Menü

A hidratálás szerepe a bőrápolásban

A hidratálása nem csak abban az esetben elengedhetetlen, ha valamilyen problémát tapasztalunk; az egészséges bőrre is oda kell figyelni.

A hidratálás a bőr víztartalmának növelése, aminek köszönhetően az kisimul és rugalmassá válik – ezt a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével, illetve hidratáló hatású készítmények rendszeres használatával lehet elérni; vízhiányos ugyanis bármelyik típusba tartozó, akár a zsíros, pattanásra hajlamos bőr is lehet. Ha ugyanis ezt mellőzzük, akkor a bőr szárazabb, ráncosabb lesz, ráadásul viszketni fog, és könnyen ki is pirosodik, valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy a hidratált bőr jobban véd a különféle kórokozókkal szemben is.

A nappali krémek elsődleges feladata az, hogy védjék a bőrt a környezet káros hatásaival szemben. Biztosítják a kellő nedvességet, de olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, melyek által kevésbé károsítja a bőrt a szél, a szennyezett levegő vagy az UV-sugárzás. A bennük lévő antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, és gondoskodnak a bőr hidratáltságának megőrzéséről.

Némelyik fényvédő-összetevőket tartalmaz, ezt az SPF rövidítés jelöli a csomagoláson. Amennyiben az általunk választott nappali krémben nincsenek ilyenek, akkor érdemes a reggeli arcápolás utolsó lépéseként külön fényvédőarckrémet is felvinni.

A nappali krémek egy másik fontos tulajdonsága, hogy nem hagynak ragacsos réteget, és hamar beszívódnak, így könnyedén lehet rájuk sminkelni.

Miben más egy éjszakai krém?

Éjjel, alvás közben az egész testünk pihen – beleértve a bőrünket is. Ilyenkor mennek végbe azok a regenerációs folyamatok, melyekkel a szervezet igyekszik közömbösíteni a nap folyamán minket ért káros hatásokat.

Egy jó minőségű éjszakai krém pedig pontosan ebben lesz a bőr segítségére. Ezek a készítmények általában testesebbek és sűrűbbek, emiatt kicsit lassabban is szívódnak be, viszont intenzívebben is táplálják a bőrt.

Olyan hatóanyagokat is tartalmazhatnak, melyek fényérzékenyek (ilyen például a retinol és a C-vitamin), este ugyanis nincs UV-sugárzás, tehát nem bomlanak le olyan hamar, és sokkal intenzívebben képesek kifejteni a hatásukat. Ugyanezen okból az éjszakai krémek esetében nincs szükség fényvédő-összetevőkre sem.

Annál nagyobb szerep jut viszont a bőr megújulásért felelős hatóanyagoknak, melyek támogatják a bőr saját regenerációját, így reggelre a bőr puhább, élettel telibb, simább és kellemesebb tapintású lesz.

A tudatos bőrápolás fontossága

Mint láthattuk, bár a nappali és éjszakai krémek hasonlóak, mégis eltérő tulajdonságokkal bírnak. Emiatt célszerű őket helyesen használni. Egy éjszakai krém nappalra “túl sok” lehet a bőrnek, és előfordulhat, hogy nem tudjuk miatta rendesen felvinni a sminket, illetve nem véd az UV-sugárzástól sem.

Éjszakára pedig kevés lehet egy könnyedebb, nappali krém által nyújtott hidratálás, pláne akkor, ha a bőrünk a száraz típusba tartozik, esetleg vízhiányos. A fő, hogy a megfelelő kozmetikumokkal megadjuk bőrünknek mindazt a törődést, amire szüksége van.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.