A cikória jótékony hatásai
- Dátum: 2024.04.01., 19:30
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cikória, egészség, energia, fogyás, folyadék, inulin, polifenol, rost, szervezet, víz
Ki ne hallott volna már a cikóriakávéról, amit elsősorban a gyerekeknek adnak. De a cikória egyébként is egy széleskörben elterjedt gyógynövény, amit jótékony hatásai mellett íze miatt is szívesen fogyasztanak, levele a saláták kedvelt összetevője.
Európából származik, itt kezdték először kifejezetten étkezési célokra termeszteni, valójában a gyomként ismert mezei katáng nemesített változata. Mára Amerikában is meghonosodott. Szinte az egész növény előnyös az egészség szempontjából, a már említett kávét porított gyökeréből főzik, míg levelét a spenóthoz hasonlóan fogyasztják. Mivel sok benne az inulin, porrá őrölt gyökérkivonata remek édesítőszer.

Jól használható emésztési és gyomorproblémákra, az ízületi fájdalmak, gyulladások csökkentésére. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet, kedvezően alakítja a vércukorszintet, inulintartalma révén kiváló bélflóra helyreállító és hatékony számos baktérium ellen. Rengeteg K- és A-vitamint tartalmaz, előbbiből 100 gramm a napi ajánlott bevitel 114 százalékát, utóbbiból közel négyszeresét. Gazdag még folátban és C-vitaminban. És ez még nem minden, hiszen ez a nagyszerű növény a vesekövek elleni harc egyik legjobb szövetségese, ahogyan nyugtató és testsúlybeállító hatásairól sem szabad elfeledkezni.
Gyógyhatásai
Természetesen a cikória gyógyhatásait is a benne lévő jótékony anyagok minősége, aránya és mennyisége, valamint egymásra gyakorolt hatásaik határozzák meg. Ez a sokoldalú növény ebből a szempontból is jó helyzetben van, hiszen bővelkedik vitaminokban, cinkben, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban.
Előszőr mégis rosttartalmáról ejtünk szót, mert ez az, ami miatt a cikória gyors népszerűségre tett szert. Az inulinra fókuszálunk, ami egy prebiotikus rost, azaz a bélflórát felépítő jótékony baktériumok tápláléka. Ráadásul ugyanez elmondható egy másik, az inulinban fellelhető rostról, az oligofruktózról is. Ha tehát cikóriát fogyasztunk, ezzel támogatjuk a jótékony probiotikus baktériumok szaporodását, és ezen keresztül javul az emésztésünk, erősödik az immunrendszerünk.

A bélflóra baktériumai ugyanis mások mellett emésztőenzimeket termelnek (ezen kívül antioxidáns B7-, B12- és K-vitamint, a nyálkahártyát óvó vajsavat), így javítva az anyagcserét, az immunsejtek 70-80 százaléka pedig a bélflórának is nagyrészt otthont adó vastagbélben található. És még valami: amellett, hogy tápanyaga a jótékony baktériumoknak, a cikória a patogén baktériumokkal szemben is bevethető.
Tehát ez a két legfontosabb erénye a cikóriának, ám korántsem az összes jótékony tulajdonsága. Szintén a savasságot csökkentő inulinra vezethető vissza reflux és gyomorégés ellenes hatása, illetve koleszterinszabályozó képessége. A benne lévő inulin javítja a szénhidrátokat cukorrá alakító jótékony baktériumok szaporodását, valamint az inzulinérzékenység növelésével segíti a cukor felszívódását. Utóbbi tulajdonságához cikori- és a klorogénsav-tartalma is hozzájárul. Hatékony vércukorszint csökkentő, ezt a tulajdonságát különösen a cukorbetegségben szenvedőknél fejti ki.
Mérsékli az LDL-koleszterin szintjét, így segít megelőzni, megszüntetni a magas vérnyomást és az érelmeszesedést. Összességében elmondható, hogy a cikória támogatja a szív- és érrendszer egészségét, növeli az esélyét annak, hogy elkerüljük például a szívrohamot vagy az agyvérzést.
Szóltunk már a bélflóra helyreállítása kapcsán az immunerősítő képességéről. Nos, ezt a tulajdonságát fokozzák a cikóriában lévő növényi fenolok, amelyek nemcsak antitrombotikus és antiaritmiás tulajdonságúak, hanem nagyszerű antioxidánsok is egyben. Polifenoljai és fitokemikáliá továbbá a felesleges szabad gyökök semlegesítésében is jeleskednek.

Folytatva a sort, részben az immunerősítéshez kapcsolhatjuk a cikória rákellenes potenciálját. Kifejezetten hasznos lehet az emlőrák és a vastagbélrák alternatív kezelésében.
Hasonlóan az emésztési problémákhoz, a gyulladásos fájdalmak leküzdésére is régóta használják. Különösen jól működik azoknál, akik ízületi gyulladással küzdenek, de más gyulladások és izomfájdalom csökkentésére is kiváló.
Szinte adja magát, hogyha sok benne a rost, akkor valamilyen formában a fogyást is támogatja. Nos, ez pontosan így van, hiszen mind az inulin, mind a cikóriában szintén nagyobb mennyiségben megtalálható oligofruktóz támogatják a diétákat, mivel jóllakottságérzést váltanak ki. Sőt, az oligofruktóz az éhségérzetet szabályozó ghrelin hormon szintjét is csökkenti.
És, már megint az inulin! Ez a nagyszerű rost valósággal megmozgatja a beleket, fokozza a bélperisztaltikát, ez pedig felgyorsítja a széklet távozását, ami csökkenti a székrekedés esélyét. Ismert vizelethajtó is, és nemcsak a felesleges folyadékot, hanem a májban és vesében elraktározódott mérgeket is kihajtja a szervezetből.
Végezetül, de egyáltalán nem utolsó sorban meg kell említeni nyugtató hatását.
Stressz, szorongás, álmatlanság esetén segíthet, miközben a szellemi frissesség fenntartását ugyanígy támogatja. Bár a cikória fogyasztása általában biztonságos, terhesség és szoptatás idején, valamint epekövesség esetén nem ajánlott. Okozhat allergiás reakciókat leginkább azoknál, akik a parlagfűre vagy a körömvirágra érzékenyek.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.