Menü

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

  • Dátum: 2024.04.09., 08:59
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Csökkenti az étvágyat

Az almaecet segít a fogyásban. Ma már szinte minden boltban lehet vásárolni, és kapható iható, valamint kapszulás formában is, így könnyű hozzájutni ehhez az egészséges alapanyaghoz. Felgyorsítja az anyagcserét, enyhe vízhajtó hatása van és az étvágyat is csökkenti. Ha ki akarod próbálni az almaecet diétát, akkor minden étkezés előtt igyál egy keveset, de mindenképpen hígítsd vízzel, és egy kis mézzel is ajánlatos ízesíteni. Utóbbi azért is jó, mert így kevésbé sóvárogsz majd édesség után. Valamint a méz egészségesebb a sima kristálycukornál is.

Segíti az emésztést

Az almaecetben található prebiotikumok szaporítják azokat a jótékony baktériumokat a bélrendszerben, amelyek szerepet játszanak az emésztésben. Fogyasztásával a gyomorsav-termelés is kiegyenlítődik, valamint megszűnik a puffadás is. A benne található sok rost segíti a gyomorműködést. Emellett lúgosít, ez azért fontos, mert a rákos sejtek savas környezetben fejlődnek. Éhgyomorra is érdemes inni, valamint lúgosító hatása miatt a rákos sejtek kialakulását is megelőzi. Mivel az almaecet felgyorsítja az étel lebontását, így elősegíti az emésztést is. Valamint az enyhe refluxos tünetek elkerülésére is hasznos.

Gyulladáscsökkentő hatás

Ha gyulladtak, vagy fájnak az ízületeid, tanácsos almaecetet fogyasztanod, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása is van ennek a csodaszernek. Torokgyulladás esetén is ajánlatos vele gargarizálni, valamint például a szájban lévő gombás fertőzések megelőzésére, szinten tartására is jó. Emellett a bélrendszerben lévő gyulladások ellen is hatásos tud lenni.

Hajápolás, korpásodás

Vizes oldatként kiválóan használható az almaecet hajápolónak. Amellett, hogy csökkenti a korpásodást puhábbá, és fényesebbé varázsolja a hajszálakat. Emellett elpusztítja a korpát okozó gombákat és visszaállítja a fejbőr pH-értékét is. Ha korpásodással küzdünk, érdemes – korpásodás elleni samponnal való – hajmosás után leöblíteni almaecetes vízzel a hajunkat, amely ezáltal segíti a korpa eltüntetését is.

Bőrápolás

Az almaecet jótékony hatása a bőrápolásra is kiterjed. Ugyanis összehúzza, feszesíti a bőrt, aminek következtében mind az arcbőrön, mind az egész testen szokták alkalmazni a ráncok, és a bőrhibák csökkentésére. Érdemes azonban odafigyelni rá, hogy ne essünk túlzásba, érzékenyebb bőr esetén fontos, hogy megfelelően hígítsuk az almaecetet vízzel. Antioxidáns összetételének, és béta-karotin tartalmának köszönhetően segít a bőr fiatalságának megőrzésében, és annak regenerálásában is.

Mik lehetnek az almaecet fogyasztásának mellékhatásai?

Az almaecet mellékhatásairól is érdemes szót ejteni, hiszen mindig fontos képben lenni, mit viszünk be a szervezetünkbe. Például ha nem megfelelő formában és mennyiségben fogyasztjuk, akkor olyan kellemetlen hatásokkal szembesülhetünk, mint a fogzománcot maró sav, valamint a gyomorban keletkező égető hatás. Ha magában, vagy vízzel elkeverve fogyasztunk belőle, akkor pedig túl hirtelen érkezik meg a gyomorba, és így nem a legmegfelelőbb a felszívódása, valamint a nyelőcső irritációjához is vezethet. Emellett a szájüregben is okozhatunk károkat, mert a fogzománcnak kimondottan káros a folytonos savas közeg, így nem jó minden nap többször alkalmazni, elegendő csak napi szinten 1-2 alkalommal.

Összességében az almaecet viszonylag olcsón elérhető termék, és rengeteg pozitív hatása is van. Mindennapi használatával segíthetjük a gyomorműködést, a szív-és érrendszerre is pozitív hatással van, valamint gyulladáscsökkentő hatású is. Összességében pedig erősíti az immunrendszert is. Emellett a mindennapi főzésben is lehet használni ételekhez, valamint akár egy pohár víz ízesítőjeként is lehet inni.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.