Menü

Melegítsd magad belülről

Ősz, tél, hűvösebb idő, elkezdünk fázni, sokszor hiába a meleg a ruha, valahogy belülről jön a hidegrázás. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk testünknek a hideg leküzdésében, apró praktikákat is bevethetünk.

Vannak ételek, fűszerek, italok, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy komfortosabban érezzük magunkat a hideg beköszöntével. Nem kell nagy dolgokra gondolni, sokszor egy kis meleg tea is nagy segítség, de lehet ezt még hatékonyabban is csinálni, mégpedig úgy, hogy odafigyelünk arra, hogy mit is iszunk.

Bizonyos fűszereknél megfigyelhető, hogy élénkíti a belső hőmechanizmusok működését, ezeket már évszázadok óta használják. Először is gondoljunk a gyömbérre, ami nem csak nagyon markáns ízű, hanem a téli időszak egyik alappillére. Ide vehetjük az ánizst, a szegfűszeget és a fahéjat is. Remélem, hogy mindenkinek beugrott az ízvilág, hiszen ezeket használjuk az adventi időszakban. Nem csak a teát ízesíthetjük vele, hanem a forraltbort is. A forralt bot nem csak a forraltsága miatt jó, hanem a mértékkel fogyasztott alkoholtartalma miatt is érvényesíti melegítő hatását.

Ételeinkbe is csempészhetünk kedvezőleg ható fűszereket. A fent említett fűszereket használhatjuk süteményekbe, például mézeskalácsba, amit könnyű elkészíteni is, sokáig eláll egy dobozban vagy jól záródó zacskóban, és hurcolhatjuk is magunkkal napközben. A csípős és erős fűszerektől szinte azonnal kimelegszik az ember, lehet ez egy jó chilis bab, amiben a chili paprika gondoskodik erről, de egy négyborsos fűszerkeverékkel pácolt, sütőben hamar kisütött hús is. Akik szeretik más országok ételeit, próbálkozzanak a curryvel, a kurkumával, a kardamommal, remek receptekkel van tele a világháló. Amennyiben a magyar konyha ízvilágát részesítjük előnyben, akkor vegyük elő a jó kis fokhagymát, piros paprikát, fekete borsot és bátran keverjük ételeinkbe.

Vannak ételek, amit fázós időszakban érdemes kerülni, mert inkább hűsítő hatásukról híresek. Ide tartoznak a citrusfélék, mint a narancs, citrom, de ide soroljuk az ananászt is. Ezek fogyasztását tegyük át olyan időszakra, amikor az otthon melegébe burkolódzhatunk. A tejtermékek sem éppen fognak minket felmelegíteni, inkább főzzük őket bele ételeinkbe. Fűszereket is említhetünk a sorban, ilyen a citromfű, a koriander, a menta és az édeskömény. Ezeket inkább használjuk fel nyáron limonádéba.

A hidegben a testmozgás az, ami a legtöbbet segíthet abban, hogy ne fázzunk, de bizonyos fűszerek, ízek, segíthetnek az átmelegedésben. Használjuk őket ételeinkben, italainkban és garantáltan kevesebbet fogunk fagyoskodni.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.