A kókusz ezért egészséges
- Dátum: 2024.03.04., 06:25
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, energia, fájdalom, gyulladás, kókusz, LDL-szint
A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával , az influenzával , a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.
A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivel antioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, és olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet. Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.
A daganatos betegségek megelőzésében szerepet játszó antioxidáns hatását fenolos összetevőinek és flavonoidjainak tulajdonítják. Leginkább a mellrák és vastagbélrák kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz E-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot, cinket és vasat.
Kalciumtartalma révén hozzájárul a csontok szilárdságának biztosításához, az idegek és izmok ingerelhetőségéhez, az izomösszehúzódáshoz, valamint a véralvadásban is szerepet tölt be. A kalcium felszívódásához szükséges D-vitamin is megtalálható a kókuszban, így gyermekek, kismamák, csontritkulásban szenvedők számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Kutatások során bebizonyították a kókusz fogyasztásának jótékony hatását az elhízás, diszlipidémia (kóros vérzsír-összetétel), emelkedett LDL szint, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás kezelésében. Az Alzheimer betegség kezelése során a kókusz rendszeres fogyasztása pozitív változásokat idézett elő.
A kókusz zsírtartalmának körülbelül a feléért a laurinsav felel. Ez a telített zsírsav megtalálható az anyatejben is. Immunerősítő, antivirális (vírusellenes) és antimikrobiális (gomba és baktérium ellenes) tulajdonságokkal rendelkezik.Többek között a herpesz, influenza, patogenetikus baktáriumok ellen hatásos. Gátolja az egyik legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozó, Helicobacter pylori elszaporodását. A laurinsav antibakteriális hatása a fogszuvasodás és szájban keletkező gyulladást előidéző baktériumokkal szemben érvényesül. Kis mennyiségben tartalmaz gombaölő tulajdonságú kaprilsavat is.
A kókuszban található közepes szénláncú zsírsavakat (MCT zsírok) a szervezet azonnal fel tudja használni energiaként. A többi zsírsavval szemben, lebontásukhoz nem szükséges az epe és a hasnyálmirigy által termelt lipáz. Telített zsírtartalma révén emeli a vér összkoleszterin szintjét, a HDL-t és az LDL-t egyaránt.
Azonban erőteljesebben növeli meg a HDL-szintet („jó koleszterin”) végeredményben az LDL-szint („rossz koleszterin”) csökkenésével számolhatunk, amely a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.