Menü

Létezik krónikus napfényhiány

A napfény hosszan tartó hiánya a téli hónapok alatt testileg és lelkileg is megterheli a szervezetünket. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak, pedig a szervezetnek szüksége van a „napfény vitaminjára” különben a csontok és az immunrendszer gyengülnek, levertek és fáradtak lehetünk.

A D-vitamint érintő kérdéseket a tudósok a mai napig intenzíven vizsgálják. Korábban azt gondolták, hogy csak a csont- és izomrendszerre hat, azonban a kutatások egyre meggyőzőbben igazolják, hogy valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükséges a D-hormon hatása, alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti.

Kihat a csontok állapotán túl a szívérrendszeri betegségekre, összefüggésben van az immunrendszerrel, a cukorbetegséggel, a rákkal, vese-és májbetegségekkel, idegrendszeri betegségekkel és különösen fontos a gyerekek fejlődéséhez.

Milyen tünetei vannak a D-vitamin hiányának? Mi a napi referenciaérték belőle?

A szakorvosok nemzetközileg elismert egységben állapították meg a szükséges mennyiséget, eszerint a referenciaérték napi 1500 – 2000 NE, de pár évente születik új irányelv a mennyiségre vonatkozóan, sok helyen ennél nagyobb mennyiség is megengedett, vagy ajánlott.

Természetesen más dózist igényel egy csecsemő, egy serdülő vagy egy felnőtt, esetleg egy túlsúlyos.

Hogy függ össze a D-vitamin az elhízással?

A D-vitamin szint összefüggésben van az elhízással is, mert minél inkább túlsúlyos valaki, annál kevesebb ez a vitamin a szervezetében.

Melyek e vitamin hiányának a főbb jelei, tünetei?

A krónikus napfényhiány tünetei a fáradtság, a szűnni nem akaró kimerültség és sápadt bőr, izomtónus gyengülés, gyakori légúti fertőzések, magas vérnyomás, hangulatingadozás.

A napfény megléte vagy hiánya számos módon képes befolyásolni a szervezetünk működését. Ha nem jutunk elég természetes fényhez, az meglehetősen negatívan hat a legkülönfélébb testi funkcióinkra.

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon, akkor lehetséges, hogy hiányállapot áll fent, melyhez a háziorvosunk tanácsát kell kérjük. A doktor laborba küld és a vizsgálati eredményekből fogja a pontos adagot megállapítani. Semmiképp sem javasolt önkényesen beállítani a vitaminpótlás mértékét, mert – ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal – a zsírban oldódó vitaminoknál fennállhat a túladagolás veszélye.

Mi a természetes megoldás a napfényhiányra?

A legjobb megoldás természetesen az lenne, ha egész évben sok napfény érne minket, de étkezéssel is sokat tehetünk a pótlásért: máj, az olajos halak, a tojás, a vaj és a margarin – ezek ugyan jó D-vitamin források, de jelentős mennyiséget kéne minden nap fogyasztani belőlük ahhoz, hogy elérjük a szükséges szintet, ezért inkább érdemes étrend-kiegészítőt szedni. Ezenfelül töltsünk minél több időt a szabadban, szedjünk C- vitamint, mozogjunk heti háromszor.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.