Menü

Trombózis – mikor kell mentőt hívni?

Mai témánknak egyik legfontosabb oka, hogy olyan betegségről beszélünk, mely akár rejtett is lehet és emiatt nehéz felismerni. A mélyvénás trombózis tünetek nélkül is jelentkezhet.

Mitől alakul ki a trombózis?

A trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha egy vénában kialakul egy vérrög, az leszakad és a tüdőbe jut, akkor elzárhat egy verőeret, aminek következtében halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki, ezért szükséges azokra a tünetekre figyelni, melyek trombózisra utalnak.

Egyik ilyen fontos tünet a lábdagadás.

Az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis esetén. Ekkor a vérrögök elzárják a véráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz, a láb pedig erősen megdagad.

Az érintett láb körfogata megnő a másik végtaghoz képest, a bőr pedig a gyulladás miatt fényessé, meleggé válik. Ez a tünet szemmel látható és férjem példájából kiindulva tudom, hogy néha a térdhajlatban kialakult ún. Baker ciszta is okozhatja ezt, trombózis nélkül. Mindképp kivizsgálást igényel.

Végtagfájdalom

Trombózis során a legtöbben erős fájdalmat éreznek az adott végtagban, természetesen ez lehet izomláztól vagy ízületi fájdalomtól is, ezzel könnyen összetéveszthető, emiatt, ha fájdalmat érez a lábában vagy a karjában, akkor a biztonság kedvéért jobb orvoshoz fordulni.

Egy fontos életet mentő információ lehet, hogy a trombózis során a kellemetlen érzés mozgás hatására fokozódik. Ekkor tilos mozogni, mert leszakadhat a vérrög.

Kékes-lilás elszíneződés

Mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, ezért az érintett végtagon ilyesfajta elszíneződés figyelhető meg. Ez nem olyan, mint az ütés vagy sérülés esetén keletkező kékes-lilás foltok, hiszen jóval nagyobb területet érint, ugyanis ebben az esetben ezt az állapotot az oxigénhiány okozza.

Szakemberek szerint a meleg tapintású, nagyobb felületen lévő elszíneződés esetén gyanakodjunk a trombózisra és vegyük a lehető legkomolyabban a tünetet.

Bármilyen mellkasi fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, azonban trombózis és tüdőembólia jele is lehet, ha erős mellkasi fájdalmat érzünk, köhögéssel, súlyosabb esetben vérköpéssel. Ilyenkor minden perc számít, mihamarabb hívjon mentőket!

Légszomj, szapora pulzus.

A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást, így lelassítja az oxigén áramlását. Mindenképp és mielőbb mentőt kell hívni a tünetek észlelésekor!

Sajnos számos esetben a trombózis kialakulása és lefolyása tünetmentes, s nem is tudunk róla. Amennyiben a fent említett tünetek jelentkeznek, az első lépés azonnal mentőt hívni. A probléma nem csak az időseket érinti, tévedés azt hinni, hogy a fiatalabb korosztálynak erre nem kell figyelnie! Számos olyan eset van, amikor a fogamzásgátlót szedő, vagy épp a repülőn utazó tinédzser kerül emiatt kórházba.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.