Menü

Itt az ősz, segítsük a madarakat

Szerencsére sokan gondolunk a környezetünkre és annak életben tartására, ilyenkor ősszel ez még jobban előtérbe kerül, főleg a madarak etetésénél, viszont nem mindegy, hogy hogyan csináljuk.

Szerencsére Magyarországon rengeteg madárfaj honos és azért, hogy számuk ne csökkenjen, igencsak jól jön a segítség az emberek részéről. Tény, hogy a madaraknak a hidegben sokkal nehezebb tápláló, energiával feltöltő élelmet találniuk az őszii-téli időszakban, mint nyáron, de hessegessük el a tévhitet, miszerint a madaraknak állandó élelempótlásra van szükségük a hidegebb idők beköszöntével. Fontos odafigyelni arra az időszakra, amikor beköszöntenek a fagyok, hiszen ekkor kezdenek a kis repdesők fészket rakni, gyarapodni, vagyis tojást rakni. Ilyenkor megnő az fehérjeigényük, ezért érdemes az etetőket megtölteni.

Az etetést októbertől májusig kell megoldani, hiszen így a madaraknak van lehetőségük megszokni egy bizonyos élelem fellelő helyet, ezzel pedig könnyebb dolguk lesz később. Sose hagyjuk abba a tél közepén az etetést, hiszen a kistestű madarak a megszokott helyen fogják keresni a magvakat. Ahhoz, hogy megfelelően csináljuk a dolgot, tegyünk ki olyan etetőt, amit macska, kutya, mókus, pele és társaik nehezen érnek el, ezek kialakításához a kisállatboltokban és az interneten is remek ötleteket szerezhetünk.

Az etetőkbe olyan madárbarát étkek kerüljenek, amiknek magas a kalória- és az olajtartalma. Lehet ez dió, napraforgó mag, kukorica morzsolva, faggyú, köles és gyümölcsök. Fontos, hogy egyik se legyen pirított, sózott, fűszerezett. Amit egyáltalán nem szabad, azok az emberi fogyasztásra szánt ételek, például főzelékek és húsok, illetve olyan ételek, amikbe kis lábaik beleakadhatnak vagy beleragadhatnak. Arra is figyeljünk oda, hogy mindig tiszta legyen az etető, ha például beázik, egyes magvak avasodnak, rohadásnak indulnak, melyek káros hatással lesznek a kis tollasokra. Az etető alatt is rendszeresen takarítsunk, a sok madárürülék nem egészséges környezet az emberek számára.

Helyezzünk ki itatókat is, főleg a fagyos időkben tartsuk őket mindig vízzel feltöltve, mivel, ha mindenhol fagy van, nincs mit inniuk. Az etető és itató alatt hagyhatunk kis avart, mivel ez vonzza a rovarokat, a rovarok elcsípése pedig a madarak „vadászösztönét” is fenntartja. Mindig ellenőrizzük, hogy etetőnkön nincsen e sérülés, mert nem csak sebeket okozhat, hanem a sérült madár könnyű préda a ragadozó állatok számára, emellett egy elfertőződött seb nem csak az adott kismadár számára jelent szinte biztos halált, hanem a fertőzés elterjedhet az etetőn keresztül más madarakra is.

Tartsuk be a madáretetés nem nehéz szabályait és nem csak segítünk az élővilágnak, hanem csodálatos élményben lesz részünk, amikor a kis színestollú barátainkat nézhetjük az ablakból.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.