A téli madáretetés szabályai
- Dátum: 2023.11.22., 19:56
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- állati zsiradék, alma, biztonságba helyez, eleség, etető, fagyok beköszönte, függő etető, gyümölcs, házikó, itató, karbantart, madáreleség, madáretetés, madáretető készítése, maglelőhely, olajos magvak, szabályok, téli, víz
A téli időszakban gyakran a túlélést jelenti madarainknak a számukra kihelyezett eleség. Természetesen ennek is megvannak a maga szabályai, melyeket, ha nem ismerünk, vagy nem tartunk be, akkor inkább el se kezdjük a téli madáretetést.
A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba! Ez az időszak az első fagyok beköszöntétől azok megszűnéséig tart, körülbelül novembertől áprilisig. Ilyenkor a természetes maglelőhelyek már kifogytak, a növények fejlődése pedig még nem indult el.
Milyen legyen az etető?
Az etető elhelyezése, feltöltése fontos szempont. Olyan helyet válasszunk, ahol a madarak biztonságban lehetnek például a macskáktól.
Az etetőket – legyen az fára akasztott függő etető, vagy egy kis oszlopon álló házikó – érdemes szezon előtt átnézni, esetlegesen megjavítani, karbantartani, kitisztítani.
Népszerű etetőtípus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját magunk is elkészíthetjük őket. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.
Milyen madáreledelt válasszunk?
Szakértő üzletből vásároljunk eleséget, lehetőleg jó minőségűt s töltsük fel olyan gyakran és annyi eledellel az etetőt, amennyi általában elfogy.
A madáreleségek általában három csoportba sorolhatóak, melyeket keverve érdemes alkalmazni, így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt minden madarának megfelelőek lesznek.
A következő eleségek kerülhetnek az etetőbe:
– olajos magvak: napraforgó, köles, további aprómagvak, illetve a drágább, kiegészítésnek tökéletes dió, fekete dió, mogyoró, pisztácia
– állati zsiradék: a faggyú, a kacsa-, liba- vagy sertésháj; a sertés zsírszalonna; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, cinkegolyó, lágysajt, vajtégla
– gyümölcs: legfőképp alma.
Ezek a legkedveltebb és legmegfelelőbb eleségek madárkáinknak a téli időszakban, s természetesen az is fontos, hogy mindig legyen az itatóban friss víz.
Szakemberek javasolják, hogy ne etessük a madarakat a madáretetési időszakon kívül, illetve nagyon fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy a költési időszakban, a fiókák számára ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat és emiatt el is pusztulhatnak.
Jegyezzük meg mi az, amivel tilos etetni!
Énekesmadarainkat kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük, mert ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén ártanak a madárkáknak, ne használjuk őket.
Miért jó madáretetőt készíteni és fenntartani?
Mert segíthetjük ezeket az állatokat, megvédhetjük őket az elpusztulástól, gondoskodhatunk róluk, továbbá megfigyelhetjük őket és szokásaikat, tanulhatunk róluk, megismerhetjük ezeket az aranyos kis teremtményeket! Nemes cselekedet, melyet nem bánunk meg!
A sarki fény születése és színei

Hazánkban csak rendkívül ritkán láthatunk sarki fényt, mégis szinte mindenki ismeri. Erőssége és láthatósága sok tényezőtől függ, lényegében három dolog elengedhetetlen a létrejöttéhez: légkör, mágneses tér és naptevékenység. Megfigyelése évről évre millióknak okoz felejthetetlen élményt. Adódik a kérdés, hogy hogyan alakul ki az aurora borealis, milyen elemei és milyen színei vannak?
Kis erkélyek praktikusan

Akik lakótelepen vagy kis lakásokban laknak, jól tudják milyen nehéz berendezni egy parányi kis erkélyt vagy kialakítani praktikusan egy tenyérnyi kis teraszt. Ha jók az adottságai, szép a kilátás, jó az elhelyezkedés, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Praktikus tippek kis erkélyek berendezéséhez.
Mérgező növények a kertben

Kertünk ékességei legfőképpen a gyönyörű virágjaink, melyeket nagy gondossággal ápolunk, hogy mindig szép legyen, de érdemes megnézni, hogy egészségünkre nincs e káros hatással.
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?
Hidrogén peroxid, amit erről tudni érdemes

Rengeteg hasznos szerről olvashatunk az interneten, amiket a háztartásban használhatunk, ilyen a hidrogén peroxid is, de vannak veszélyei is.