Menü

5 gyógyszermentes megoldás fejfájásra

Az alkalmi, krónikus fejfájás vagy a migrén minden esetben meg tudja keseríteni életünket. Ha túl sokat fáj a feje és nem akar gyógyszereket szedni, az alábbi 5 módszert érdemes kipróbálnia.

A különböző fejfájások fajtái közül a tenziós fejfájás a leggyakoribb. Ilyenkor úgy érezzük, hogy az izom-összehúzódás miatt az egész koponyánkon nyomás van. Ez a fajta fejfájás a stressz és az alváshiány leggyakoribb következménye.

Bár a vény nélkül kapható aszpirin vagy ibuprofen tartalmú készítmények a legtöbb embernél hatásosak, ezeket a tablettákat nem lehet hetente néhány alkalomnál többször használni. Sőt a fájdalomcsillapítók koffeint is tartalmazhatnak, ami súlyosbíthatja a fejfájást.

1. Állítsa meg a fejfájást, mielőtt elkezdődne

A legjobb stratégia az, ha nem fáj a feje. Ezt persze könnyebb mondani, mint kivitelezni.

Hatékony, ha betart egy napirendet, ütemtervet, mert ezzel ellensúlyozza a stresszt.

Legyen hidratált.

A könnyű cardio és nyújtógyakorlatok hatékonyan kontrollálják a stresszt.

Aludjon 7-8 órát naponta és szánjon 15 percet meditációs gyakorlatokra.

Elektronikus eszközök, monitorok, képernyők használatakor 15 perc elteltével fókuszáljon egy másik tárgyra, hogy elkerülje a szemfájdalmakat, valamint keljen fel, nyújtózzon ki, vegyen mély levegőt.

2. Ételek, amiket ehet, és amiket tanácsos elkerülni

Az egyik leghatásosabb módszer arra, hogy megszabaduljon a fejfájástól, migréntől, ha megváltoztatja diétáját, étrendjét. A krónikus fejfájásban szenvedők megtanulják, hogy melyik élelmiszereket kell kerülniük. De néhány étel megelőzheti a fejfájást:

spenót: B-vitaminnal

zsíros halak: omega-3 zsírsavval

görögdinnye: sok folyadékkal

tejtermékek

csokoládék

mogyoróvaj

avokádó

banán

citrusfélék

3. Próbáljon ki vitaminokat, ásványi anyagokat, gyógynövényeket

Ha csak néhány alkalommal van fejfájása havonta, érdemes méginkább a megelőzésre fektetni a hangsúlyt és a vitamin-, táplálék kiegészítőkre koncentrálni.

Magnézium: a magnéziumhiányos szervezetnek javasolt a napi 400 milligrammos bevitel, ami javíthat a tüneteken. Vesebetegek minden esetben konzultáljanak az orvosukkal.

Acsalapu gyökér: vizsgálatok megállapították, hogy akik naponta kétszer 75 milligrammnyit vittek be szervezetükbe, azoknál felére csökkent a migrének száma, a vizsgált 4 hónap alatt. Kerülje az acsalaput terhesség, májbetegség esetén.

Koenzim Q10: ez a vitaminokhoz hasonló anyag megtalálható húsokban, tengeri ételekben. Fokozza az agy anyagcseréjét. Javasolt 100 milligramm bevitele, naponta háromszor.

B-vitamin: felgyorsítja az agy anyagcseréjét, ami úgy tűnik, hogy hatásos a migrén ellen. Naponta 400 milligramm szedése ajánlott.

4. Járjon akupunktúrára!

Az akupunktúrának nagy hagyománya van a keleti orvoslásban, de a nyugati kultúrában is egyre többször alkalmazzák számos betegség kezelésében. Ilyen a fejfájás is. Tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra hatására a kezeltek 62 százalékánál enyhült a fejfájás. Ezzel szemben a gyógyszert szedőknél ez 45 százalék.

5. Tanulja meg kontrollálni a fájdalmat

A biofeedback - természetes visszacsatolás, visszajelzés - tipikus kezelési forma azoknak, akiknek a stressz okoz krónikus fájdalmat. Terapeuta segítségével a betegre elektromos szenzorokat tesznek, amik visszajeleznek (feedback) a testről (bio).

Ez a visszacsatolás segít a test legapróbb változásait - izmok ellazítása, stressz, fájdalom jelei - is érzékelni. Ennek az alternatív terápiának a lényege, hogy megtanulja, hogyan kontrollálja a testét, hogy megelőzze a fejfájást vagy egyéb fájdalmakat.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.