Menü

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Az extrémnek mondható hideg hőmérséklettel való kezelést, más néven krioterápiát már évezredekkel ezelőtt használták különböző bajok kezelésére. Az ókori Egyiptomban például remek orvoslási módszer volt a gyulladások és sérülések kezelésére. Ha belegondolunk, akkor ezt mi is ismerjük, hiszen egy zúzódást vagy rovarcsípést, napégést is elkezdünk borogatni. Előkapjuk a fagyasztóból a jeges cukorborsót vagy bevizezzük a konyharuhát és hűtjük vele a fájdalmas pontokat.

Az ellenőrzött körülmények mellett alkalmazott terápia segíthet a csontot, ízületeket, izmokat érintő gyulladások és sérülések, a bőr különböző gyulladással összefüggő betegségei, sőt, még az érrendszeri gyulladások kezelésében is. Érdemes azt is megemlíteni, hogy nem csekélyek a mentális egészségre gyakorolt hatásai sem, hiszen segít csökkenteni a stresszt, a fáradékonyságot és az ingerlékenységet.

A hideg hőmérséklettel történő kezelést többféle módszerrel is alkalmazzák. Lehet például hidegkamrát használni, amikor is a páciens bizonyos előre meghatározott ruhadarabokban belép egy speciális kamrába, ahol először -60 fokra, majd -110 fokra hűtik a levegőt. Egy másik módszer egy úgynevezett hidegszauna segítségével működik. Ez a szauna nem egy általunk jól ismert kis helyiség, hanem egy felül nyitott tartály, amibe beleeresztik a kezelt egyén testét nyakig, amiben -110 és -190 fok közötti hőmérsékletű nitrogén gáz van.

Nagyon ijesztően hangzik, hogy a szervezetet lesokkolják, de bármilyen meglepő is, a pár perces kezelést követően a testet elárasztja egyfajta melegérzés és a fájdalmak is jócskán csökkennek. A kezelés során az izmok ellazulnak, erősen beindul a vérkeringés, és nem mellesleg a bőrt is feszesebbé varázsolja. Ezen terápiák alkalmazásakor mindenképpen alapos orvosi kivizsgálás és orvosi felügyelet szükséges.

Lehet otthon is próbálkozni a hideg vízzel. A hideg-meleg váltózuhany egy tökéletes megoldás, amit úgy csináljunk, hogy először zuhanyozzunk le kellemes hőmérsékletű vízzel, majd addig melegítsük, amíg el tudjuk viselni a hőjét, de nem éget. Ezután magunktól eltartva a zuhanyt, tekerjük le a hőt a leghidegebbre és lábtól felfelé haladva kezdjük el lehűteni magunkat, először az egyik lábfejtől a has vonaláig, majd ugyanez a másik oldalon. Ezt kövessék a karok és vállak, legvégül a szív környéke. Ha ezzel megvagyunk, szigorúan langyos vízzel melegítsük át magunkat és ismételjük meg a folyamatot. Mindig a hideg vizes résszel zárjuk a műveletet és arra is figyeljünk, hogy a hideg vízzel csak öblítsük magunkat, ne hagyjuk sokáig folyni egy-egy pontra.

A hideg levegővel vagy vízzel alkalmazott terápiát már régóta ismerjük, különböző gyulladásainkat vagy sérüléseinket kiválóan helyrehozhatjuk vele, bátran keressünk ehhez megfelelő szakembert.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!