Menü

Hogyan készüljünk fel hosszabb autós utazásra?

Utazni mindenki utazik, és a legtöbb embert a munka, a pihenés, és a kikapcsolódás vezérli egy-egy másik országba. Bizonyos helyzetekben hiába a nagy távolság, ha például rengeteg holmival megyünk, vagy nagyon drága a repülőjegy, akkor a repülőgép helyett autóba ülünk. Az alábbi cikkben arra keressük a választ, hogy hogyan készülhetünk fel egy hosszabb autós, vagy esetleg vonattal történő utazásra.

Európaiként egyszerű a közlekedés

Amikor hosszabb távot kimondottan autóval, vonattal akarunk megtenni repülő helyett, akkor általában az olcsóbb utazás, a rengeteg csomag, vagy pedig a repüléstől való félelem a kiváltó ok. A csomagokra lehet egy jó példa, mikor valaki mondjuk huzamosabb ideig akar egy másik országban tartózkodni, emiatt ugye rengeteg dolgot kell magával vinnie. Európai lakosként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az autóval való közlekedés egyre gyorsabbá vált. Lényegében véve egész Európán autópályákon haladhatunk át úgy, hogy az adott országból semmit sem kell látnunk.

Magyarországról nagyjából egy napnyi autóúttal eljuthatunk Franciaország, Belgium szélére, tehát 1500-2000 kilométert tehetünk meg úgy, hogy átrobogunk Ausztrián, Németországon, viszont közben semmit sem érzékelünk magából az országból, csak a szalagkorlátot, meg a közlekedési feliratokat, táblákat. Emellé pedig hozzájárul, hogy ugye sehol sincs határellenőrzés, tehát emiatt sem kell megállni.

Autós tippek

Mindig nézzük át, hogy mikor utazunk, és hová. Autóval való közlekedésnél ma már mindenképp érdemes navigációt használni, tájékozódni előzetesen az utazási információkról. Habár több, mint 1000 kilométeres út esetén már nem lehet azt mondani, hogy minden torlódást elkerülünk majd, mivel ekkora úton biztosan lehet útmunkálat, baleset, beállt forgalom. Valamint több Nyugat-Európai városban vannak megkötések a járművekre is, ilyenek például, hogy: csak 6 éves korig lehet regisztráció nélkül behajtani egy adott város területére, vagy éppen a dízeles autókat próbálják visszaszorítani bizonyos tiltásokkal. Ezekről utazás előtt mindig tájékozódjunk, különösen abban az országban, városban ahová érkezünk, de magukat a tranzit országokat is érdemes megnézni, mert ott is lehetnek kellemetlen meglepetések. Emellett sok országban kötelező a téli gumi használata november és április között.

Sokszor hallott információ, hogy utazás előtt mindig ellenőrizzük a keréknyomást, motorolajat, hűtővizet, szélvédőmosó folyadékot, és ha tudunk, akkor mindenből vigyünk tartalékot, hiszen később is jó lesz. Nem kell említeni, hogy autóval való utazásnál olyan járművel kell menni, ami elvisz a “célig”, az nagyon fájó tud lenni több szempontból is, ha útközben megáll alattunk az autó, és mondjuk ott ragadunk egy külföldi országban az autópályán, a csomagtartóban rengeteg értékkel. Persze nem lehet minden embernek új, és tökéletes autója, viszont ha előzetesen tudjuk, hogy problémák vannak az autónkkal, akkor ne kockáztassunk meg vele egy több száz, akár ezer kilométeres utazást. Ez az a fajta stressz, amit érdemes elkerülni, hiszen az ilyen történetek nagyon nagy csalódásként érhetnek véget.

A légkondicionálót sem szabad túl hidegre, sem túl melegre állítani. Hosszú utakon, amikor egy sofőr már alapból fáradt, kimerült, akkor a meleg csak még álmosítóbb hatással van rá. A hosszabb utakat másfél-két óránként szakítsuk meg egy kis pihenőre: ez nem csak a vezetőket „rázza fel”, de ha gyerekkel utazunk, akkor nekik is jót tesz. Ha pedig több sofőr van, akkor érdemes 1,5-2 óránként cserélni, ez sokkal célszerűbb, mint az a módszer, mikor valaki levezet egyben 7-8 órát, majd átadja a másik embernek. Kisebb távokkal kevésbé fáradunk, és tovább is bírja az utat mindkét sofőr.

Ételek és gyógyszer

Mindig legyen megfelelő mennyiségű víz, és ha tudjuk, hogy sokat vezetünk egyszerre, akkor érdemes valamilyen üdítőt is vinni, a szervezetünk megbocsátja az ilyenkor elfogyasztott koffeint. Valamint előzetesen szinte minden ember csomagol valamennyi kaját is egy hosszabb útra, viszont az autópályák mentén is gyakran lehet találni éttermeket, kajáldákat ahol tudunk kajálni. Egész úton azért nem érdemes éhezni, szóval egy közel egy napos út esetén már mindenképp érdemes valahol megállni enni pár falatot.

Gyógyszerek tekintetében legyen nálunk mindenből: hasmenés, láz, fejfájás, torokfájás elleni gyógyszer, és sebtapasz sem árt. Nem gond, ha valami otthon marad, mert sok minden megkapható más országokban is, ha tényleg szükség van rá. Viszont, ha huzamosabb ideig maradunk külföldön, akkor otthonról alapból fontos különböző gyógyszereket kivinni. Szinte biztos, hogy egy több, mint 1000 kilométeres utazás mindenkit szétzilál, sokszor megfájdul a fejünk az időjárási változások miatt, valamint az út során megtett szintkülönbség is “hasogató élmény” tud lenni. Tehát egy hosszabb utazás mindig megterhelő, viszont előzetesen felkészülhetünk a különböző eseményekre.

De mi van a vonattal?

Kíváncsiságból megnéztem a MÁV oldalán, hogy milyen “messzi” országokba tudunk eljutni Magyarországról vonattal úgy, hogy csak itthon veszünk jegyet. Például a korábban említett Brüsszelt, Belgium fővárosát nézve, autóval az út gyakorlatban szűk egy nap. Viszont vonattal 14 óra alatt el tudunk jutni Brüsszelbe 2 átszállással, és a vonatnak van egy hatalmas előnye: az ára. Ugyanis a vonatjegy 20.000 forint körül van, ami nagyon olcsó mind a repülőjegyhez, mind az elégetett benzinhez hasonlítva.

A vonaton pedig nagyobb a mozgástér mint egy autóban, és látható, hogy az európai vasút bizony gyorsabb, mint az autó – azért itt mindenképp el lehet sütni a MÁV-val kapcsolatos sztereotipikus vicceket, miszerint a vonat még sohasem érkezett időben, a szerelvények koszosak, és még rengeteg hasonló dolgot lehetne megemlíteni –. Persze a vonaton nem vagyunk egyedül, a csomagokat húzni kell magunk után, viszont a vasút hosszabb utazásra jó választás lehet. Gondoljunk bele, hogy nem kell vezetni, gyorsabb, mint az autó, az út közben is dolgozhatunk, pihenhetünk, és környezetkímélőbb is.

Emellett ha a hazai oldalon nem találunk jegyet egy adott helyre, akkor ha elég kitartóak vagyunk vehetünk jegyet az adott ország vasúti társaságának oldalán keresztül is. Így pedig össze lehet rakni egy vonattal történő utat is, a döntés leginkább azon múlik, hogy az adott ember/emberek melyiket preferálják. Összességében, mind az autó, mind pedig a vonat jó opció lehet utazásra szinte egész Európában.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.