Menü

Farkasvakság

A szemet sokféle probléma érintheti, fájdalmat okozhat a látás romlása, zavarhatja az erős fény, vagy akár a szürkület és sötétség, mely komoly befolyással lehet életünkre.

A farkasvakság egy betegség, aminél az ember szürkület és sötétség esetén sokkal rosszabbul lát, mint nappal. Ez azért van, mert a szem nem képes alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez. Főként gépjármű vezetésnél lehet ez nagy probléma, hiszen ilyenkor a vezető egyén nem képes felmérni a közúti közlekedés helyzeteit, nem látja jól a környezetét.

A betegség oka az, hogy a szem ideghártyájának szélén található idegsejtek, vagyis pálcikák nem funkcionálnak megfelelően. A pálcikákban egy úgynevezett rodopszin nevű kémiai anyag található, mely nagyon fényérzékeny, azaz fény hatására lebomlik. Amikor sötétedik, ez az anyag újra felépül, amihez viszont A-vitaminra van szükség. Ha nincs kellő mennyiségű A-vitamin a szervezetben, akkor ez a felépülési folyamat lassabban történik meg, ilyenkor szürkületi vakság alakul ki, azaz látásromlást észlelünk.

Legtöbbször 2-5 éves gyermekeknél és terhes nőknél diagnosztizálják a betegséget, hiszen ezekben az esetekben alakulhat ki legtöbbször ez a vitaminhiány. Van egy másik oka is a betegség kialakulásának, amit retinitis pigmentosanak hívnak. Ez egy örökletes betegség, melyre jelenleg nincs gyógymód. Akinél ez a kór okozza a problémát, azoknál megfigyelhető, hogy a szem ideghártyájának sejtjei gyorsabban öregednek, a pálcikák a sötétség hatására gyorsabban pusztulnak. Emellé társulhat a látótér körkörös szűkülése, végül a látótér csőszerű beszűkülése.

Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy kulcslyukon keresztül kéne a világot szemlélnünk. Előfordulhat, hogy homályos foltok jelennek meg szemünk előtt vagy rohamosan romlik látásunk.

Az A-vitamin hiány által kialakult farkasvaksággal élők tapasztalhatnak még szemszárazságot, többször előforduló bőr- és nyálkahártya betegségeket, töredezettebb körmöket és hajvégeket, és az immunrendszer ellenállóképességének romlását is. Súlyosabb esetben kialakulhat fényérzékenység, magasfokú látásromlás, végül teljes vakság is. Megfelelő vitaminbevitel esetén a tünetek gyorsan javulnak, de ehhez az is kell, hogy időben felfedezzék a problémát, mivel, ha a vakság kialakul, azt visszafordítani már nem lehet.

Az A-vitamin egy zsíroldékony vegyület, testünk képes raktározni, és gyanú esetén érdemes orvosunkkal, gyógyszerészünkkel beszélni arról, hogy milyen formában tudjuk pótolni a hiányt. Természetes közegben is megtaláljuk ezt a vitamint, a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök és a narancs is bővelkedik benne, de tejtermékekben, leveles zöldségekben és a halakban is megtalálható.

A farkasvakság kezdeti tüneteinél már fel kell keresni orvosunkat, hiszen veszélyes helyzeteket idézhet elő, emellett, ha időben elcsípjük, esélyünk van vitaminpótlással visszafordítani az egészséges állapotot, és megőrizni látásunkat.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?