Menü

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Bár egész évben fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről, tavasszal, amikor beköszönt a napsütéses idő, még inkább oda kell figyelnünk a bőrünk védelmére. Arcbőrünket télen-nyáron folyamatosan érik a környezeti hatások, ebből most igen aktuális a hirtelen megérkezett tavasz-nyár és az ezzel járó erős napfény.

A legtöbb nappali arckrém már alapból tartalmaz fényvédőt, ha azonban ezt kevésnek érezzük, egy jó kozmetikus bármikor kever nekünk külön is egy kis fényvédő készítményt.

Mi a helyzet a sminkkel és a nyári meleggel, erős napsütéssel?

A legtöbb nő elgondolkozik azon, hogy nyáron hogyan viselje a sminket. Elég vajon egy színezett hidratáló, vagy mondjon le a dekorkozmetikumokról, nem érdemes a bőrt ezzel terhelni melegben, úgyis lefolyik, esetleg ötvözze a fényvédő készítményeket a sminkkel?

Manapság már számos dekorkozmetikum csomagolásán ott az SPF (azaz napvédő faktor) jelzés, vagyis az a termék tartalmaz fényvédőt. Minél magasabb ez az SPF szám, annál erősebb a védelem, de nem teszünk rosszat, ha a smink alá felvisszük pluszban a fényvédőt.

Mit gondolnak erről a kozmetikusok?

Az én kozmetikusom szerint a fényvédelmet már tavasszal el kell kezdeni és külön gondoskodni róla, mert a hidratálóink és dekorkozmetikumaink nem adnak kellő védelmet.

A smink és a krém nem zárja ki egymást, csak a fényvédő felvitele után várjunk néhány percet és ha beszívta a bőr, a készítményt, akkor jöhet rá az alapozó vagy más dekorkozmetikum.

A fényvédőre felvitt smink sokkal nagyobb védelmet ad a káros sugárzás ellen.

Az örökérvényű alapszabály nyáron fokozottan érvényes: „a kevesebb néha több”. Semmiképp sem jó a vastag smink, a mértéktelenül felvitt púder, a zsíros alapozó. Nincs kiábrándítóbb, mint egy elfolyt arc, egy szem alatti karikába leizzadt szemfestékmaradvány, egy csillogó zsíros alapozó.

Senki sem nyújt ápolt benyomást egy vastag rétegben felvitt, szétkenődött sminkkel, az elmaszatolódott arc nem vonzó és nem is kényelmes, komfortos viselet.

Törekedjünk a vékony és természetes hatású sminkre, használjunk mattító alapozót, könnyű szájfényt, vízálló szempillaspirált. A legjobb tanács és megoldás, ha nyáron lemondunk az alapozó használatáról, inkább érdemes kipróbálni egy színezett fényvédőt. Szerencsére léteznek ma már frissít sminkvédő spray-k, melyekből fényvédő típusok is vannak, ezekkel gyorsan és kényelmesen frissíthetjük, ápolhatjuk, védhetjük arcunkat.

Egy jó színezett fényvédő gyakorlatilag olyan, mint egy könnyű alapozókrém, mely hidratál, egységes arctónust ad, illetve gondoskodik a káros napsugarak elleni UVA- és UVB-védelemről.

A megfelelő ruházat is képes optimális védelmet biztosítani, a széles karimájú kalap a fejet védi, míg a fehér ruházat a testet óvja a leégéstől, túlhevüléstől.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?