Menü

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

A kortizol egy szteroid hormon, ami a mellékvesekérgekben termelődik és az endokrin rendszer része. Az endokrin rendszer azon mirigyek szervrendszere, melyek olyan hormonokat választ ki, amik a szervezet működését szabályozzák.

A kortizol alap esetben is jelen van a testünkben, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségű található. Első sorban szabályozza a szervezet stresszre adott válaszreakcióját, ha nagy stressz ér minket, az adrenalin után kortizol szabadul fel. Szerepe van abban, hogy testünk hogyan használja fel a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat, elfojtja a gyulladásokat, mivel fokozza az immunitást, beleszól abba, hogy milyen az alvás-ébrenlét ciklus, normál esetben kiegyensúlyozza az inzulin szintet, és valamilyen formában még a vérnyomásunkat is igyekszik rendben tartani.

A kortizol szint a sok stressz, az agyalapi mirigy zavara és a mellékvese daganatos megbetegedései miatt megemelkedhet, melynek különböző káros hatásai vannak a testünkre. Amikor a szint tartósan magas, a szervezet hozzászokik és azt gondolja, hogy állandóan készültségben kell lennie, vagyis folyamatosan veszélyben érzi magát. Sokféle tünet jelentkezhet, például nehéz az elalvás, ingerlékenység jön elő, nehéz a koncentrálás, délutánra kimerülté válik az ember, gyakran szorongás is kialakulhat.

Jönnek az étkezési változások, vagyis sóvárgás bizonyos ételek után, megmagyarázhatatlan súlygyarapodás észlelhető, emésztési panaszok kínozhatnak, pattanásos lehet a bőr, magas a vérnyomás, magas a vércukorszint. Nőknél előfordulhat, hogy a menstruáció szabálytalanná válik, erősebb arcszőrzet jön elő, a bőr elvékonyodik és a bőrfelszínt ért sebek nehezebben gyógyulnak.

Ezen tünetek ellen mi magunk is tehetünk, kellő odafigyeléssel és kitartással csökkenthetjük a tüneteket. Próbáljunk ki stressz levezető technikákat, mozogjunk rendszeresen sokat, próbáljunk törekedni a pihentető alvásra, figyeljünk arra, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen, ezzel együtt próbáljuk kerülni az agyoncukrozott ételeket.

Sokféle gyógynövényt tartalmazó étrendkiegészítő is található a gyógyszertárak polcain, de mielőtt vaktában bevásárlunk mindenből, inkább kérjük ki orvosunk véleményét, hogy ő számunkra melyiket ajánlja. Amennyiben nem veszünk észre változást, kérjünk beutalót kivizsgálásra, endokrinológiára, vérvételre, ezek segíthetnek kideríteni, mi is okozza a gondot.

A kortizolra szüksége van a szervezetünknek, hiszen testünk működéséhez elengedhetetlen hormon, de megemelkedett szintje többet árt, mint használ, ez pedig különböző tünetekben nyilvánul meg. Figyeljünk a stresszes élet elkerülésére, mozogjunk sokat, étkezzünk egészségesen és ezzel tehetünk a normális kortizolszint fenntartásáért.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.