Menü

A téli madáretetés szabályai

A téli időszakban gyakran a túlélést jelenti madarainknak a számukra kihelyezett eleség. Természetesen ennek is megvannak a maga szabályai, melyeket, ha nem ismerünk, vagy nem tartunk be, akkor inkább el se kezdjük a téli madáretetést.

A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba! Ez az időszak az első fagyok beköszöntétől azok megszűnéséig tart, körülbelül novembertől áprilisig. Ilyenkor a természetes maglelőhelyek már kifogytak, a növények fejlődése pedig még nem indult el.

Milyen legyen az etető?

Az etető elhelyezése, feltöltése fontos szempont. Olyan helyet válasszunk, ahol a madarak biztonságban lehetnek például a macskáktól.

Az etetőket – legyen az fára akasztott függő etető, vagy egy kis oszlopon álló házikó – érdemes szezon előtt átnézni, esetlegesen megjavítani, karbantartani, kitisztítani.

Népszerű etetőtípus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját magunk is elkészíthetjük őket. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

Milyen madáreledelt válasszunk?

Szakértő üzletből vásároljunk eleséget, lehetőleg jó minőségűt s töltsük fel olyan gyakran és annyi eledellel az etetőt, amennyi általában elfogy.

A madáreleségek általában három csoportba sorolhatóak, melyeket keverve érdemes alkalmazni, így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt minden madarának megfelelőek lesznek.

A következő eleségek kerülhetnek az etetőbe:

olajos magvak: napraforgó, köles, további aprómagvak, illetve a drágább, kiegészítésnek tökéletes dió, fekete dió, mogyoró, pisztácia

állati zsiradék: a faggyú, a kacsa-, liba- vagy sertésháj; a sertés zsírszalonna; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, cinkegolyó, lágysajt, vajtégla

gyümölcs: legfőképp alma.

Ezek a legkedveltebb és legmegfelelőbb eleségek madárkáinknak a téli időszakban, s természetesen az is fontos, hogy mindig legyen az itatóban friss víz.

Szakemberek javasolják, hogy ne etessük a madarakat a madáretetési időszakon kívül, illetve nagyon fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy a költési időszakban, a fiókák számára ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat és emiatt el is pusztulhatnak.

Jegyezzük meg mi az, amivel tilos etetni!

Énekesmadarainkat kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük, mert ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén ártanak a madárkáknak, ne használjuk őket.

Miért jó madáretetőt készíteni és fenntartani?

Mert segíthetjük ezeket az állatokat, megvédhetjük őket az elpusztulástól, gondoskodhatunk róluk, továbbá megfigyelhetjük őket és szokásaikat, tanulhatunk róluk, megismerhetjük ezeket az aranyos kis teremtményeket! Nemes cselekedet, melyet nem bánunk meg!

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.