Menü

A kókusz ezért egészséges

A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával , az influenzával , a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.

A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivel antioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, és olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet. Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.

A daganatos betegségek megelőzésében szerepet játszó antioxidáns hatását fenolos összetevőinek és flavonoidjainak tulajdonítják. Leginkább a mellrák és vastagbélrák kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz E-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot, cinket és vasat.

Kalciumtartalma révén hozzájárul a csontok szilárdságának biztosításához, az idegek és izmok ingerelhetőségéhez, az izomösszehúzódáshoz, valamint a véralvadásban is szerepet tölt be. A kalcium felszívódásához szükséges D-vitamin is megtalálható a kókuszban, így gyermekek, kismamák, csontritkulásban szenvedők számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Kutatások során bebizonyították a kókusz fogyasztásának jótékony hatását az elhízás, diszlipidémia (kóros vérzsír-összetétel), emelkedett LDL szint, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás kezelésében. Az Alzheimer betegség kezelése során a kókusz rendszeres fogyasztása pozitív változásokat idézett elő.

A kókusz zsírtartalmának körülbelül a feléért a laurinsav felel. Ez a telített zsírsav megtalálható az anyatejben is. Immunerősítő, antivirális (vírusellenes) és antimikrobiális (gomba és baktérium ellenes) tulajdonságokkal rendelkezik.Többek között a herpesz, influenza, patogenetikus baktáriumok ellen hatásos. Gátolja az egyik legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozó, Helicobacter pylori elszaporodását. A laurinsav antibakteriális hatása a fogszuvasodás és szájban keletkező gyulladást előidéző baktériumokkal szemben érvényesül. Kis mennyiségben tartalmaz gombaölő tulajdonságú kaprilsavat is.

A kókuszban található közepes szénláncú zsírsavakat (MCT zsírok) a szervezet azonnal fel tudja használni energiaként. A többi zsírsavval szemben, lebontásukhoz nem szükséges az epe és a hasnyálmirigy által termelt lipáz. Telített zsírtartalma révén emeli a vér összkoleszterin szintjét, a HDL-t és az LDL-t egyaránt.

Azonban erőteljesebben növeli meg a HDL-szintet („jó koleszterin”) végeredményben az LDL-szint („rossz koleszterin”) csökkenésével számolhatunk, amely a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.