Menü

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Bár egész évben fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről, tavasszal, amikor beköszönt a napsütéses idő, még inkább oda kell figyelnünk a bőrünk védelmére. Arcbőrünket télen-nyáron folyamatosan érik a környezeti hatások, ebből most igen aktuális a hirtelen megérkezett tavasz-nyár és az ezzel járó erős napfény.

A legtöbb nappali arckrém már alapból tartalmaz fényvédőt, ha azonban ezt kevésnek érezzük, egy jó kozmetikus bármikor kever nekünk külön is egy kis fényvédő készítményt.

Mi a helyzet a sminkkel és a nyári meleggel, erős napsütéssel?

A legtöbb nő elgondolkozik azon, hogy nyáron hogyan viselje a sminket. Elég vajon egy színezett hidratáló, vagy mondjon le a dekorkozmetikumokról, nem érdemes a bőrt ezzel terhelni melegben, úgyis lefolyik, esetleg ötvözze a fényvédő készítményeket a sminkkel?

Manapság már számos dekorkozmetikum csomagolásán ott az SPF (azaz napvédő faktor) jelzés, vagyis az a termék tartalmaz fényvédőt. Minél magasabb ez az SPF szám, annál erősebb a védelem, de nem teszünk rosszat, ha a smink alá felvisszük pluszban a fényvédőt.

Mit gondolnak erről a kozmetikusok?

Az én kozmetikusom szerint a fényvédelmet már tavasszal el kell kezdeni és külön gondoskodni róla, mert a hidratálóink és dekorkozmetikumaink nem adnak kellő védelmet.

A smink és a krém nem zárja ki egymást, csak a fényvédő felvitele után várjunk néhány percet és ha beszívta a bőr, a készítményt, akkor jöhet rá az alapozó vagy más dekorkozmetikum.

A fényvédőre felvitt smink sokkal nagyobb védelmet ad a káros sugárzás ellen.

Az örökérvényű alapszabály nyáron fokozottan érvényes: „a kevesebb néha több”. Semmiképp sem jó a vastag smink, a mértéktelenül felvitt púder, a zsíros alapozó. Nincs kiábrándítóbb, mint egy elfolyt arc, egy szem alatti karikába leizzadt szemfestékmaradvány, egy csillogó zsíros alapozó.

Senki sem nyújt ápolt benyomást egy vastag rétegben felvitt, szétkenődött sminkkel, az elmaszatolódott arc nem vonzó és nem is kényelmes, komfortos viselet.

Törekedjünk a vékony és természetes hatású sminkre, használjunk mattító alapozót, könnyű szájfényt, vízálló szempillaspirált. A legjobb tanács és megoldás, ha nyáron lemondunk az alapozó használatáról, inkább érdemes kipróbálni egy színezett fényvédőt. Szerencsére léteznek ma már frissít sminkvédő spray-k, melyekből fényvédő típusok is vannak, ezekkel gyorsan és kényelmesen frissíthetjük, ápolhatjuk, védhetjük arcunkat.

Egy jó színezett fényvédő gyakorlatilag olyan, mint egy könnyű alapozókrém, mely hidratál, egységes arctónust ad, illetve gondoskodik a káros napsugarak elleni UVA- és UVB-védelemről.

A megfelelő ruházat is képes optimális védelmet biztosítani, a széles karimájú kalap a fejet védi, míg a fehér ruházat a testet óvja a leégéstől, túlhevüléstől.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.