Menü

Átállni a télből a tavaszba

A jobb idő bekövetkeztével a tavasz szinte már beköszöntött, a tél pedig sokszor egyre enyhébb hazánkban. A tavaszi fáradtságról már szinte minden ember hallott, viszont ezen túl is fontos, hogy az ezzel járó időjárásra fokozatosan hangolódjunk mind testben, mind lélekben. Ezáltal segítjük önmagunknak is az átállást, és lendületet szerzünk az előttünk álló időszakhoz.

Több és rendszeres mozgás

A tavasz bekövetkeztével fontos tényező a több mozgás és a szabadban eltöltött idő. A kint eltöltött sétálás, vagy kisebb kirándulás nagyobb feltöltődést okoz, mint a folyamatos ücsörgés a szoba sarkában. Ha a hőmérséklet adott lesz, akkor indulhatunk futni, biciklizni, vagy éppen túrázni is. Tavasszal érdemes visszaállni a fokozott, intenzív mozgásra. Valamint ilyenkor a természet is folyamatosan megújul, amelynek a szabadban eltöltött idővel jobban a részese lehetünk. A felmelegedéssel sok ember küzd fáradékonysággal, dekoncentráltsággal is. Úgymond az edzésre történő motiváció is folyamatosan történik meg, a télen visszalassult szervezetnek kell idő, míg alkalmazkodik az új viszonyokhoz. Valamint a tavaszi fáradtság szintén sok embert érint ilyenkor, de ez legtöbbször csak néhány napig tart, és a szabadban eltöltött idővel jól tudjuk ellensúlyozni a hatásait.

Tegyünk rendet házon belül

A tavasz folyamán érdemes egy nagytakarítást is tartani, és elpakolni azon ruhákat, cipőket amire nem lesz szükségünk. Valójában ha rendet rakunk magunk körül, akkor azon túl, hogy jobban is érezzük magunkat, jobb lesz a környezetünk, hatékonyabbak is leszünk a különböző dolgok megtalálásában. Például a téli bakancsokra, csizmákra értelemszerűen a nyár folyamán nem lesz szükségünk. A vastagabb, kötött pulcsikat is kevésbé fogjuk a melegebb időben hordani, így azok is mehetnek a szekrény legaljába. A könnyebb rendszerezés érdekében pedig érdemes a dolgokat helyiségekre osztani, mint például az előszoba, a nappali, és a hálószoba. Ezzel mind az elpakolást, mind pedig a megkeresést segítjük önmagunk számára.

Tavaszi étrend

A tél beköszöntével a szervezetünk más ételeket kíván, így vissza kell állnunk a tavaszi étrendhez a jobb idő beköszöntével. Télen a szervezetünk sokkal inkább kívánja a zsírosabb, nehezebb ételeket, nem beszélve a karácsonyi időszakról mikor mindenki hajlamos többet enni a kelleténél, és sokakra felszalad pár kiló túlsúly. Ilyenkor többet is étkezünk, több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint például nyaranta.

Tavasszal általában több zöldséget és gyümölcsöt, tejet és tejterméket fogyasztunk. Személyes tapasztalat, hogy észrevettem, hogy tavasszal mindig jóval több sajtot, tejet kívánok, mint a hidegebb időszakban. Valamint a melegebb időjárással naponta – legalább – 2 liter folyadék bevitele az ajánlott a felnőtt emberek számára. Azt pedig meg sem kell említeni, hogy a cukros üdítőitalok, energiaitalok helyett inkább vizet érdemes inni, vagy valamilyen gyümölcslevet. Emellett télen sokan küzdenek valamilyen vitaminhiánnyal is, ezek a tavasz bekövetkeztével sokszor háttérbe szorulnak, vagy kevésbé lesznek jelentősek.

Összességében a tavaszi átállás egy jó lehetőség a feltöltődésre, a több mozgásra, és arra is, hogy a házunkon belül rendet tegyünk a téli időjárás után. Emellett ne feledjük, hogy ha kertes házban élünk, akkor tavasszal a ház körüli munkálatok is megsokasodnak, és egészen őszig tartanak az emberek örömére, vagy éppen bánatára. Viszont az biztos, hogy a szabadban töltött mozgás, vagy éppen egy egynapos kirándulás mind jó lehet a feltöltődésre és a kikapcsolódásra. Ha fokozatosan alkalmazkodunk az időjáráshoz, akkor az egész folyamat egy túlnyomó többségében pozitív élmény lesz, és a tavaszi fáradtság is kevésbé fog érinteni bennünket.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.