Menü

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Talán ez egy olcsó és bagatell témának tűnik, pedig… Az egészségtudatos életmódban ez is egy fontos kérdéskör, ahogyan a rendszeres fogászati látogatás is, a fogkőeltávolítás, a helyes fogmosás és az ezzel járó tudnivalók.

A fenti tanácsok betartása a rendezett és egészséges fogazat alapja. A fogak sorsa mindig a gazdájuk megfelelő gondoskodásán múlik, ehhez hoztunk néhány alapinformációt.

Elsőként a megfelelő fogápolási eszközök kiválasztása és rendszeres cseréje, aminek fontosságára felhívnánk a figyelmet. A számunkra megfelelő fogkefe típus kiválasztásakor mérlegeljük, hogy melyik fajta a megfelelő számunkra, előnyben részesítjük-e az elektromos fogkefét a hagyományossal szemben, milyen technikával mosunk fogat és milyen gyakran cseréljük az eszközt.

Ma már annyi féle fogkefét lehet kapni, mely kiszolgálja a különböző igényeket: polírozó, puha sörtéjű vagy kifejezetten a fogszabályzóhoz való.

Bármilyet is veszünk, a lényeg, hogy minimum 2-3 havonta cseréljük, vagy ha a fogkefe sörtéi előbb elhasználódnak, akkor előbb.

Milyen fogkrémet keressünk?

Fogkrém esetén arra kell ügyelnünk – ha egyéb fogászati problémánk nincs – hogy 3-4 havonta váltsunk. Van, aki a mentolost szereti, a gyerekek a gyümölcsös ízvilágot kedvelik, mások a gyógynövényeset használják, esetleg fogfehérítő hatásút.

Speciális problémára speciális fogápolás szükséges, ha például ínygyulladásunk van, vagy fogágybetegséggel küzdünk, esetleg érzékeny a fogínyünk, akkor már kezelésre és ápolásra van szükség.

Használjuk kiegészítő kellékeket?

A fogselyem, fogköztisztító, a szájvíz használata is igen hasznos, ahogy a nyelvtisztító is, ezekkel a fogszuvasodás és ínygyulladás is megelőzhető.

Milyen a helyes fogmosási technika?

Egy alapos fogápolás 2-3 percig tart, érdemes mérni az időt. Fogkrémből pedig nem kell sok, elég mindössze egy borsónyi mennyiség.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a helyes technika az, ha a fogkefe szálai – amennyire csak tudnak – behatolnak a fogak közötti területre és tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Az egyszerű vízszintes sikálás nem elegendő, helyette a körkörös mozdulatok ajánlottak.

Két fog között lévő résekben a felhalmozódó lepedék fogkővé alakul, ezeket fogselyem, vagy fogköztisztító segítségével érhetjük el.

Egy nap sem múlhat el fogápolás nélkül, a napi kétszeri tisztításra, reggel és este feltétlen szüksége van a fogainknak, ezen felül nyugodtan tarthatunk magunknál egy fogkefét a munkahelyünkön is. A fogorvost pedig legalább évente kétszer keressük fel!

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.