Menü

Praktikák depresszió ellen

Ősszel és télen élen minden egyre sötétebb, szürkébb. Az embernek nincs kedve kimászni az ágyból, felkelni, munkába menni. Mindez a szezonális depresszió tünete.

Novembertől március elejéig több ember tapasztalja magán a kedvetlenség, a levertség, a rossz hangulat tartós állapotát. A szakorvosi rendelőkben is megnő azoknak a száma, akiknél az úgynevezett szezonális depressziót diagnosztizálják . A hűvösebb hónapok beköszöntével ugyanis kevesebb a napsütéses órák száma, szervezetünk több energiát éget el, felhasználva vitamin- és ásványianyag-tartalékainkat.

1. Hozza magát lendületbe! Akár kis lépésekkel is kikerülhet a depressziós állapotra jellemző búskomorság spiráljából. Fontos, hogy ne csak heverésszen egész nap. Öltözzön fel, sminkeljen, mozduljon ki otthonról. Tervezze meg előre, hogy mit fog csinálni, és ragaszkodjon ahhoz, hogy minden napra legyen egy nem otthon elvégzendő feladata, így a mozgás mellett a természetes fény is sokat javít majd a hangulatán.

2. Alkalmazzon fényterápiát! Egyes kutatók szerint a fény segítségével lelkiállapota akár már két héten belül helyreállítható. Erre legalkalmasabb a speciális fényterápiás lámpa, amely fehér (vagy kék) fényt kibocsátó égő, UV- és infravörös szűrőkből és egy fényerőszabályzóból áll. A 10 000 lux fényerejű lámpát 30 percig, az 5000 lux fényerejű lámpát 60 percig lehet használni, lehetőleg reggel, mert a depresszív állapot ekkor a legintenzívebb. Ha nem talál a környéken ilyen speciális lámpát, kipróbálhat más megoldásokat is. Növelje meg a lakásbelső világítását, fényeit, és fesse át a falakat élénkebb, vidámabb, narancssárgás, sárgás színekre.

3. Sportoljon! Negyvenpercnyi sportolás felér egy antidepresszánssal. Szinte minden tanulmány kiemeli a sport jótékony hatását a depresszió megelőzésében. Nem kell versenyszerűen űzni, a lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet. Ez lehet tajcsi , kerékpározás, rollerezés, ugrókötelezés vagy a síelés, Az eredményesség érdekében szánjon rá legalább heti két alkalmat.

Lehetőleg a szabadban, kora reggel végezze. A fokozott izomtónus, a dinamikus mozgás, a fölpörgő szív hatására a lélek is olyan állapotba kerül, mely cselekvésre ösztönöző, így jótékony hatású a hangulat javításában. Nagyon hasznosak a monoton, kitartást igénylő sportok, mint a futás, biciklizés, mert a hipnózishoz hasonló transzállapotot idéznek elő, így hatásosak lehetnek a kedélyállapot javításában.

4. Nyújtózzon többet! Ha nincs kedve intenzív sportba fogni, próbálja ki legalább a nyújtást, amely az egész testet átmozgatja, így oxigénnel látja el az egész testet, beleértve az agyat is. Először próbálja megérinteni lábujjhegyre állva, magasra nyújtott karral a mennyezetet. Majd próbálja meg hátrafeszített csuklóval a tenyerével ellökni az eget.

Fedezze fel az önhipnózist! A hipnózis segít a lendületesség visszaszerzésében, mert gyors, akár napi tíz perc hatásos lehet, mégis nagyon hatékony, és egyszerű megtanulni.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Az emberi nyitottság és kultúránk összefüggése

Sokszor érezhetjük úgy a mindennapokban, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy olyan emberekkel alakítsunk ki kapcsolatokat, akiket nem kedvelünk. Vannak, akik fontosak az életünkben, van olyan, akihez kötődünk, és van olyan, akiket nem kedvelünk. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy hogyan képezi a személyiségünk részét a mások iránti előítéletek tömkelege, és a nyitottság.

Létezik-e a matekszorongás?

Létezik-e olyan jelenség, hogy szorongunk a középiskolai matematikától? Jelenleg már elvégeztem az egyetemet, eltelt 5 év az életemből, de a tárggyal kapcsolatos rengeteg stressz, “fájdalom” mind a mai napig aktívan él bennem. Ehhez társultak a megírhatatlan vizsgák, a folyamatos katonás érdemjegyek, nem véletlen, hogy végül bölcsész lettem. Viszont most már tudom, nem vagyok egyedül a matematikától való szorongással.