Gondolj másként az ecetre!
- Dátum: 2023.10.08., 11:04
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- ablaktisztítás, csíkmentes, ecet, égésmaradvány, ételmaradék, eukaliptusz, felmosás, fertőtlenít, folt, fürdőszoba, kávéfőző, megoldás, mikrohullámú sütő, napfény, olcsó, penész, szag, szennyeződés, szórófejes flakon, teafaolaj, teafőző, tisztítószer, tűzhely, vízforraló, vízkőoldó
Sokszor hallom, hogy nem szeretik, nem bírják a szagát, nem szeretik használni, pedig vannak dolgok, amelyekre egyszerűen fantasztikus megoldás az ecet!
Az ecetet úgy használhatjuk fel legjobban takarítási célokra, ha fele-fele arányban hígítjuk vízzel, és szórófejes flakonba tesszük. Ezzel egyszerűen meg tudjuk tisztítani a legtöbb felületet.
Például az ablakokat!

Fontos, hogy akkor érdemes nekiállni, amikor nem éri közvetlen napfény az üveget. Ecetes vízzel garantáltan csíkmentesen szárad a felület és szép tiszta lesz.
A mikrohullámú sütő kényes pont? Ecet!
Szokásom betenni egy műanyag táé ecetes vizet a mikróba, mely egy-két perc alatt leoldja a makacsa szennyeződéseket és ételfoltokat, kifröccsenéseket, sőt elárulom, hogy a mosogatószivacsot is be szoktam tenni a mikróba két percre, fertőtlenítés céljából. (a szivacs ezután pár percig tűzforró, kézzel ne fogjuk meg és ne vegyük ki azonnal)
Ecetet a padlóra!
Hatékony, olcsó tisztítószer felmosáshoz. Ha csak a szaga miatt nem használtuk eddig, akkor cseppentsünk hozzá eukaliptusz- és/vagy teafaolajat.
A tűzhely kritikus pont. Aki főz és aktívan használja a konyháját, tudja, hogy számtalan szennyeződéssel kell leszámolni. Az ecetnek ekkor is érdemes adni egy esélyt!
A mosogató legyen a legtisztább! A mosogató tisztán tartása higiéniai okokból is fontos. Ecetet fújjunk rá és máris gyönyörűen tiszta lesz.
Vízforraló, tea- és kávéfőző.

Ezek a készülékek borzasztóan hamar vízkövesednek, pláne gyakori használat mellett és azért valljuk be napi szinten kapcsoljuk, használjuk őket. Az ecetes víz az egyik legjobb vízkőoldó, nagyon gyakran átöblítem vele ezeket az eszközöket, a vízköves vízforralónkkal csodát tesz.
Mi a helyzet az edényekkel?
A makacs égésmaradványok ellen is hatékony fegyver az ecet, én gyakran a mosogatógépbe is öntök belőle.
Fürdőszobába is használhatjuk? Természetesen! Mint említettem kiváló vízkőoldó, emellett szuperül ellátja a penészfoltok baját a fúgáknál.
Volt nincs penész, vízkő, baktérium, szennyeződés, ételmaradék, folt. Ezt tudja az ecet a háztartásban! S ami a legjobb, mindezt vegyszermentesen tehetjük meg!
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.