Menü

Milyen hatással lehet ránk, ha gyöngyfűzés a hobbink?

A gyöngyfűzés története már évezredekre nyúlik vissza. Az ősember is használta ezt a technikát, ennek okán megmunkált fából, az elejtett zsákmány csontjaiból, illetve a természetben megtalálható egyéb anyagokból készítette tárgyait. Emellett pedig az elkészült alkotásnak, mágikus erőt tulajdonítottak. Az idő előrehaladtával, már ásványokból, fél drága- és drágakövekből készítették az ékszereket, viszont továbbra is különféle erőkkel ruházták fel. Kezdetben csak a vezetők, vagy a nemesek rendelkeztek ilyen tárgyakkal, azonban a 12. század után az ékszerek a köznép körében is elterjedtek, mert az egyes termékek megfizethetőbbé váltak.

Illetve abban is változás következett be, hogy már inkább csak díszítő elemként használták. Az esztétikai szerepköre pedig inkább a nők körében terjedt el. Tehát, ahogy látjuk a gyöngyfűzés nem új keletű dolog. Illetve egyre népszerűbbé válnak manapság ezek a kézműves termékek. Nemcsak ékszereket, hanem különböző állat- és növénymintákat, dísztárgyakat is létre lehet hozni gyöngyökből. Amellett hogy egy remek hobbivá válhat, még különböző jótékony hatással is jár.

Az egyik hatás, amit fontos megemlíteni, ami minden hobbira jellemző, hogy a kikapcsolódással eltöltött idő hatására boldogabbak, magabiztosabbak leszünk. Ez a boldogság nem csak a hobbi idejére, hanem a mindennapokra, a munkavégzésre is hatással van. Ha hobbiról beszélünk, akkor a legtöbb ember egyből valamilyen sportra gondol, pedig a művészet is ugyan olyan fontos tevékenység az ember számára. Fizikailag is jó hatással van az egészségre az ékszerkészítés, mivel csökkenti a stresszt, növeli az energiaszintet és csökkenti a vérnyomást is, melyek mind hozzájárulnak az egészséges élethez.

Megismerteti a teremtéssel járó kivételes érzését is azzal, aki gyöngyfűzésre szánja a szabadidejét. Illetve felszínre hozza a bennünk szunnyadó kreativitást és szépérzéket. Megnyugtatja és kiegyensúlyozottabbá teszi az embert. Az elkészített munkára kapott pozitív visszajelzés, pedig magabiztossá, boldogabbá teszi az alkotót. Mivel nem csak egyedül művelhető ez a tevékenység, hanem csoportban, barátokkal, ismerősökkel, vagy csak egy klub keretein belül, akkor is jó lehetőséget nyújt az információcserére, ismerkedésre, vagy csak szimplán minőségi időtöltésre a többiekkel. Kifejezetten előnyös lehet idős korban, amikor az emberek körül már kevesebb a sürgésforgás.

Na meg persze a kor előrehaladtával az emberek már nem folytatnak olyan sok kreatív, gondolkodó, alkotó tevékenységet, mint fiatalabb korukban, így ezek a képességek is romlásnak indulnak. Azonban a gyöngyfűzéssel fenntartható, vagy fejleszthető.

A kicsi gyerekek számára ez a program elengedhetetlen, bármilyen nemű csemetéről is beszélünk. Ugyanis maga a fűzési folyamat fejleszti a kognitív képességeket, a finommotorikát, ami később az írástanulásnál nagyon fontos. Továbbá a formák, színek megismerésében is segít, fejleszti a térlátást és a kreativitást. Emellett pedig a gyermek egész kicsi korától alkalmas lehet az önkifejezésre. A memóriát és a vizuális észlelést is fejleszthetjük a gyöngyfűzéssel, mivel a készletet át kell tanulmányozni, majd kiválasztani a megfelelő gyöngyöt, na meg persze emlékezni kell a mintára is. A vizuális motoros készségek is javulnak a gyöngyfűzés révén, hiszen a gyöngy felhelyezése a madzagra kéz-szem koordinációt igényel. A problémamegoldó készséget is fejleszti, hiszen meg kell tervezni a terméket, ki kell találni milyen legyen kinézetre, nagyságra, formára.

Az ékszerkészítést terápiaként is használják. Gyakran korházakban is találkozhatunk ezzel a tevékenységgel, hogy segítsenek a betegeknek megbirkózni betegségeikkel. A gyöngyökkel végzett munka a negatív helyzetet pozitívabbá változtatja. Eltereli a betegek gondolatait a betegségükről, és olyan tevékenységre összpontosít, amely számos szempontból előnyös az egészségükhöz.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?