Menü

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Talán ez egy olcsó és bagatell témának tűnik, pedig… Az egészségtudatos életmódban ez is egy fontos kérdéskör, ahogyan a rendszeres fogászati látogatás is, a fogkőeltávolítás, a helyes fogmosás és az ezzel járó tudnivalók.

A fenti tanácsok betartása a rendezett és egészséges fogazat alapja. A fogak sorsa mindig a gazdájuk megfelelő gondoskodásán múlik, ehhez hoztunk néhány alapinformációt.

Elsőként a megfelelő fogápolási eszközök kiválasztása és rendszeres cseréje, aminek fontosságára felhívnánk a figyelmet. A számunkra megfelelő fogkefe típus kiválasztásakor mérlegeljük, hogy melyik fajta a megfelelő számunkra, előnyben részesítjük-e az elektromos fogkefét a hagyományossal szemben, milyen technikával mosunk fogat és milyen gyakran cseréljük az eszközt.

Ma már annyi féle fogkefét lehet kapni, mely kiszolgálja a különböző igényeket: polírozó, puha sörtéjű vagy kifejezetten a fogszabályzóhoz való.

Bármilyet is veszünk, a lényeg, hogy minimum 2-3 havonta cseréljük, vagy ha a fogkefe sörtéi előbb elhasználódnak, akkor előbb.

Milyen fogkrémet keressünk?

Fogkrém esetén arra kell ügyelnünk – ha egyéb fogászati problémánk nincs – hogy 3-4 havonta váltsunk. Van, aki a mentolost szereti, a gyerekek a gyümölcsös ízvilágot kedvelik, mások a gyógynövényeset használják, esetleg fogfehérítő hatásút.

Speciális problémára speciális fogápolás szükséges, ha például ínygyulladásunk van, vagy fogágybetegséggel küzdünk, esetleg érzékeny a fogínyünk, akkor már kezelésre és ápolásra van szükség.

Használjuk kiegészítő kellékeket?

A fogselyem, fogköztisztító, a szájvíz használata is igen hasznos, ahogy a nyelvtisztító is, ezekkel a fogszuvasodás és ínygyulladás is megelőzhető.

Milyen a helyes fogmosási technika?

Egy alapos fogápolás 2-3 percig tart, érdemes mérni az időt. Fogkrémből pedig nem kell sok, elég mindössze egy borsónyi mennyiség.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a helyes technika az, ha a fogkefe szálai – amennyire csak tudnak – behatolnak a fogak közötti területre és tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Az egyszerű vízszintes sikálás nem elegendő, helyette a körkörös mozdulatok ajánlottak.

Két fog között lévő résekben a felhalmozódó lepedék fogkővé alakul, ezeket fogselyem, vagy fogköztisztító segítségével érhetjük el.

Egy nap sem múlhat el fogápolás nélkül, a napi kétszeri tisztításra, reggel és este feltétlen szüksége van a fogainknak, ezen felül nyugodtan tarthatunk magunknál egy fogkefét a munkahelyünkön is. A fogorvost pedig legalább évente kétszer keressük fel!

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.