Menü

Praktikák depresszió ellen

Ősszel és télen élen minden egyre sötétebb, szürkébb. Az embernek nincs kedve kimászni az ágyból, felkelni, munkába menni. Mindez a szezonális depresszió tünete.

Novembertől március elejéig több ember tapasztalja magán a kedvetlenség, a levertség, a rossz hangulat tartós állapotát. A szakorvosi rendelőkben is megnő azoknak a száma, akiknél az úgynevezett szezonális depressziót diagnosztizálják . A hűvösebb hónapok beköszöntével ugyanis kevesebb a napsütéses órák száma, szervezetünk több energiát éget el, felhasználva vitamin- és ásványianyag-tartalékainkat.

1. Hozza magát lendületbe! Akár kis lépésekkel is kikerülhet a depressziós állapotra jellemző búskomorság spiráljából. Fontos, hogy ne csak heverésszen egész nap. Öltözzön fel, sminkeljen, mozduljon ki otthonról. Tervezze meg előre, hogy mit fog csinálni, és ragaszkodjon ahhoz, hogy minden napra legyen egy nem otthon elvégzendő feladata, így a mozgás mellett a természetes fény is sokat javít majd a hangulatán.

2. Alkalmazzon fényterápiát! Egyes kutatók szerint a fény segítségével lelkiállapota akár már két héten belül helyreállítható. Erre legalkalmasabb a speciális fényterápiás lámpa, amely fehér (vagy kék) fényt kibocsátó égő, UV- és infravörös szűrőkből és egy fényerőszabályzóból áll. A 10 000 lux fényerejű lámpát 30 percig, az 5000 lux fényerejű lámpát 60 percig lehet használni, lehetőleg reggel, mert a depresszív állapot ekkor a legintenzívebb. Ha nem talál a környéken ilyen speciális lámpát, kipróbálhat más megoldásokat is. Növelje meg a lakásbelső világítását, fényeit, és fesse át a falakat élénkebb, vidámabb, narancssárgás, sárgás színekre.

3. Sportoljon! Negyvenpercnyi sportolás felér egy antidepresszánssal. Szinte minden tanulmány kiemeli a sport jótékony hatását a depresszió megelőzésében. Nem kell versenyszerűen űzni, a lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet. Ez lehet tajcsi , kerékpározás, rollerezés, ugrókötelezés vagy a síelés, Az eredményesség érdekében szánjon rá legalább heti két alkalmat.

Lehetőleg a szabadban, kora reggel végezze. A fokozott izomtónus, a dinamikus mozgás, a fölpörgő szív hatására a lélek is olyan állapotba kerül, mely cselekvésre ösztönöző, így jótékony hatású a hangulat javításában. Nagyon hasznosak a monoton, kitartást igénylő sportok, mint a futás, biciklizés, mert a hipnózishoz hasonló transzállapotot idéznek elő, így hatásosak lehetnek a kedélyállapot javításában.

4. Nyújtózzon többet! Ha nincs kedve intenzív sportba fogni, próbálja ki legalább a nyújtást, amely az egész testet átmozgatja, így oxigénnel látja el az egész testet, beleértve az agyat is. Először próbálja megérinteni lábujjhegyre állva, magasra nyújtott karral a mennyezetet. Majd próbálja meg hátrafeszített csuklóval a tenyerével ellökni az eget.

Fedezze fel az önhipnózist! A hipnózis segít a lendületesség visszaszerzésében, mert gyors, akár napi tíz perc hatásos lehet, mégis nagyon hatékony, és egyszerű megtanulni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.