Menü

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Az extrémnek mondható hideg hőmérséklettel való kezelést, más néven krioterápiát már évezredekkel ezelőtt használták különböző bajok kezelésére. Az ókori Egyiptomban például remek orvoslási módszer volt a gyulladások és sérülések kezelésére. Ha belegondolunk, akkor ezt mi is ismerjük, hiszen egy zúzódást vagy rovarcsípést, napégést is elkezdünk borogatni. Előkapjuk a fagyasztóból a jeges cukorborsót vagy bevizezzük a konyharuhát és hűtjük vele a fájdalmas pontokat.

Az ellenőrzött körülmények mellett alkalmazott terápia segíthet a csontot, ízületeket, izmokat érintő gyulladások és sérülések, a bőr különböző gyulladással összefüggő betegségei, sőt, még az érrendszeri gyulladások kezelésében is. Érdemes azt is megemlíteni, hogy nem csekélyek a mentális egészségre gyakorolt hatásai sem, hiszen segít csökkenteni a stresszt, a fáradékonyságot és az ingerlékenységet.

A hideg hőmérséklettel történő kezelést többféle módszerrel is alkalmazzák. Lehet például hidegkamrát használni, amikor is a páciens bizonyos előre meghatározott ruhadarabokban belép egy speciális kamrába, ahol először -60 fokra, majd -110 fokra hűtik a levegőt. Egy másik módszer egy úgynevezett hidegszauna segítségével működik. Ez a szauna nem egy általunk jól ismert kis helyiség, hanem egy felül nyitott tartály, amibe beleeresztik a kezelt egyén testét nyakig, amiben -110 és -190 fok közötti hőmérsékletű nitrogén gáz van.

Nagyon ijesztően hangzik, hogy a szervezetet lesokkolják, de bármilyen meglepő is, a pár perces kezelést követően a testet elárasztja egyfajta melegérzés és a fájdalmak is jócskán csökkennek. A kezelés során az izmok ellazulnak, erősen beindul a vérkeringés, és nem mellesleg a bőrt is feszesebbé varázsolja. Ezen terápiák alkalmazásakor mindenképpen alapos orvosi kivizsgálás és orvosi felügyelet szükséges.

Lehet otthon is próbálkozni a hideg vízzel. A hideg-meleg váltózuhany egy tökéletes megoldás, amit úgy csináljunk, hogy először zuhanyozzunk le kellemes hőmérsékletű vízzel, majd addig melegítsük, amíg el tudjuk viselni a hőjét, de nem éget. Ezután magunktól eltartva a zuhanyt, tekerjük le a hőt a leghidegebbre és lábtól felfelé haladva kezdjük el lehűteni magunkat, először az egyik lábfejtől a has vonaláig, majd ugyanez a másik oldalon. Ezt kövessék a karok és vállak, legvégül a szív környéke. Ha ezzel megvagyunk, szigorúan langyos vízzel melegítsük át magunkat és ismételjük meg a folyamatot. Mindig a hideg vizes résszel zárjuk a műveletet és arra is figyeljünk, hogy a hideg vízzel csak öblítsük magunkat, ne hagyjuk sokáig folyni egy-egy pontra.

A hideg levegővel vagy vízzel alkalmazott terápiát már régóta ismerjük, különböző gyulladásainkat vagy sérüléseinket kiválóan helyrehozhatjuk vele, bátran keressünk ehhez megfelelő szakembert.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.