Menü

Mi a jó alvás titka?

Mi a jó alvás titka? Az ideális hőmérséklet, a megfelelő matrac, egy kényelmes póz, esetleg más körülmények?

Az alvás nagyon fontos az idegrendszer, a szervezet megfelelő működéséhez. Hiánya betegségek kialakulásához is vezethet. Az alvás során töltjük fel szervezetünk energiaraktárait, ekkor dolgozzuk fel a minket ért eseményeket. A testi- és lelki egészséghez elengedhetetlen az elegendő mennyiségű pihentető alvás. Pihenésünk minőségét befolyásolják bizonyos körülmények, például az egészséges alvási szokások kialakítása, az alvás mennyisége, a matrac minősége, számít, mit eszünk vagy iszunk alvás előtt és természetesen a hálószoba hőmérséklete sem mindegy.

Szakemberek szerint a megfelelő alváshoz egyik elődleges szempont a hőmérséklet, ami a hálóhelyiség esetén 18-19°C vagy akörüli.

A test hőmérséklete alvás közben fokozatosan csökken, ezt pedig a hűvös szobahőmérséklet segíti, így könnyebb az elalvás és pihentetőbb az éjszaka.

Mi a helyzet a kisgyerekekkel?

A kisgyerekek esetében természetesen pár fokkal magasabb hőmérséklet az ideális, de ők sem igénylik a túlfűtött szobát, magas hőmérsékletet.

Sokan azt gondolják, hogy ha kisbaba érkezik, akkor nagy melegre van szükség, nehogy megfázzon, de ez tévedés. Ugyan néhány fokkal feljebb kell venni a hőmérsékletet, de a 18 és 20 °C közötti éjszakai hőmérséklet teljesen ideális a kisbabák számára is. Ami a legfontosabb, hogy a baba éjszaka a hőmérséklethez megfelelően fel legyen öltöztetve és be is legyen takarva, vagy adjunk rá hálózsákot.

A kisgyermekek túlhevülése megemelheti a hirtelen bölcsőhalál (SIDS) esélyét. A csecsemők még nem tudják olyan jól szabályozni a saját testhőmérsékletüket, mint a felnőttek.

Ha nehezen tudjuk eldönteni megfelelőek e a hőmérsékleti körülmények a kicsik számára, akkor alvás közben érintsük meg a gyermek tarkóját vagy hasát: ha a bőre forró vagy izzadt, akkor vegyünk le egy réteg ruhát róla.

Az alváshoz ideális hőmérséklet egészen pontosan a 18,3 °C, ezt pedig kutatók biológiai működésünkkel magyarázzák, így nem véletlen, hogy a forró nyári napokon sokan alvászavarokról számolnak be. A túl meleg vagy a túl hideg hálószoba megzavarhatja az alvást!

Mi történik, ha túl melegben alszunk?

A túl meleg hőmérsékletű hálószoba nyugtalan alváshoz vezethet, de már az elalvást megnehezítheti.

Az mindegy, hogy milyen pózban alszunk?

Nem igazán. Tanulmányok szerint a testhelyzetnek óriási jelentősége van, ugyanis nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb oldalunkon alszunk-e. Az orvosok a bal oldalunkon való alvást javasolják, ugyanis így hatékonyabb a nyirokrendszer. Ha jobb oldalunkon alszunk, akkor ugyanez a szívünknek plusz energiabefektetéssel jár.

Ha jobb oldalunkon alszunk, utat engedünk a gyomorsav áramlásának a nyelőcsőbe, amely a legfőbb okozója a savas refluxnak.

Semmilyen krém, masszázs, olaj, fiatalító program vagy „csodashake”, fogyibogyó vagy étrendkiegészítő tabletta nem ér semmit a fiatalságunk és alakunk, fittségünk és egészségünk megőrzéséhez megfelelő mennyiségű és minőségű pihentető alvás nélkül. Hiánya betegségek kialakulásához is vezethet.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.