Menü

A téli madáretetés szabályai

A téli időszakban gyakran a túlélést jelenti madarainknak a számukra kihelyezett eleség. Természetesen ennek is megvannak a maga szabályai, melyeket, ha nem ismerünk, vagy nem tartunk be, akkor inkább el se kezdjük a téli madáretetést.

A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba! Ez az időszak az első fagyok beköszöntétől azok megszűnéséig tart, körülbelül novembertől áprilisig. Ilyenkor a természetes maglelőhelyek már kifogytak, a növények fejlődése pedig még nem indult el.

Milyen legyen az etető?

Az etető elhelyezése, feltöltése fontos szempont. Olyan helyet válasszunk, ahol a madarak biztonságban lehetnek például a macskáktól.

Az etetőket – legyen az fára akasztott függő etető, vagy egy kis oszlopon álló házikó – érdemes szezon előtt átnézni, esetlegesen megjavítani, karbantartani, kitisztítani.

Népszerű etetőtípus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját magunk is elkészíthetjük őket. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

Milyen madáreledelt válasszunk?

Szakértő üzletből vásároljunk eleséget, lehetőleg jó minőségűt s töltsük fel olyan gyakran és annyi eledellel az etetőt, amennyi általában elfogy.

A madáreleségek általában három csoportba sorolhatóak, melyeket keverve érdemes alkalmazni, így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt minden madarának megfelelőek lesznek.

A következő eleségek kerülhetnek az etetőbe:

olajos magvak: napraforgó, köles, további aprómagvak, illetve a drágább, kiegészítésnek tökéletes dió, fekete dió, mogyoró, pisztácia

állati zsiradék: a faggyú, a kacsa-, liba- vagy sertésháj; a sertés zsírszalonna; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, cinkegolyó, lágysajt, vajtégla

gyümölcs: legfőképp alma.

Ezek a legkedveltebb és legmegfelelőbb eleségek madárkáinknak a téli időszakban, s természetesen az is fontos, hogy mindig legyen az itatóban friss víz.

Szakemberek javasolják, hogy ne etessük a madarakat a madáretetési időszakon kívül, illetve nagyon fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy a költési időszakban, a fiókák számára ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat és emiatt el is pusztulhatnak.

Jegyezzük meg mi az, amivel tilos etetni!

Énekesmadarainkat kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük, mert ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén ártanak a madárkáknak, ne használjuk őket.

Miért jó madáretetőt készíteni és fenntartani?

Mert segíthetjük ezeket az állatokat, megvédhetjük őket az elpusztulástól, gondoskodhatunk róluk, továbbá megfigyelhetjük őket és szokásaikat, tanulhatunk róluk, megismerhetjük ezeket az aranyos kis teremtményeket! Nemes cselekedet, melyet nem bánunk meg!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?