Menü

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

A nem múló köhögés miatt szükséges az okok pontos azonosítása, ugyanis az éjszakai köhögést kiválthatja például reflux is vagy szívbetegség, netán vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése, vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás is.

Az éjszakai köhögés nagyon kellemetlen és zavaró tünet, hiszen emiatt nem tudunk pihenni, alvászavarhoz vezet.

A tünetek tartós fennállása esetén és az ok pontos azonosításához mindig orvosi segítséghez kell fordulni.

Mi lehet az oka az éjjeli köhögésnek? Hogyan enyhíthetjük?

A vízszintes testhelyzetben a légút könnyebben irritálható, mivel az orr- és torokfolyadékok leereszkednek a torkokba, segít, ha párnával kicsit megemeljük a fejünket.

Asztma és Allergiák: Az asztma és allergiás reakciók gyakran éjszaka fokozódhatnak, ami köhögést okozhat, ez ellen gyógyszeres kezelés jelenthet megoldást.

A reflux nagyon kellemetlen betegség, ennek során a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe, ami irritálhatja a légutakat és köhögést okozhat, különösen éjszaka, amikor vízszintes helyzetben vagyunk, erre orvosi javaslatok, gyógyszeres kezelés, különböző teák, savlekötők segíthetnek, illetve a fej alátámasztása, megemelése.

Vírusfertőzések is okoznak éjszakai köhögést, a megfázás, az influenza vagy más légúti fertőzések gyakran éjszaka súlyosbodnak, emiatt a köhögési inger is erősödhet.

Környezeti hatások is közrejátszanak a köhögésben, ha éjszaka a lakásban vagy a hálószobában túl száraz a levegő, alacsony a páratartalom, vagy találhatóak más egyéb irritáló anyagok, például poratkák vagy dohányfüst, ez mind könnyebben befolyásolhatják a légutakat, és köhögést okozhatnak. Ezek kiiktatása, a páratartalom növelése, párásítás (esetleg illóolajokkal), rendszeres szellőztetés sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A végére hagytam, pedig ezzel is kezdhettem volna, az általános egészségmegőrzés és életmódváltás nagyon fontos: az egészséges életmód, mint a dohányzás elkerülése, az alkoholfogyasztás mérséklése és a rendszeres testmozgás, javíthatja az általános egészségi állapotot és csökkentheti az éjszakai köhögés esélyét.

Ha az éjszakai köhögés tartós vagy súlyos, fontos, hogy orvoshoz forduljunk az ok pontos meghatározásához és az ehhez illeszkedő kezeléshez. Az egészséges életmód és az orvosi kezelés egyaránt hozzájárulhat a köhögés enyhítéséhez, ezzel lehetővé téve a tünetek csökkentését és a nyugodt éjszakai alvást.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.