Menü

A cikória jótékony hatásai

Ki ne hallott volna már a cikóriakávéról, amit elsősorban a gyerekeknek adnak. De a cikória egyébként is egy széleskörben elterjedt gyógynövény, amit jótékony hatásai mellett íze miatt is szívesen fogyasztanak, levele a saláták kedvelt összetevője.

Európából származik, itt kezdték először kifejezetten étkezési célokra termeszteni, valójában a gyomként ismert mezei katáng nemesített változata. Mára Amerikában is meghonosodott. Szinte az egész növény előnyös az egészség szempontjából, a már említett kávét porított gyökeréből főzik, míg levelét a spenóthoz hasonlóan fogyasztják. Mivel sok benne az inulin, porrá őrölt gyökérkivonata remek édesítőszer.

Jól használható emésztési és gyomorproblémákra, az ízületi fájdalmak, gyulladások csökkentésére. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet, kedvezően alakítja a vércukorszintet, inulintartalma révén kiváló bélflóra helyreállító és hatékony számos baktérium ellen. Rengeteg K- és A-vitamint tartalmaz, előbbiből 100 gramm a napi ajánlott bevitel 114 százalékát, utóbbiból közel négyszeresét. Gazdag még folátban és C-vitaminban. És ez még nem minden, hiszen ez a nagyszerű növény a vesekövek elleni harc egyik legjobb szövetségese, ahogyan nyugtató és testsúlybeállító hatásairól sem szabad elfeledkezni.

Gyógyhatásai

Természetesen a cikória gyógyhatásait is a benne lévő jótékony anyagok minősége, aránya és mennyisége, valamint egymásra gyakorolt hatásaik határozzák meg. Ez a sokoldalú növény ebből a szempontból is jó helyzetben van, hiszen bővelkedik vitaminokban, cinkben, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban.

Előszőr mégis rosttartalmáról ejtünk szót, mert ez az, ami miatt a cikória gyors népszerűségre tett szert. Az inulinra fókuszálunk, ami egy prebiotikus rost, azaz a bélflórát felépítő jótékony baktériumok tápláléka. Ráadásul ugyanez elmondható egy másik, az inulinban fellelhető rostról, az oligofruktózról is. Ha tehát cikóriát fogyasztunk, ezzel támogatjuk a jótékony probiotikus baktériumok szaporodását, és ezen keresztül javul az emésztésünk, erősödik az immunrendszerünk.

A bélflóra baktériumai ugyanis mások mellett emésztőenzimeket termelnek (ezen kívül antioxidáns B7-, B12- és K-vitamint, a nyálkahártyát óvó vajsavat), így javítva az anyagcserét, az immunsejtek 70-80 százaléka pedig a bélflórának is nagyrészt otthont adó vastagbélben található. És még valami: amellett, hogy tápanyaga a jótékony baktériumoknak, a cikória a patogén baktériumokkal szemben is bevethető.

Tehát ez a két legfontosabb erénye a cikóriának, ám korántsem az összes jótékony tulajdonsága. Szintén a savasságot csökkentő inulinra vezethető vissza reflux és gyomorégés ellenes hatása, illetve koleszterinszabályozó képessége. A benne lévő inulin javítja a szénhidrátokat cukorrá alakító jótékony baktériumok szaporodását, valamint az inzulinérzékenység növelésével segíti a cukor felszívódását. Utóbbi tulajdonságához cikori- és a klorogénsav-tartalma is hozzájárul. Hatékony vércukorszint csökkentő, ezt a tulajdonságát különösen a cukorbetegségben szenvedőknél fejti ki.

Mérsékli az LDL-koleszterin szintjét, így segít megelőzni, megszüntetni a magas vérnyomást és az érelmeszesedést. Összességében elmondható, hogy a cikória támogatja a szív- és érrendszer egészségét, növeli az esélyét annak, hogy elkerüljük például a szívrohamot vagy az agyvérzést.

Szóltunk már a bélflóra helyreállítása kapcsán az immunerősítő képességéről. Nos, ezt a tulajdonságát fokozzák a cikóriában lévő növényi fenolok, amelyek nemcsak antitrombotikus és antiaritmiás tulajdonságúak, hanem nagyszerű antioxidánsok is egyben. Polifenoljai és fitokemikáliá továbbá a felesleges szabad gyökök semlegesítésében is jeleskednek.

Folytatva a sort, részben az immunerősítéshez kapcsolhatjuk a cikória rákellenes potenciálját. Kifejezetten hasznos lehet az emlőrák és a vastagbélrák alternatív kezelésében.

Hasonlóan az emésztési problémákhoz, a gyulladásos fájdalmak leküzdésére is régóta használják. Különösen jól működik azoknál, akik ízületi gyulladással küzdenek, de más gyulladások és izomfájdalom csökkentésére is kiváló.

Szinte adja magát, hogyha sok benne a rost, akkor valamilyen formában a fogyást is támogatja. Nos, ez pontosan így van, hiszen mind az inulin, mind a cikóriában szintén nagyobb mennyiségben megtalálható oligofruktóz támogatják a diétákat, mivel jóllakottságérzést váltanak ki. Sőt, az oligofruktóz az éhségérzetet szabályozó ghrelin hormon szintjét is csökkenti.

És, már megint az inulin! Ez a nagyszerű rost valósággal megmozgatja a beleket, fokozza a bélperisztaltikát, ez pedig felgyorsítja a széklet távozását, ami csökkenti a székrekedés esélyét. Ismert vizelethajtó is, és nemcsak a felesleges folyadékot, hanem a májban és vesében elraktározódott mérgeket is kihajtja a szervezetből.

Végezetül, de egyáltalán nem utolsó sorban meg kell említeni nyugtató hatását.

Stressz, szorongás, álmatlanság esetén segíthet, miközben a szellemi frissesség fenntartását ugyanígy támogatja. Bár a cikória fogyasztása általában biztonságos, terhesség és szoptatás idején, valamint epekövesség esetén nem ajánlott. Okozhat allergiás reakciókat leginkább azoknál, akik a parlagfűre vagy a körömvirágra érzékenyek.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.