Menü

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

A kortizol egy szteroid hormon, ami a mellékvesekérgekben termelődik és az endokrin rendszer része. Az endokrin rendszer azon mirigyek szervrendszere, melyek olyan hormonokat választ ki, amik a szervezet működését szabályozzák.

A kortizol alap esetben is jelen van a testünkben, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségű található. Első sorban szabályozza a szervezet stresszre adott válaszreakcióját, ha nagy stressz ér minket, az adrenalin után kortizol szabadul fel. Szerepe van abban, hogy testünk hogyan használja fel a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat, elfojtja a gyulladásokat, mivel fokozza az immunitást, beleszól abba, hogy milyen az alvás-ébrenlét ciklus, normál esetben kiegyensúlyozza az inzulin szintet, és valamilyen formában még a vérnyomásunkat is igyekszik rendben tartani.

A kortizol szint a sok stressz, az agyalapi mirigy zavara és a mellékvese daganatos megbetegedései miatt megemelkedhet, melynek különböző káros hatásai vannak a testünkre. Amikor a szint tartósan magas, a szervezet hozzászokik és azt gondolja, hogy állandóan készültségben kell lennie, vagyis folyamatosan veszélyben érzi magát. Sokféle tünet jelentkezhet, például nehéz az elalvás, ingerlékenység jön elő, nehéz a koncentrálás, délutánra kimerülté válik az ember, gyakran szorongás is kialakulhat.

Jönnek az étkezési változások, vagyis sóvárgás bizonyos ételek után, megmagyarázhatatlan súlygyarapodás észlelhető, emésztési panaszok kínozhatnak, pattanásos lehet a bőr, magas a vérnyomás, magas a vércukorszint. Nőknél előfordulhat, hogy a menstruáció szabálytalanná válik, erősebb arcszőrzet jön elő, a bőr elvékonyodik és a bőrfelszínt ért sebek nehezebben gyógyulnak.

Ezen tünetek ellen mi magunk is tehetünk, kellő odafigyeléssel és kitartással csökkenthetjük a tüneteket. Próbáljunk ki stressz levezető technikákat, mozogjunk rendszeresen sokat, próbáljunk törekedni a pihentető alvásra, figyeljünk arra, hogy táplálkozásunk kiegyensúlyozott legyen, ezzel együtt próbáljuk kerülni az agyoncukrozott ételeket.

Sokféle gyógynövényt tartalmazó étrendkiegészítő is található a gyógyszertárak polcain, de mielőtt vaktában bevásárlunk mindenből, inkább kérjük ki orvosunk véleményét, hogy ő számunkra melyiket ajánlja. Amennyiben nem veszünk észre változást, kérjünk beutalót kivizsgálásra, endokrinológiára, vérvételre, ezek segíthetnek kideríteni, mi is okozza a gondot.

A kortizolra szüksége van a szervezetünknek, hiszen testünk működéséhez elengedhetetlen hormon, de megemelkedett szintje többet árt, mint használ, ez pedig különböző tünetekben nyilvánul meg. Figyeljünk a stresszes élet elkerülésére, mozogjunk sokat, étkezzünk egészségesen és ezzel tehetünk a normális kortizolszint fenntartásáért.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.