Menü

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Húsvétkor ki ne szeretne csatlakozni az ünnepi lakomákhoz, azonban ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több zsírt, cukrot, nehezen emészthető ételeket magunkhoz venni, mint amennyi valóban szükséges lenne a szervezetünknek.

Akik hajlamosabbak az emésztési panaszokra, például gyomorégésre vagy puffadásra, érdemes óvatosabban bánni az ünnepi asztal ételeivel. Húsvét ünnepén ez kiemelten fontos, hiszen hagyományosan egy böjti időszakot követő kiadós étkezésdömpingről van szó.

Az egyik legfontosabb betartandó szabály, hogy a fűszeres és nagyon zsíros ételekből minél kevesebbet, mértékletesen fogyasszunk, mert túlzott mennyiségben megnehezítik az emésztést és gyomorpanaszokat okoznak.

A majonézből vegyük a light verziót, vagy a zsíros öntetek helyett készítsünk könnyű salátákat egy kis dresszinggel a húsvéti ételek mellé, emellett bátran használjuk a tavaszi zöldségeket: próbáljunk ki különböző zöldségkrémeket, pástétomokat.

A húsokból vagy nehezebb fogásokból kevesebbet tegyünk a tányérunkra, inkább pakoljuk meg zölddel, salátával, zöldkörettel.

A másik fontos dolog, hogy este lefekvés előtt már ne csapjunk nagy lakomákat.

Vízszintes, fekvő helyzetben az emésztőrendszer folyamatai lelassulhatnak, fekvőpozícióban pedig a gyomortartalom is könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, gyomorégéssel, gyomorproblémákkal pedig nem fogunk tudni pihenni.

Érdemes tehát néhány órát hagyni az étkezés és a lefekvés között.

A mennyiségnél fontosabb a minőség! Ne sokat vegyünk a tányérra, s inkább jó alapanyagú ételeket fogyasszunk, abból is mértékkel és figyeljünk a cukorbevitelre is!

Mindenki hasában helyet kap még egy kis desszert ebéd után, azonban a túlevés, a kajakóma, a túlzott cukorfogyasztás árthat az emésztésnek. A desszerteknél részesítsük előnyben a túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket, a gyümölcssalátát, a csokis, vajas, cukros, habos-babos krémes édességek helyett.

Igyunk elegendő mennyiségű vizet, mert a megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú az egészséges emésztéshez. A folyadék bevitel segíti az emésztőnedvek termelődését.

Vendéglátóként vegyük figyelembe, hogy ez az ünnep többek között az egymásra való odafigyelésről, a szeretetről szól. Ne akarjuk ráerőltetni családtagjainkra, rokonainkra a "huszadik fogást" is. Ha úgy teljes a lelki békénk, hogy sokféle ételt főzünk, akkor inkább csomagoljunk belőle vendégeinknek.

Mindenki várja az ünnepet, a tavaszi szünetet, a pihenést, azt, hogy végre ne kelljen munkába rohanni és a szeretteinkkel lehessünk, nagyon jó végre nyugodtan együtt az asztalhoz ülni és együtt enni, azonban a húsvéti lakomákat emésztési panaszok nélkül is lehet élvezni és mértékkel is végig lehet kóstolni az ünnepi fogásokat.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.