Menü

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Az elmúlt években több olyan, futók elleni támadás is történt, mely rávilágított arra, hogy mindig óvatosnak kell lenni, hiszen bárkivel, bármikor megtörténhet a baj. A legbiztonságosabb természetesen az, ha nappal futunk, lehetőleg futótárssal, vagy pedig „szem előtt” vagyunk és olyan helyen futunk, ahol látszódunk. Ez egyszerűen hangzik, ám mivel jómagam is inkább a terepfutóversenyeket részesítem előnyben az aszfalton való szaladgálás helyett, így nem mindig opció a városközpontban futni, vagy forgalmas, ám aszfaltos bicikliúton.

Ha nincs lehetőségünk a fenti tanácsokat betartva edzeni, s gyakran vagyunk futásainkkor magunkra utalva, akkor a következő néhány tanácsot érdemes megfontolni.

Amikor futni indulunk, mindig tudjon róla valaki, hogy sportolni mentünk. Lehetőleg az útvonalat is osszuk meg a családdal, hogy be tudják határolni merre járunk. Beszéljük meg a családdal, hogy körülbelül mennyi időt tervezünk edzeni, mikorra várható, hogy hazaérünk. Ha késnénk, vagy valami okból kifolyólag nem érnék időben haza, akkor tudják, hogy merre induljanak utánunk, baj esetén ez akár életmentő is lehet.

Én magam órával futok, mely riasztja az általam megadott telefonszámokat, ha baj érne. Egyszer úgy adódott, hogy megbotlottam és elestem, s láttam, hogy azonnal ment is a jelzés a családnak, így sikerült – akaratom ellenére – is tesztelnem a vészfunkciót, ami nagy segítség, ha belegondolunk.

Ha nincs sportóránk, mely riaszt baj esetén, akkor legalább a telefonunk legyen nálunk! Kapható pár ezer forintért már mindenféle színű telefontartó karpánt, mely egyáltalán nem kényelmetlen és ez is a biztonságunkat szolgálja.

Beállíthatunk telefonunkon gyorshívót is a segélyhívószámoknak, és amennyiben veszélyt észlelünk, máris hívhatjuk őket. De akár a segélyhívó applikációt is használhatjuk. Ha sötétben futunk, alapfelszereltség a kivilágított vagy fényvisszaverő ruházat, fejlámpa és a különféle villogók használata. Mindig válasszunk olyan útirányt, ami nem elhagyatott, részesítsük előnyben a kiépített futóköröket.

Futáskor mellőzzük a hangos zenehallgatást, hiszen nem lehetünk így eléggé körültekintőek és nem tudunk figyelni a környezetünkre, körülöttünk elhaladó autókra és emberekre. Ha nem észleljük őket, könnyen balesetet szenvedhetünk. Nem javasolt a kapucni viselése sem, ez ugyanis csökkenti a periférikus látásunkat és térérzékelésünket.

Én elolvastam és preferálom az önvédelmi eszközök használatát. Hatékony megoldás lehet egy legálisan vásárolt (20gr töltőtömeget nem meghaladó) gázspray, melyet nem látható helyen vihetünk magunkkal futásaink alkalmával. Hasznos lehet egy önvédelmi tréning elvégzése is, amennyiben van rá lehetőségünk.

Vigyázzunk magunkra és egymásra, jó sportolást kívánok mindenkinek a szabadban!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.