünk is növekedjen. Mi ezért sétálunk fel reggelente a „hegyre” az irodához, buszozás helyett.

Éltető víz

A kimerültség a dehidratáció tünete is lehet, már csak ezért is érdemes naponta 2-3 liter vizet elfogyasztani.

Egy csésze ginzeng és az erő bennem megint zeng

A szibériai ginzeng serkenti az idegrendszer működését, ráadásul stresszoldó hatása is van. Egy csésze ginzeng tea elkortyolgatása felérhet néhány óra alvással. Eddig csak a zöld tea ilyen jótékony hatását ismertünk, de ki kell próbálni a ginzenget is.

Éhezés kizárva

Az éhségérzet növekedésével arányosan csökken az energiaszint, ezért nem szabad megvárni, míg az elviselhetetlenné válik. A négyóránkénti evés, falatozás segíthet elkerülni ezt a problémát.

Rendszer a pihenésben

Ha minden nap ugyanakkor fekszetek és keltek – még hétvégén is –, a szervezet ritmusa is sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, amivel kiküszöbölhetitek a fáradtság érzését. Pár hét alatt kialakítható ez a rendszer és tényleg működik.

Légzőgyakorlatok

Helyezzétek a kezeteket a térdetekre vagy a gyomrotokra, vegyetek egy nagy levegőt és lélegezzetek hasból. Képzeljétek el, hogy ezzel együtt fehér fény áramlik a testetekbe és kelti életre az egész valótokat. A vállatokat és a nyakatokat közben húzzátok ki, mintha az ég felé nyújtózkodnátok. Végül fújjátok ki a levegőt olyan erővel, mintha csak a világ súlyát engednétek ki magatokból. Ismételjétek meg ötször a gyakorlatot.

Még egy konkrét gyakorlatot ajánlunk, amit a jógik is alkalmaznak az éberség fokozására. Feküdjetek hanyatt, a lábatok alá tegyetek annyi párnát, hogy magasabbra emelkedjen, mint a fejetek. Még jobb, ha a törzsetek is megdőlve áll, mert így a vér még gyorsabban eljut az agyba. Feküdjetek így 5-10 percig vagy ameddig jól esik, közben próbáljatok relaxálni. A véráram felpezsdülésével az energiaszint is megnő, új erőre kaphattok.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.