Menü

Praktikák depresszió ellen

Ősszel és télen élen minden egyre sötétebb, szürkébb. Az embernek nincs kedve kimászni az ágyból, felkelni, munkába menni. Mindez a szezonális depresszió tünete.

Novembertől március elejéig több ember tapasztalja magán a kedvetlenség, a levertség, a rossz hangulat tartós állapotát. A szakorvosi rendelőkben is megnő azoknak a száma, akiknél az úgynevezett szezonális depressziót diagnosztizálják . A hűvösebb hónapok beköszöntével ugyanis kevesebb a napsütéses órák száma, szervezetünk több energiát éget el, felhasználva vitamin- és ásványianyag-tartalékainkat.

1. Hozza magát lendületbe! Akár kis lépésekkel is kikerülhet a depressziós állapotra jellemző búskomorság spiráljából. Fontos, hogy ne csak heverésszen egész nap. Öltözzön fel, sminkeljen, mozduljon ki otthonról. Tervezze meg előre, hogy mit fog csinálni, és ragaszkodjon ahhoz, hogy minden napra legyen egy nem otthon elvégzendő feladata, így a mozgás mellett a természetes fény is sokat javít majd a hangulatán.

2. Alkalmazzon fényterápiát! Egyes kutatók szerint a fény segítségével lelkiállapota akár már két héten belül helyreállítható. Erre legalkalmasabb a speciális fényterápiás lámpa, amely fehér (vagy kék) fényt kibocsátó égő, UV- és infravörös szűrőkből és egy fényerőszabályzóból áll. A 10 000 lux fényerejű lámpát 30 percig, az 5000 lux fényerejű lámpát 60 percig lehet használni, lehetőleg reggel, mert a depresszív állapot ekkor a legintenzívebb. Ha nem talál a környéken ilyen speciális lámpát, kipróbálhat más megoldásokat is. Növelje meg a lakásbelső világítását, fényeit, és fesse át a falakat élénkebb, vidámabb, narancssárgás, sárgás színekre.

3. Sportoljon! Negyvenpercnyi sportolás felér egy antidepresszánssal. Szinte minden tanulmány kiemeli a sport jótékony hatását a depresszió megelőzésében. Nem kell versenyszerűen űzni, a lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet. Ez lehet tajcsi , kerékpározás, rollerezés, ugrókötelezés vagy a síelés, Az eredményesség érdekében szánjon rá legalább heti két alkalmat.

Lehetőleg a szabadban, kora reggel végezze. A fokozott izomtónus, a dinamikus mozgás, a fölpörgő szív hatására a lélek is olyan állapotba kerül, mely cselekvésre ösztönöző, így jótékony hatású a hangulat javításában. Nagyon hasznosak a monoton, kitartást igénylő sportok, mint a futás, biciklizés, mert a hipnózishoz hasonló transzállapotot idéznek elő, így hatásosak lehetnek a kedélyállapot javításában.

4. Nyújtózzon többet! Ha nincs kedve intenzív sportba fogni, próbálja ki legalább a nyújtást, amely az egész testet átmozgatja, így oxigénnel látja el az egész testet, beleértve az agyat is. Először próbálja megérinteni lábujjhegyre állva, magasra nyújtott karral a mennyezetet. Majd próbálja meg hátrafeszített csuklóval a tenyerével ellökni az eget.

Fedezze fel az önhipnózist! A hipnózis segít a lendületesség visszaszerzésében, mert gyors, akár napi tíz perc hatásos lehet, mégis nagyon hatékony, és egyszerű megtanulni.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.