Menü

A zöldhályogról

Sokfajta betegség támadhatja meg látószervünket, vagyis szemünket, ami a mindennapjainkban sok kellemetlenségeket tudnak okozni. Látásunk romlása komolyan befolyásolja az életminőségünket, ilyen problémát okoz a zöldhályog is.

A zöldhályog, más nevén glaucoma egy olyan szemet érintő megbetegedés, amely sajnos nem gyógyítható, ellenben léteznek kezelési módszerek, melyek a vaksághoz vezető utat megállítják. A legfontosabb a korai felismerés, mert ha már kialakul a károsodás, onnantól visszafordítani már nem lehet. Maga, a glaucoma szó a görög zöld szín kifejezésből ered, ami a szaruhártyán kialakuló zöldes elváltozásra utal.

A betegség kialakulásánál a szemben található csarnokvíz termelődése és annak elvezetése között felborul az egyensúly, ezáltal a szemben lévő nyomás megnő. Ez a nyomás a szem látóidegfőjének vérellátására és a szem vizenyőjére van hatással, azaz az ideghártya és a látóidegfő sejtjei elhalnak. A betegség előrehaladása többnyire lassú folyamat és sokszor sajnos csak későn derül fény a problémára. Tünetei lehetnek a homályos látás, fényes, köröket láthat a beteg, általában az esti órákban jönnek elő.

Kezdetben lehet látótérkiesés is, majd egyre jobban szűkül a látótér. Jórészt az egyik szemet jobban érinti a gond, mint a másikat, de mindkét szemre kiterjed. Amikor akut szakaszba lép a betegség, rohamok léphetnek fel, amikor hányás, fejfájás, látásvesztés, illetve a szemekben érezhető nyomásemelkedés is előfordul. A roham során azonnal orvosi segítséget kell kérni, mivel pár óra leforgása alatt tejes vakság alakulhat ki.

Kiváltó okai lehetnek más betegségek, mint a cukorbetegség, szívbetegség, súlyos rövid- és távollátási probléma, hosszantartó szteroidos kezelések, szemet érintő egyes műtétek és sérülések. Magasabb a rizikófaktor a 40 év feletti életkor és a családban előforduló korábbi megbetegedések. Kétféle kategóriát különböztetnek meg az orvosok. Az első a primer típus, amikor a csarnokvíz elvezetésének útjába áll valami és ez miatt emelkedik meg a szem nyomása, a mádik a secunder típus, amikor a szem valamilyen más betegsége miatta emelkedik a nyomás és ez károsítja a retinák idegrostkérgét.

Kezeléséhez többféle módszert alkalmaznak, lehet ez szemcsepp, műtétek, lézeres beavatkozások és szájon át szedhető tabletta. Minden esetben fontos a betegség folyamatos nyomon követése, ez is meghatározhatja a kezelések későbbi módját. Az éves szemészeti kontroll nagyon fontos, hogy minél hamarabb kiszűrjék a problémát, mindig kövessük orvosunk utasításait. Lehetőleg kerüljük a túlzott koffeinbevitelt, aludjunk kissé megemelt fejjel, ez segít a nyomás csökkentésében, és figyeljünk a helyes napi folyadékbevitelre is.

A zöldhályog egy olyan betegség, melyet nem lehet megelőzni, de ha időben felismerik a tüneteket, a látás romlása megállítható, ezért nagyon fontos az évenkénti orvos szűrés.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?