Menü

Bébiétel, színdiéta, szélsőséges módszerek! Drasztikus sztárfogyókúrák!

Csinos hölgy rettentően vidáman, friss salátával teli tálból eszik, kezében villa, és hibátlan csillogó, vakító fogsor. Ki ne ismerné ezeket a diétás reklámképeket? A baj sohasem a diétával van, hanem sokkal inkább azzal, ha valaki drasztikus módszerekhez folyamodik.

Sokan elkezdenek fogyókúrázni, de gyakran előfordul, hogy diéta közben annak felgyorsítása, vagy a vágyott eredmények gyorsabb elérése érdekében, vagy csupán csak türelmetlenségből, tájékozatlanságból drasztikus folyamatokhoz nyúlnak. Ezzel ugyan beindul a gyorsabb fogyás, ám ahogy véget ér a hosszútávon tarthatatlan módszer – a kilók visszatérnek.

Ezt hívják jojóeffektusnak.

A folyamat felvázolásából kiderül, hogy így ennek semmi értelme nem lesz, hiszen semmi köze az egészséges élethez, a helyes táplálkozáshoz, sőt az észszerűséghez sem.

Sokkal okosabb valami egészségesebb módszerre váltani, s bár lehetséges, hogy így lassabban szabadulunk meg a súlyfeleslegtől, de hosszú távon megéri, mert nem az egészségünket tesszük kockára.

Mi a baj a drasztikus diétával?

Mert a test vészhelyzetként tekint rá és azonnal elkezd raktározni, amint ételt kap, s mi mást fog elraktározni, mint természetesen a zsírt.

Másik probléma ezzel, hogy a drasztikus fogyókúrát stresszként éli meg a szervezet, aminek hatására túl sok kortizol, azaz stresszhormon szabadul fel a szervezetben, ami pedig megemeli az inzulinszintet is, ami hozzájárulhat az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásához, de még a pajzsmirigybetegségeket is ide sorolnám.

Mindenki ismer drasztikus sztárfogyásokat, van, aki egy-egy szerep kedvéért vállalja ezt a kockázatot és hirtelen, kevés idő alatt, hatalmas fogyásokra képes.

Volt olyan színésznő, aki naponta szigorúan csak 4 főtt tojást evett, más egyoldalúan csak fehérjét fogyasztott, akadt olyan, aki színek szerint evett, de olyan is, aki bébiételeken élt, vagy olyan, aki napi kalóriakeretét 300 kalóriában határozta meg. Kétlem, hogy ezek a módszerek egészségromlás és következmények nélkül valósultak meg, mindenesetre semmiképp sem követendőek!

Nem kérdés, hogy Hollywood legmenőbb hírességei sok mindenre képesek egy-egy szerep kedvéért, ám ezeket a drasztikus fogyókúrákat semmiképp se utánozzuk le, hiszen ésszerű keretek közötti, normál diétával, egészséges és változatos étrenddel, sok folyadékkal és heti néhány edzéssel éppígy elérhetjük a kívánt formát és testsúlyt. Egészségkárosodás nélkül.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?