Menü

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Kicsit hasonlónak érzem a helyzetet, mint a csalóétkezésekkel, úgy gondolom ezek sem fogják visszavetni a fejlődésünket, formálódásunkat, fogyásunkat, sőt inkább megkönnyítik a helyzetünket, ha olykor lazíthatunk a szigorú terveken, s ebből még motivációt is meríthetünk. A baj egyértelműen a mértéktelenséggel van, hogyha minden nap túl sokat eszünk vagy iszunk, na de mit mond róla a tudomány?

Egy kutatás az edzés előtti alkoholfogyasztást vizsgálta, 4 futót kértek meg arra, hogy nagyjából egy felesnek megfelelő mennyiségű alkoholt igyanak meg 10 perccel edzés előtt és edzés közben. A 4 futóból 3 sportoló nem tudta végig csinálni a kitűzött 60 perces futást, pedig olyan futókról volt szó, akiknek egyébként nem jelentett volna gondot lefutni az egy órát.

Egy másik kutatás már kicsit konkrétabb volt, itt 100 és 1500 méter közötti távokon vizsgálták, hogy vajon az edzés előtti alkohol fogyasztás hogyan befolyásolja a futók teljesítményét? A 100 méteres távon nem csökkent teljesítmény az alkoholt fogyasztóknál, ám ahogy a táv nőtt, úgy romlott a futók sportteljesítménye.

Született kutatás biciklisekkel is, őket is vizsgálták az edzés előtt fogyasztott alkoholteszttel, mely náluk nagy mértékben csökkentette lábuk erősségét, nem tudtak olyan erővel tekerni, mint normál körülmények között.

Ezzel ellentétben születtek olyan felméréseredmények is, amelyek viszont nem találtak negatív kapcsolatot az alkohol és a teljesítmény között, összességében azonban elmondható, hogy az edzés előtti alkohol fogyasztás vagy rontja a teljesítményt vagy - jobb esetben - nem befolyásolja.

Mi a helyzet az edzés utáni alkoholfogyasztással kapcsolatban?

Erről olyan tanulmányok születtek, amiben kifejtik, hogy ha az edzés utáni szénhidrát bevitel párosul alkoholfogyasztással, akkor nem fognak olyan hatékonyan feltöltődni az izom glikogénraktárai, ami azt jelenti, hogy a következő edzésen csökkenhet a teljesítményük.

Egy másik kutatásban arról számoltak be, hogy az alkoholfogyasztás edzés után a vérellátás egyensúlyának kismértékű zavarához vezethet, ami szintén lebeszéli a sportolókat az edzés utáni alkoholizálásról.

Nemcsak a teljesítményre lehet negatív hatással az a pohár feles, hanem csökkenti a tesztoszteron szintet, ami pedig egyáltalán nem kedvez a regenerációnak.

Összegzésként elmondható, hogy az alkohol képes lehet negatívan befolyásolni a teljesítményünket - legyen szó bármilyen fajta sportról – ezért edzés előtt semmiképp sem javasolt, hiszen balesetveszélyes is lehet, azonban, ha mértékkel és alkalmanként iszunk, akkor nem okoz különösebb problémát. A baj azzal van, ha nem tudjuk hol a határ.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.