Menü

A téli madáretetés szabályai

A téli időszakban gyakran a túlélést jelenti madarainknak a számukra kihelyezett eleség. Természetesen ennek is megvannak a maga szabályai, melyeket, ha nem ismerünk, vagy nem tartunk be, akkor inkább el se kezdjük a téli madáretetést.

A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba! Ez az időszak az első fagyok beköszöntétől azok megszűnéséig tart, körülbelül novembertől áprilisig. Ilyenkor a természetes maglelőhelyek már kifogytak, a növények fejlődése pedig még nem indult el.

Milyen legyen az etető?

Az etető elhelyezése, feltöltése fontos szempont. Olyan helyet válasszunk, ahol a madarak biztonságban lehetnek például a macskáktól.

Az etetőket – legyen az fára akasztott függő etető, vagy egy kis oszlopon álló házikó – érdemes szezon előtt átnézni, esetlegesen megjavítani, karbantartani, kitisztítani.

Népszerű etetőtípus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját magunk is elkészíthetjük őket. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

Milyen madáreledelt válasszunk?

Szakértő üzletből vásároljunk eleséget, lehetőleg jó minőségűt s töltsük fel olyan gyakran és annyi eledellel az etetőt, amennyi általában elfogy.

A madáreleségek általában három csoportba sorolhatóak, melyeket keverve érdemes alkalmazni, így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt minden madarának megfelelőek lesznek.

A következő eleségek kerülhetnek az etetőbe:

olajos magvak: napraforgó, köles, további aprómagvak, illetve a drágább, kiegészítésnek tökéletes dió, fekete dió, mogyoró, pisztácia

állati zsiradék: a faggyú, a kacsa-, liba- vagy sertésháj; a sertés zsírszalonna; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, cinkegolyó, lágysajt, vajtégla

gyümölcs: legfőképp alma.

Ezek a legkedveltebb és legmegfelelőbb eleségek madárkáinknak a téli időszakban, s természetesen az is fontos, hogy mindig legyen az itatóban friss víz.

Szakemberek javasolják, hogy ne etessük a madarakat a madáretetési időszakon kívül, illetve nagyon fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy a költési időszakban, a fiókák számára ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat és emiatt el is pusztulhatnak.

Jegyezzük meg mi az, amivel tilos etetni!

Énekesmadarainkat kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük, mert ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén ártanak a madárkáknak, ne használjuk őket.

Miért jó madáretetőt készíteni és fenntartani?

Mert segíthetjük ezeket az állatokat, megvédhetjük őket az elpusztulástól, gondoskodhatunk róluk, továbbá megfigyelhetjük őket és szokásaikat, tanulhatunk róluk, megismerhetjük ezeket az aranyos kis teremtményeket! Nemes cselekedet, melyet nem bánunk meg!

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.