Húsvét gyomorrontás nélkül
- Dátum: 2024.03.19., 03:33
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- alkalmak, családi evészet, cukor, emésztési panaszok finomságok, étkezésdömping, gyomorégés, gyomorpanasz, gyomorrontás, húsvét, light, minőség, nem mennyiség, szervezet, ünnepek, ünnepi asztal, vendéglátó, zöldköret, zsír
Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!
Húsvétkor ki ne szeretne csatlakozni az ünnepi lakomákhoz, azonban ilyenkor hajlamosabbak vagyunk több zsírt, cukrot, nehezen emészthető ételeket magunkhoz venni, mint amennyi valóban szükséges lenne a szervezetünknek.

Akik hajlamosabbak az emésztési panaszokra, például gyomorégésre vagy puffadásra, érdemes óvatosabban bánni az ünnepi asztal ételeivel. Húsvét ünnepén ez kiemelten fontos, hiszen hagyományosan egy böjti időszakot követő kiadós étkezésdömpingről van szó.
Az egyik legfontosabb betartandó szabály, hogy a fűszeres és nagyon zsíros ételekből minél kevesebbet, mértékletesen fogyasszunk, mert túlzott mennyiségben megnehezítik az emésztést és gyomorpanaszokat okoznak.
A majonézből vegyük a light verziót, vagy a zsíros öntetek helyett készítsünk könnyű salátákat egy kis dresszinggel a húsvéti ételek mellé, emellett bátran használjuk a tavaszi zöldségeket: próbáljunk ki különböző zöldségkrémeket, pástétomokat.
A húsokból vagy nehezebb fogásokból kevesebbet tegyünk a tányérunkra, inkább pakoljuk meg zölddel, salátával, zöldkörettel.
A másik fontos dolog, hogy este lefekvés előtt már ne csapjunk nagy lakomákat.

Vízszintes, fekvő helyzetben az emésztőrendszer folyamatai lelassulhatnak, fekvőpozícióban pedig a gyomortartalom is könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, gyomorégéssel, gyomorproblémákkal pedig nem fogunk tudni pihenni.
Érdemes tehát néhány órát hagyni az étkezés és a lefekvés között.
A mennyiségnél fontosabb a minőség! Ne sokat vegyünk a tányérra, s inkább jó alapanyagú ételeket fogyasszunk, abból is mértékkel és figyeljünk a cukorbevitelre is!
Mindenki hasában helyet kap még egy kis desszert ebéd után, azonban a túlevés, a kajakóma, a túlzott cukorfogyasztás árthat az emésztésnek. A desszerteknél részesítsük előnyben a túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket, a gyümölcssalátát, a csokis, vajas, cukros, habos-babos krémes édességek helyett.
Igyunk elegendő mennyiségű vizet, mert a megfelelő hidratáltság kulcsfontosságú az egészséges emésztéshez. A folyadék bevitel segíti az emésztőnedvek termelődését.

Vendéglátóként vegyük figyelembe, hogy ez az ünnep többek között az egymásra való odafigyelésről, a szeretetről szól. Ne akarjuk ráerőltetni családtagjainkra, rokonainkra a "huszadik fogást" is. Ha úgy teljes a lelki békénk, hogy sokféle ételt főzünk, akkor inkább csomagoljunk belőle vendégeinknek.
Mindenki várja az ünnepet, a tavaszi szünetet, a pihenést, azt, hogy végre ne kelljen munkába rohanni és a szeretteinkkel lehessünk, nagyon jó végre nyugodtan együtt az asztalhoz ülni és együtt enni, azonban a húsvéti lakomákat emésztési panaszok nélkül is lehet élvezni és mértékkel is végig lehet kóstolni az ünnepi fogásokat.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.