Menü

Schroth terápia

Sokféle gerincet érintő betegséget ismerünk, különböző gyógymódokat, mint gyógytorna, fűző viselése, de van egy módszer, ami a gerincferdülés korrigálásában nagyon hatékonynak bizonyul, ez a Schroth terápia.

A Schroth terápia Katharina Schrothról kapta a nevét, aki egy német gyógytornász volt. Módszerének lényege, hogy a gerincferdülést, ami nem tévesztendő össze a hanyag tartással, úgy kezelik, hogy a gerincet annak maximális nyújthatóságával és helyes légzéstechnikával középpontba állítják és innen indítva kezdik el az izmok megerősítését és nyújtását. Ezen aktív torna mellé ajánlják a fűző, azaz korzett viselése, mely a torna után segít megtartani a helyen pozíciót, ezzel helyes helyzetben tartva a vázizmokat. Ez mind azért jó, mert nem csak a kezelés alatt kerül testünk a megfelelő tartásba, hanem a nap 24 órájában képes fenntartani ezt, így sokkal eredményesebb a gyógyulási szakasz.

A gyógytorna mindig egyénre szabott, mivel nem mindegy, hogy a gerinc deformitásai következtében melyik izmot vagy ínszalagot hogyan és mennyire terheljük. Itt jön a képbe a légzés, vagyis a háromdimenziós, speciális, forgatólégzés elsajátítása. A légzés hatással van a deformitásokra. Minden gerincferdülési problémánál ajánlott a Schroth terápia, nem csak korrigál, hanem a fájdalmakat is képes rövid időn belül csökkenteni. Az szakemberek azt ajánlják, hogy a diagnózis felállítását követően a lehető legkorábbi időpontban kezdjék meg a terápiát, de bármilyen életkorban el lehet kezdeni.

A terápia testtudat fejlesztésével, légzésterápiával, a tartáskontroll megtanulásával, a külső kellemetlen behatások napi szintű kivédésének technikájával, és a korzett helyes használatának megtanulásával éri el gyógyító hatását. Torna közben nagy hangsúlyt fektetnek a nyújtózásra, mely elősegíti az izmok aktivitását. A gyógytornát kizárólag erre szakosodott gyógytornász instrukciói és ellenőrzése alapján lehet végezni, és a terápia megkezdése előtt mindig szükség van egy nagyon alapos állapotfelmérésre, hogy a szakember egy teljesen egyénre szabott tornagyakorlat sort tudjon összeállítani.

A módszer alkalmazása ajánlott gerinc operáció előtti mobilizációra, műtét utáni rehabilitációra, mindenféle gerincferdülésre, azaz scoliosis-ra, gyerekkori csigolya növekedési zavarra, tartási problémákra és csigolya deformitások okozta panaszok megszűntetésére, illetve az állapotromlás megelőzésére, későbbiekben megállítására is. Fontos ezen kívül a rendszeres orvosi ellenőrzésen való részvétel, a tornagyakorlatok mindennapos elvégzése, és az egyénre szabott korzett gyártása és mindennapos viselése is.

A Schroth terápia ajánlott minden gerincferdülés okozta panaszokkal élő embernek, nemtől és kortól függetlenül. A módszer alkalmazás során már pár alkalom után javulást érhetünk el.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?