Menü

A zöldhályogról

Sokfajta betegség támadhatja meg látószervünket, vagyis szemünket, ami a mindennapjainkban sok kellemetlenségeket tudnak okozni. Látásunk romlása komolyan befolyásolja az életminőségünket, ilyen problémát okoz a zöldhályog is.

A zöldhályog, más nevén glaucoma egy olyan szemet érintő megbetegedés, amely sajnos nem gyógyítható, ellenben léteznek kezelési módszerek, melyek a vaksághoz vezető utat megállítják. A legfontosabb a korai felismerés, mert ha már kialakul a károsodás, onnantól visszafordítani már nem lehet. Maga, a glaucoma szó a görög zöld szín kifejezésből ered, ami a szaruhártyán kialakuló zöldes elváltozásra utal.

A betegség kialakulásánál a szemben található csarnokvíz termelődése és annak elvezetése között felborul az egyensúly, ezáltal a szemben lévő nyomás megnő. Ez a nyomás a szem látóidegfőjének vérellátására és a szem vizenyőjére van hatással, azaz az ideghártya és a látóidegfő sejtjei elhalnak. A betegség előrehaladása többnyire lassú folyamat és sokszor sajnos csak későn derül fény a problémára. Tünetei lehetnek a homályos látás, fényes, köröket láthat a beteg, általában az esti órákban jönnek elő.

Kezdetben lehet látótérkiesés is, majd egyre jobban szűkül a látótér. Jórészt az egyik szemet jobban érinti a gond, mint a másikat, de mindkét szemre kiterjed. Amikor akut szakaszba lép a betegség, rohamok léphetnek fel, amikor hányás, fejfájás, látásvesztés, illetve a szemekben érezhető nyomásemelkedés is előfordul. A roham során azonnal orvosi segítséget kell kérni, mivel pár óra leforgása alatt tejes vakság alakulhat ki.

Kiváltó okai lehetnek más betegségek, mint a cukorbetegség, szívbetegség, súlyos rövid- és távollátási probléma, hosszantartó szteroidos kezelések, szemet érintő egyes műtétek és sérülések. Magasabb a rizikófaktor a 40 év feletti életkor és a családban előforduló korábbi megbetegedések. Kétféle kategóriát különböztetnek meg az orvosok. Az első a primer típus, amikor a csarnokvíz elvezetésének útjába áll valami és ez miatt emelkedik meg a szem nyomása, a mádik a secunder típus, amikor a szem valamilyen más betegsége miatta emelkedik a nyomás és ez károsítja a retinák idegrostkérgét.

Kezeléséhez többféle módszert alkalmaznak, lehet ez szemcsepp, műtétek, lézeres beavatkozások és szájon át szedhető tabletta. Minden esetben fontos a betegség folyamatos nyomon követése, ez is meghatározhatja a kezelések későbbi módját. Az éves szemészeti kontroll nagyon fontos, hogy minél hamarabb kiszűrjék a problémát, mindig kövessük orvosunk utasításait. Lehetőleg kerüljük a túlzott koffeinbevitelt, aludjunk kissé megemelt fejjel, ez segít a nyomás csökkentésében, és figyeljünk a helyes napi folyadékbevitelre is.

A zöldhályog egy olyan betegség, melyet nem lehet megelőzni, de ha időben felismerik a tüneteket, a látás romlása megállítható, ezért nagyon fontos az évenkénti orvos szűrés.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.