Menü

Mit nevezünk kajakómának?

Egy kiadós evészet után gyakran érezzük magunkat fáradtnak, erőtlennek, enerváltnak, álmosnak, a köznyelv ezt kajakómának nevezi, ám kevesen tudják, hogy valójában ilyenkor milyen folyamatok zajlanak a szervezetünkben. Miért sújt le ránk a kajakóma, és mit tehetünk ellene?

Egy kiadósabb ebéd vagy vacsora utáni energiahiány érzését már mindannyian megtapasztaltuk, szinte ágynak esünk egy vasárnapi ebéd után, pedig ez lehetne másképp is.

A megoldást nem a bőséges ebéd utáni erős presszókávé jelenti, a kávé ugyanis ahelyett, hogy segítene, akár még tovább ronthatja a helyzetet.

Kajakóma sajnos a munkahelyünkön is jelentkezhet egy finomabb és kicsit bővebb ebéd elfogyasztása után, főleg, ha a menü után még egy névnapozás vagy szülinapozás is befigyel süteményhegyek, cukros üdítők kíséretében. Ebben az esetben tényleg meg kell küzdeni az álmossággal.

Hogy is van a vicces mondás? Az élet küzdelem, délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal, talán ebben van is valami.

Ahhoz, hogy megpróbálhassunk tenni ellene, érdemes megismerni azt, mi okozza a szervezetünkben ezt az étkezés utáni érzést.

A fő felelőse ennek az állapotnak bizony a boldogsághormon, mely többek között az alvás-ébrenlét ciklusért is felel. Ezt triptofán nevű aminosavak alkotják, amelyek a fehérjében gazdag élelmiszerekben találhatók meg és ezek az ételek a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal – például tésztákkal, cukros italokkal, süteményekkel, édességekkel, kekszekkel elősegítik a triptofán gyorsabb felszívódását és az agyba való bejutását. Ettől érezzük azt, hogy álmosak vagyunk, fáradtak, s mivel a reggelit sokan kihagyják és inkább ebédre, sőt vacsorára esznek többet, így ezeknél az étkezéseknél figyelhető meg leginkább a jelenség.

A másik magyarázat az, hogy a kortizolszint a nap első felében a legmagasabb, ettől a hormontól vagyunk éberebbek, ez délután és este már lecsökken, s elhozza a kajakóma tüneteit.

Ezeken a hormonokon kívül más is ludas a dologban…

Amikor étkezünk, a tápanyag bevitelének köszönhetően a test véráramlása lelassul, mivel ilyenkor az emésztőszervek extra energiával dolgoznak. Minél többet eszünk, annál jobban csökken a véráramlás a test más részeibe, ettől pedig szintén fáradtak érezzük magunkat.

Az sem mindegy az adott étkezés mennyire dobja meg a vércukorszintünket, majd utána mennyire esik le. Minél cukrosabb ételt fogyasztunk, annál annál gyorsabban esik le a vércukorszint utána, ami azt is jelenti, hogy az étkezés ellenére hamar energiahiányosnak és levertnek érezhetjük magunkat.

Mivel tudjuk elkerülni a fent említett kajakómát és az azzal járó tüneteket?

Elsősorban változatos és egészséges étrend, lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása, amelyek egyenletesen emelik meg a vércukorszintet, így az lassabban is esik vissza.

Kiadós séták, mozgás, mellyel kicsit „ledolgozható” a kajakóma és a megterhelő étkezések utáni esetleges pluszsúly. Az étkezések mértékének visszaszorítása is segít, „a mérték az érték”, szokás mondani.

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.