Menü

Trombózis – mikor kell mentőt hívni?

Mai témánknak egyik legfontosabb oka, hogy olyan betegségről beszélünk, mely akár rejtett is lehet és emiatt nehéz felismerni. A mélyvénás trombózis tünetek nélkül is jelentkezhet.

Mitől alakul ki a trombózis?

A trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha egy vénában kialakul egy vérrög, az leszakad és a tüdőbe jut, akkor elzárhat egy verőeret, aminek következtében halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki, ezért szükséges azokra a tünetekre figyelni, melyek trombózisra utalnak.

Egyik ilyen fontos tünet a lábdagadás.

Az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis esetén. Ekkor a vérrögök elzárják a véráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz, a láb pedig erősen megdagad.

Az érintett láb körfogata megnő a másik végtaghoz képest, a bőr pedig a gyulladás miatt fényessé, meleggé válik. Ez a tünet szemmel látható és férjem példájából kiindulva tudom, hogy néha a térdhajlatban kialakult ún. Baker ciszta is okozhatja ezt, trombózis nélkül. Mindképp kivizsgálást igényel.

Végtagfájdalom

Trombózis során a legtöbben erős fájdalmat éreznek az adott végtagban, természetesen ez lehet izomláztól vagy ízületi fájdalomtól is, ezzel könnyen összetéveszthető, emiatt, ha fájdalmat érez a lábában vagy a karjában, akkor a biztonság kedvéért jobb orvoshoz fordulni.

Egy fontos életet mentő információ lehet, hogy a trombózis során a kellemetlen érzés mozgás hatására fokozódik. Ekkor tilos mozogni, mert leszakadhat a vérrög.

Kékes-lilás elszíneződés

Mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, ezért az érintett végtagon ilyesfajta elszíneződés figyelhető meg. Ez nem olyan, mint az ütés vagy sérülés esetén keletkező kékes-lilás foltok, hiszen jóval nagyobb területet érint, ugyanis ebben az esetben ezt az állapotot az oxigénhiány okozza.

Szakemberek szerint a meleg tapintású, nagyobb felületen lévő elszíneződés esetén gyanakodjunk a trombózisra és vegyük a lehető legkomolyabban a tünetet.

Bármilyen mellkasi fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, azonban trombózis és tüdőembólia jele is lehet, ha erős mellkasi fájdalmat érzünk, köhögéssel, súlyosabb esetben vérköpéssel. Ilyenkor minden perc számít, mihamarabb hívjon mentőket!

Légszomj, szapora pulzus.

A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást, így lelassítja az oxigén áramlását. Mindenképp és mielőbb mentőt kell hívni a tünetek észlelésekor!

Sajnos számos esetben a trombózis kialakulása és lefolyása tünetmentes, s nem is tudunk róla. Amennyiben a fent említett tünetek jelentkeznek, az első lépés azonnal mentőt hívni. A probléma nem csak az időseket érinti, tévedés azt hinni, hogy a fiatalabb korosztálynak erre nem kell figyelnie! Számos olyan eset van, amikor a fogamzásgátlót szedő, vagy épp a repülőn utazó tinédzser kerül emiatt kórházba.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.