Menü

Mi történik, ha magas a húgysavszinted?

A húgysav minden ember szervezetében jelen van, viszont magas értéke komoly egészségügyi problémákra mutathat rá, ezért nem szabad elhanyagolni rendszeres megfigyelését.

A húgysav egy olyan vegyület, ami a DNS és RNS nukleinsavakat felépítő purinvegyületek egyik lebontási terméke. Alapvetően nem magas a szintje az emberi testben, mivel a vesékben kiválasztódik és a vizelettel kiürül vagy a beleken keresztül távozik. Vannak olyan esetek, amikor viszont szintje megemelkedik. Ilyen például, amikor több húst, kolbászfélét fogyasztunk. Régebben úgy emlegették pont ezért, hogy a „királyok betegsége”, hiszen azok, akik anyagilag megtehették, hogy több húst egyenek, nagyobb volt ennek a szintemelkedésnek az előfordulási esélye.

Amikor a húgysav szintje megemelkedik, azaz nem ürül ki kellőképpen a testünkből, különböző panaszokat észlelhetünk. Amikor a szint tartósan emelkedik, az a húgysav kikristályosodik az ízületekben, ez pedig kellemetlen gyulladáshoz vezethet, ezt hívják másodlagos formájú köszvénynek. Ezt okozhatja a túlzott húsfogyasztás, az elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás is. A problémát az is előidézheti, ha valaki vérszegény vagy leukémiás betegséggel küzd, esetleg ólommérgezése van.

Van olyan is, amikor nem az ízületekben halmozódik fel ez a vegyület, hanem a vesékben, ilyenkor sokszor képződik vesekő, mely nehezített vizelést, fájdalmas görcsöket okoz. vezet. Többször előfordul az is, hogy nem feltétlenül a kikristályosodás okoz gyulladást, hanem szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki.

Többféle dolgot is tehetünk azért, hogy a húgysav szintje csökkenjen. Először is a túlsúlyban szenvedők esetében a normális mértékű fogyás segíthet. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elengedhetetlen, melynél figyelmet kell fordítani arra, hogy kerüljük a vöröshúsok, belsőségek, kolbászfélék fogyasztását. A burgonya, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a rizs és a zab, a sovány tejtermékek, mind alacsony purintartalmúak, részesítsük őket előnyben. Egy erre előírt diéta folyamatos betartása létfontosságú, mivel a köszvény hajlamos hullámokban visszatérni és erős fájdalmakat okozni.

Fordítsunk időt arra is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk szervezetünkbe, mely segíti a vesék megfelelő működését. A rendszeres testmozgás segít a szervek, izmok helyes működésének fenntartásában, illetve hozzájárul az egészséges mértékű izzadás előidézéséhez, amivel szintén méregteleníthetjük szervezetünket. Étrendkiegészítők formájában érdemes E-vitamint is rendszeresen fogyasztani, hiszen szintén egészen jól képes csökkenti a magas húgysavszintet.

A húgysavszintet érdemes az éves rutin labor eredményeknél figyelni, hiszen magas szintje rámutathat különböző egészségügyi problémákra. Figyeljünk az egészséges táplálkozásra, a kellő mennyiségű folyadékbevitelre és a rendszeres mozgásra, ezzel jó eséllyel elkerülhetjük a köszvényt is.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.