Menü

Pénztárcabarát karácsony

Lehet pénztárcabarát a karácsony? – talán még a kérdés is értelmetlen, hiszen a közelgő ünnepek sokaknak egyenlő egy kész anyagi csőddel, köztudottan a legdrágább ünnepünk, azonban tehetünk azért, hogy meghúzzunk egy határt és ésszerű kereteken belül költekezzünk.

A karácsonyi időszak egy hatalmas többletköltséget jelent a családnak: a karácsonyfát meg kell venni, a karácsonyi vacsorát össze kell állítani, ajándékokat vásárolni, becsomagolni, a lakást feldíszíteni és még sorolhatnánk.

Azt azért nem tudom ígérni, hogy a karácsonyt fillérekből megoldhatjuk a cikk elolvasása után, de azt igen, hogy kicsit észszerűbb, tudatosabb módon „rajuk össze” minden téren ezt az ünnepet, amiről azt gondolom nem túlzás állítani, hogy mi nők, anyukák szervezzük, intézzük, logisztikázzuk, sütjük, főzzük, díszítjük és tálaljuk. Nézzük min lehet spórolni!

DEKORÁCIÓ.

Ezen bizony lehet. Vegyünk kevesebbet, vagy ne is vegyünk, hanem használjuk fel nyugodtan a tavalyi díszeket, égősorokat, lakásdekorációs elemeket. Ha mindenképp cserés a tavalyi, vagy újra vágyunk, készítsük mi magunk otthon házilag, akár közösen a gyerekekkel is.

AJÁNDÉKOK.

Ahogy a dekorációt, úgy az ajándékokat is elkészíthetjük mi magunk. Nekem nagyon szimpatikusak például a házilag készített karácsonyi gasztro-ajándékok. Kedves gesztus és ráadásul személyes is!

KARÁCSONYI MENÜ.

A karácsonyi menünél sem szükséges sokat költenünk, akár egy hétvégi ebéd árából összehozhatjuk az ünnepi lakomát, ehhez a netről számtalan olcsóbb ünnepi receptet letölthetünk, de még erre sincs szükség. Aki olyan szerencsés, hogy még élnek nagyszülei, dédszülei, bátran kérdezzék meg miket készítettek és fogyasztottak karácsonykor, mit tettek ők az ünnepi asztalra, hogyan ünnepeltek. Ezek a receptek és szokásrendszerek általunk maradnak fent és öröklődnek tovább generációról generációra, jegyezzük le, vegyünk át belőlük, őrizzük meg a hagyományainkat, térjünk vissza olykor a gyökereinkhez. Felemelő érzés.

A dekoráció, az ajándékok és az ünnepi menünk kívül számomra rengeteget segít a TERVEZÉS.

Tervezzük meg előre a kiadásokat, írjuk össze mire mennyit tudunk költeni, hol kell meghúzni jobban a határt. Ismernünk kell a lehetőségeinket és nem szabad túlzásokba esnünk.

VÁSÁROLJUNK AKCIÓS DOLGOKAT!

A kacsát, halat meg lehet - és én meg is szoktam – venni már karácsony előtt, sokszor novemberben, lefagyasztom és tudom, hogy a készülődés további részében ezzel már nem kell foglalkozzam, a decemberi kiadásokban legalább az ünnepi ételhez valókat már nem kell hozzákalkulálni.

VÁSÁROLJ MÁSODKÉZRŐL!

Igen, ezt leírom bátran és határozottan, még ha valaki erre fintorogni is kezd.

Vásároltam már turkálóban ajándék gyanánt meleg téli sapit, sálat, kendőt, dekorációt s elmondom, hogy sokszor tökéletes állapotban van, viszont sokkal olcsóbb, mintha boltban vennénk meg. Érdemes fontolóra venni ezt az opciót.

AJÁNDÉKOZD EL, AMIRE NINCS SZÜKSÉGED!

Az elajándékozás költségkímélő és környezettudatos megoldás. Ha kaptál olyan ajándékutalványt, bonbont, dekorholmit, amit nem használsz, nyugodtad add tovább. Csak arra figyeljünk, hogy még véletlenül se annak ajándékozzuk, akitől kaptuk.

A karácsony nem arról szól, hogy hitelbe, személyi kölcsönbe verjük magunkat, ha pénzügyileg nem tudunk megfinanszírozni dolgokat, akkor engedjük el, ne próbáljunk ennek megfelelni és váltsuk ki a fenti költséghatékony trükkökkel. A karácsony nem a költekezésről szól, erről soha nem szabad megfeledkezni.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.