Menü

A hidratálás szerepe a bőrápolásban

A hidratálása nem csak abban az esetben elengedhetetlen, ha valamilyen problémát tapasztalunk; az egészséges bőrre is oda kell figyelni.

A hidratálás a bőr víztartalmának növelése, aminek köszönhetően az kisimul és rugalmassá válik – ezt a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével, illetve hidratáló hatású készítmények rendszeres használatával lehet elérni; vízhiányos ugyanis bármelyik típusba tartozó, akár a zsíros, pattanásra hajlamos bőr is lehet. Ha ugyanis ezt mellőzzük, akkor a bőr szárazabb, ráncosabb lesz, ráadásul viszketni fog, és könnyen ki is pirosodik, valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy a hidratált bőr jobban véd a különféle kórokozókkal szemben is.

A nappali krémek elsődleges feladata az, hogy védjék a bőrt a környezet káros hatásaival szemben. Biztosítják a kellő nedvességet, de olyan hatóanyagokat is tartalmaznak, melyek által kevésbé károsítja a bőrt a szél, a szennyezett levegő vagy az UV-sugárzás. A bennük lévő antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, és gondoskodnak a bőr hidratáltságának megőrzéséről.

Némelyik fényvédő-összetevőket tartalmaz, ezt az SPF rövidítés jelöli a csomagoláson. Amennyiben az általunk választott nappali krémben nincsenek ilyenek, akkor érdemes a reggeli arcápolás utolsó lépéseként külön fényvédőarckrémet is felvinni.

A nappali krémek egy másik fontos tulajdonsága, hogy nem hagynak ragacsos réteget, és hamar beszívódnak, így könnyedén lehet rájuk sminkelni.

Miben más egy éjszakai krém?

Éjjel, alvás közben az egész testünk pihen – beleértve a bőrünket is. Ilyenkor mennek végbe azok a regenerációs folyamatok, melyekkel a szervezet igyekszik közömbösíteni a nap folyamán minket ért káros hatásokat.

Egy jó minőségű éjszakai krém pedig pontosan ebben lesz a bőr segítségére. Ezek a készítmények általában testesebbek és sűrűbbek, emiatt kicsit lassabban is szívódnak be, viszont intenzívebben is táplálják a bőrt.

Olyan hatóanyagokat is tartalmazhatnak, melyek fényérzékenyek (ilyen például a retinol és a C-vitamin), este ugyanis nincs UV-sugárzás, tehát nem bomlanak le olyan hamar, és sokkal intenzívebben képesek kifejteni a hatásukat. Ugyanezen okból az éjszakai krémek esetében nincs szükség fényvédő-összetevőkre sem.

Annál nagyobb szerep jut viszont a bőr megújulásért felelős hatóanyagoknak, melyek támogatják a bőr saját regenerációját, így reggelre a bőr puhább, élettel telibb, simább és kellemesebb tapintású lesz.

A tudatos bőrápolás fontossága

Mint láthattuk, bár a nappali és éjszakai krémek hasonlóak, mégis eltérő tulajdonságokkal bírnak. Emiatt célszerű őket helyesen használni. Egy éjszakai krém nappalra “túl sok” lehet a bőrnek, és előfordulhat, hogy nem tudjuk miatta rendesen felvinni a sminket, illetve nem véd az UV-sugárzástól sem.

Éjszakára pedig kevés lehet egy könnyedebb, nappali krém által nyújtott hidratálás, pláne akkor, ha a bőrünk a száraz típusba tartozik, esetleg vízhiányos. A fő, hogy a megfelelő kozmetikumokkal megadjuk bőrünknek mindazt a törődést, amire szüksége van.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.