Menü

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Az egyik legjobb és azonnal ható teendőnk egy jó forró fürdőt venni!

A meleg gőz és a forró fürdő vagy a meleg zuhany hatékony segítség a nátha, a bedugult orr ellen. Ha tehetjük cseppentsünk pár csepp (tejben vagy mézben feloldott) eukaliptuszos-mentolos illóolajat, vagy használjunk kifejezetten megfázásra kifejlesztett fürdősót.

Egy jó forró tea!

A mézes-citromos hársfatea a sláger mostanság nálunk, legjobb, ha egy filter bodzateát is beledobunk, ugyanis kiváló a köhögésre, de a kakukkfűtea is jó, ahogy a magas C-vitamin tartalmú csipkebogyótea is. Lehet magában fogyasztani a gyógyteákat, de pici citrommal, mézzel még ízletesebb.

Ha már forró folyadék, akkor jöhet egy tál húsleves is!

Húsleves – az egyik legjobb gyógyír megfázásnál, de egy sor más esetben is jól esik az embernek. Egy tál meleg leves segít a légutak tisztulásában és a gyulladások csökkentésében, a sós leves pedig fertőtleníti a torkot és a nyelőcsövet. Megfázáskor egyébként is az átlagosnál több folyadékra van szüksége a szervezetnek, mert a nyálkahártyára nyugtató hatással van a bőséges folyadékbevitel.

Miért kell, hogy meleg legyen?

Ilyenkor tanácsosabb meleget inni, ugyanis a meleg gyógyitalok hatékonyan enyhítik a tüneteket. A koffeintartalmú kávét, a fekete teát és az alkoholos italokat azonban jobb kerülni.

Mézet a megfázásra!

A méz köztudottan gyulladásgátló, baktériumölő hatású, emellett kiválóan leviszi a duzzanatot, gyorsítja a sebgyógyulást. Több ezer éve ismert tény, hogy a méz fogyasztása segíti a lábadozók gyógyulását.

Fahéjjal fogyasztva enyhíti a torokfájást és fertőtleníti a torkot. A méz és a fokhagyma szokatlan párosítás, de kiváló antibakteriális és immunerősítő kombináció.

Sós vizes gargalizálás.

Fertőtleníti a torkot és csökkenti a fájdalmat.

Fogyasszon több C-vitamint!

A szervezet ellenálló-képességét erősíti a C-vitamin. Megfázás esetén érdemes a szokásos napi adag többszörösét elfogyasztani. A citrusfélék, a paprika, a savanyú káposzta és általában a friss zöldségek bőven tartalmaznak belőle.

Pihenés!

Az ember hamarabb gyógyul, ha megpróbál minél többet feküdni és pihenni, arról nem is beszélve, hogy ha otthon maradunk gyógyulni, akkor megkíméljük munkatársainkat a fertőzéstől és saját magunkat az esetleges szövődményektől.

Ha a meghűlés nem múlik, elhúzódik, a tünetek pedig továbbra is fennállnak, illetve továbbiak jelentkeznek, ha szokatlan erősségű fejfájás vagy mellkasi fájdalom alakul ki, akkor mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.