Menü

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

A nem múló köhögés miatt szükséges az okok pontos azonosítása, ugyanis az éjszakai köhögést kiválthatja például reflux is vagy szívbetegség, netán vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás is.

Az éjszakai köhögés nagyon kellemetlen és zavaró tünet, hiszen emiatt nem tudunk pihenni, alvászavarhoz vezet.

A tünetek tartós fennállása esetén és az ok pontos azonosításához mindig orvosi segítséghez kell fordulni.

Mi lehet az oka az éjjeli köhögésnek? Hogyan enyhíthetjük?

A vízszintes testhelyzetben a légút könnyebben irritálható, mivel az orr- és torokfolyadékok leereszkednek a torkokba, segít, ha párnával kicsit megemeljük a fejünket.

Asztma és Allergiák: Az asztma és allergiás reakciók gyakran éjszaka fokozódhatnak, ami köhögést okozhat, ez ellen gyógyszeres kezelés jelenthet megoldást.

A reflux nagyon kellemetlen betegség, ennek során a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe, ami irritálhatja a légutakat és köhögést okozhat, különösen éjszaka, amikor vízszintes helyzetben vagyunk, erre orvosi javaslatok, gyógyszeres kezelés, különböző teák, savlekötők segíthetnek, illetve a fej alátámasztása, megemelése.

Vírusfertőzések is okoznak éjszakai köhögést, a megfázás, az influenza vagy más légúti fertőzések gyakran éjszaka súlyosbodnak, emiatt a köhögési inger is erősödhet.

Környezeti hatások is közrejátszanak a köhögésben, ha éjszaka a lakásban vagy a hálószobában túl száraz a levegő, alacsony a páratartalom, vagy találhatóak más egyéb irritáló anyagok, például poratkák vagy dohányfüst, ez mind könnyebben befolyásolhatják a légutakat, és köhögést okozhatnak. Ezek kiiktatása, a páratartalom növelése, párásítás (esetleg illóolajokkal), rendszeres szellőztetés sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A végére hagytam, pedig ezzel is kezdhettem volna, az általános egészségmegőrzés és életmódváltás nagyon fontos: az egészséges életmód, mint a dohányzás elkerülése, az alkoholfogyasztás mérséklése és a rendszeres testmozgás, javíthatja az általános egészségi állapotot és csökkentheti az éjszakai köhögés esélyét.

Ha az éjszakai köhögés tartós vagy súlyos, fontos, hogy orvoshoz forduljunk az ok pontos meghatározásához és az ehhez illeszkedő kezeléshez. Az egészséges életmód és az orvosi kezelés egyaránt hozzájárulhat a köhögés enyhítéséhez, ezzel lehetővé téve a tünetek csökkentését és a nyugodt éjszakai alvást.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.