Menü

A zöldhályogról

Sokfajta betegség támadhatja meg látószervünket, vagyis szemünket, ami a mindennapjainkban sok kellemetlenségeket tudnak okozni. Látásunk romlása komolyan befolyásolja az életminőségünket, ilyen problémát okoz a zöldhályog is.

A zöldhályog, más nevén glaucoma egy olyan szemet érintő megbetegedés, amely sajnos nem gyógyítható, ellenben léteznek kezelési módszerek, melyek a vaksághoz vezető utat megállítják. A legfontosabb a korai felismerés, mert ha már kialakul a károsodás, onnantól visszafordítani már nem lehet. Maga, a glaucoma szó a görög zöld szín kifejezésből ered, ami a szaruhártyán kialakuló zöldes elváltozásra utal.

A betegség kialakulásánál a szemben található csarnokvíz termelődése és annak elvezetése között felborul az egyensúly, ezáltal a szemben lévő nyomás megnő. Ez a nyomás a szem látóidegfőjének vérellátására és a szem vizenyőjére van hatással, azaz az ideghártya és a látóidegfő sejtjei elhalnak. A betegség előrehaladása többnyire lassú folyamat és sokszor sajnos csak későn derül fény a problémára. Tünetei lehetnek a homályos látás, fényes, köröket láthat a beteg, általában az esti órákban jönnek elő.

Kezdetben lehet látótérkiesés is, majd egyre jobban szűkül a látótér. Jórészt az egyik szemet jobban érinti a gond, mint a másikat, de mindkét szemre kiterjed. Amikor akut szakaszba lép a betegség, rohamok léphetnek fel, amikor hányás, fejfájás, látásvesztés, illetve a szemekben érezhető nyomásemelkedés is előfordul. A roham során azonnal orvosi segítséget kell kérni, mivel pár óra leforgása alatt tejes vakság alakulhat ki.

Kiváltó okai lehetnek más betegségek, mint a cukorbetegség, szívbetegség, súlyos rövid- és távollátási probléma, hosszantartó szteroidos kezelések, szemet érintő egyes műtétek és sérülések. Magasabb a rizikófaktor a 40 év feletti életkor és a családban előforduló korábbi megbetegedések. Kétféle kategóriát különböztetnek meg az orvosok. Az első a primer típus, amikor a csarnokvíz elvezetésének útjába áll valami és ez miatt emelkedik meg a szem nyomása, a mádik a secunder típus, amikor a szem valamilyen más betegsége miatta emelkedik a nyomás és ez károsítja a retinák idegrostkérgét.

Kezeléséhez többféle módszert alkalmaznak, lehet ez szemcsepp, műtétek, lézeres beavatkozások és szájon át szedhető tabletta. Minden esetben fontos a betegség folyamatos nyomon követése, ez is meghatározhatja a kezelések későbbi módját. Az éves szemészeti kontroll nagyon fontos, hogy minél hamarabb kiszűrjék a problémát, mindig kövessük orvosunk utasításait. Lehetőleg kerüljük a túlzott koffeinbevitelt, aludjunk kissé megemelt fejjel, ez segít a nyomás csökkentésében, és figyeljünk a helyes napi folyadékbevitelre is.

A zöldhályog egy olyan betegség, melyet nem lehet megelőzni, de ha időben felismerik a tüneteket, a látás romlása megállítható, ezért nagyon fontos az évenkénti orvos szűrés.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.