Menü

Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik.

Ismerd fel a jeleket, melyek arra utalnak, pihenned kell!

A mentális jóllétünkről való törődés első lépésének annak kell lennie, hogy felismerjük, mikor van szükségünk lassításra, kikapcsolódásra. Egy nap során viszonylag kevésszer tekintünk rá arra tudatosan, hogy hogy érezzük magunkat és mire lenne szükségünk. Pedig ezekkel a kérdésekkel sokkal közelebb kerülhetünk saját magunkhoz. A legtöbbször hosszú ideig észre sem vesszük, hogy be vannak feszülve a vállaink, a hátunk, vagy épp egész nap gyomorgörcsünk van, már csak akkor realizáljuk mindezt, amikor a szervezetünk egy szélsőségesebb reakciót ad. Mindezt megelőzhetjük azzal, hogy tudatosabban figyelünk ezen jelekre.

A testi reakciók mellett a fáradtság, lemerülés más formákban is jelentkezhet. Gyakoriak az erősebb érzelmi reakciók, a frusztráltság, ingerlékenység megjelenése. Én például ezekből veszem észre gyakran, hogy túlterhelődtem és kicsit ki kell kapcsolnom. Ismerd meg a saját jelzéseid, határaid és ne feledd: minél előbb tudsz ezekre reagálni, annál kevésbé fognak elhatalmasodni rajtad.

Vizsgáld felül azt, hogyan hatnak rád a tevékenységek, melyekkel töltődsz

Biztosan vannak olyan tevékenységek, melyekhez már automatikusan nyúlsz egy hosszú nap után vagy akár napközben is, amikor észreveszed, hogy pihenésre van szükséged. Talán kialakult egy rutinod is, ahogy a hétvégéket eltöltöd. Azt javaslom, egy-két hét alatt készíts naplót ezekről a tevékenységekről, egészen pontosan írd fel, mit gondolsz, mi a te pihenési eszköztárad, milyen tevékenységekből áll ez? Bármit ide sorolhatsz, kezdve a teraszon való kávézástól a kanapén fekvésig. A lényeg, hogy minden tevékenység szerepeljen a listádban, amiről azt gondolod, szolgálja a jólléted.

Ezt követően osztályozd őket egy 1-6-os skálán, aszerint, hogy mennyire élvezetes ezeket végezni és hogy mennyire töltenek fel (azaz: mennyire érzed a tevékenység elvégzése után, hogy energikusabb, inspiráltabb lettél a mindennapi feladatokhoz?). Végül valamiképp rangsorold is ezeket a tevékenységeket: melyikkel töltöd a legtöbb időt átlagosan vagy százalékold, melyikkel mennyi időt töltesz általánosságban.

A saját mentális jólléted eszköztárának felülvizsgálása megmutatja, mennyire vannak jelen olyan tevékenységek a mindennapjaidban, melyeket élvezel és amelyek valóban fel is töltenek. Mindenkinek más működik. Míg valakit a kanapén fekvés kapcsol ki igazán, addig másnak ez a feltöltő hatás lehet, hogy például a sütés-főzés során jelenik meg. Ha pedig úgy érzed, kevés az igazán élvezetes és feltöltő tevékenység az eszköztáradban, nézzük meg, milyen különböző formái vannak a pihenésnek.

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

A szorongás fajtái

Bármilyen fajta szorongástól is szenvedünk, a jó hír, hogy a szorongásos zavarok a hatékonyan kezelhetőek. A szorongászavarból való teljes gyógyulás is lehetséges, illetve csökkenthetőek a tünetek annyira, hogy az egyén képes legyen visszatérni a normális életviteléhez.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?