Menü

Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik.

Ismerd fel a jeleket, melyek arra utalnak, pihenned kell!

A mentális jóllétünkről való törődés első lépésének annak kell lennie, hogy felismerjük, mikor van szükségünk lassításra, kikapcsolódásra. Egy nap során viszonylag kevésszer tekintünk rá arra tudatosan, hogy hogy érezzük magunkat és mire lenne szükségünk. Pedig ezekkel a kérdésekkel sokkal közelebb kerülhetünk saját magunkhoz. A legtöbbször hosszú ideig észre sem vesszük, hogy be vannak feszülve a vállaink, a hátunk, vagy épp egész nap gyomorgörcsünk van, már csak akkor realizáljuk mindezt, amikor a szervezetünk egy szélsőségesebb reakciót ad. Mindezt megelőzhetjük azzal, hogy tudatosabban figyelünk ezen jelekre.

A testi reakciók mellett a fáradtság, lemerülés más formákban is jelentkezhet. Gyakoriak az erősebb érzelmi reakciók, a frusztráltság, ingerlékenység megjelenése. Én például ezekből veszem észre gyakran, hogy túlterhelődtem és kicsit ki kell kapcsolnom. Ismerd meg a saját jelzéseid, határaid és ne feledd: minél előbb tudsz ezekre reagálni, annál kevésbé fognak elhatalmasodni rajtad.

Vizsgáld felül azt, hogyan hatnak rád a tevékenységek, melyekkel töltődsz

Biztosan vannak olyan tevékenységek, melyekhez már automatikusan nyúlsz egy hosszú nap után vagy akár napközben is, amikor észreveszed, hogy pihenésre van szükséged. Talán kialakult egy rutinod is, ahogy a hétvégéket eltöltöd. Azt javaslom, egy-két hét alatt készíts naplót ezekről a tevékenységekről, egészen pontosan írd fel, mit gondolsz, mi a te pihenési eszköztárad, milyen tevékenységekből áll ez? Bármit ide sorolhatsz, kezdve a teraszon való kávézástól a kanapén fekvésig. A lényeg, hogy minden tevékenység szerepeljen a listádban, amiről azt gondolod, szolgálja a jólléted.

Ezt követően osztályozd őket egy 1-6-os skálán, aszerint, hogy mennyire élvezetes ezeket végezni és hogy mennyire töltenek fel (azaz: mennyire érzed a tevékenység elvégzése után, hogy energikusabb, inspiráltabb lettél a mindennapi feladatokhoz?). Végül valamiképp rangsorold is ezeket a tevékenységeket: melyikkel töltöd a legtöbb időt átlagosan vagy százalékold, melyikkel mennyi időt töltesz általánosságban.

A saját mentális jólléted eszköztárának felülvizsgálása megmutatja, mennyire vannak jelen olyan tevékenységek a mindennapjaidban, melyeket élvezel és amelyek valóban fel is töltenek. Mindenkinek más működik. Míg valakit a kanapén fekvés kapcsol ki igazán, addig másnak ez a feltöltő hatás lehet, hogy például a sütés-főzés során jelenik meg. Ha pedig úgy érzed, kevés az igazán élvezetes és feltöltő tevékenység az eszköztáradban, nézzük meg, milyen különböző formái vannak a pihenésnek.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Szorongásos kórképek

A szorongásos zavarok az emberiség leggyakoribb betegségei. Élete folyamán a népesség legalább 25%-a fog megélni valamilyen szorongásos betegséget. Világszerte a családorvosi rendelőkben jelentkezők 30-40%-a szenved szorongásos betegségben. A szorongásos kórképek nőknél 2-4-szer gyakoribbak.

Hogyan tegyünk szert a pozitív kisugárzásra?

A belső kisugárzás, ha van, ha észrevehető, szerintem soha nem lehet igazán negatív. Úgy képzelem el, mint valamiféle fényt, valamilyen bizsergető, vonzerővel bíró aurát, ami körül lengi a tulajdonosát. Ráadásul mindenkinek nyitva áll az út ahhoz, hogy ilyen belső fénnyel, vonzerővel rendelkezhessen. Igen, mindenkinek.