Menü

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A sajtó minden fóruma tele van azokkal a hírekkel, hogy a magyar mézet válasszuk a külföldről importáltak helyett. Ez egyrészt azért is fontos, mert a magyar méhészeknek rengeteg munkája van akár egy kilogramm mézben is és támogassuk ezzel őket, mintsem a multikat. Másrészt, amikor egy magyar terméket emelünk le a polcról, vagy a piaci asztalról, akkor abban biztosak lehetünk, hogy egy minden egészségügyi ellenőrzésen átesett, magyar termelőtől származó üveget fogunk a kezünkben tartani.

A méhészkedés egy nagyon összetett munkafolyamat, kár lenne azt gondolni, hogy a méhek mindent megoldanak maguktól, bár a munka jó része az ő érdemük. Viszont az, hogy a méhek ne haljanak éhen télen, hogy megkapják a megfelelő gyógyszereket, igen, gyógyszereket, és hogy tiszta üvegbe, egészséges méz kerüljön, ahhoz a méhészek egész éven át tartó áldozatos munkája kell. Nem csak etetni és gyógyszerezni kell, hanem pergetni is, vagyis a mézet ki kell nyerni a keretekből, és ez csak egy munkafolyamat, amit megemlítettem a sokból. A begyűjtött mézből Magyarországon eladás előtt mindig mintát vesznek és bevizsgálják.

Ez azért jó, mert így biztosak lehetnek benne, hogy az eladásra kínált termék nem vizezett, nem tartalmaz egészégre ártalmas összetevőket vagy nem agyon cukrozott. Valamennyi cukrot tartalmazhat, mivel etetési időszakban ez táplálékul szolgál, de kis mennyiségben. A magyar méhészek sajnos nagyon nehéz helyzetben vannak, a felvásárlók nagyon alacsony áron veszik a méznek kilóját és szinte aranyáron adják el, amióta beengedik a határon az akár Kínából érkező készítményeket.

Magyarországon többféle mézből is válogathatunk, lehet az például vegyes-, hárs-, repce-, napraforgó- vagy akácméz is, legutóbbiról kevesen tudják, hogy annak ellenére, hogy hungarikum, az akác egy nem őshonos növény az országban. Amellett, hogy mézet vásárolunk, érdemes kipróbálni a propoliszt, a virágport, a méhpempőt is. Ezek mind-mind tele vannak értékes vitaminokkal és minden jóval ugyanúgy, mint a folyékony arany.

Vásárlásnál oda kell figyelni pár dologra. Először is, hogy a címkén mi olvasható, például a származási ország. Sokszor fel sincs tüntetve, hogy melyik országból érkezett az üveg, csak az, hogy import áru. Azt is nézzük meg, hogy az adott portéka átesett e pasztörizáláson. Nem baj, ha igen, viszont tudni kell, hogy ezzel a folyamattal sokszor értékes vitaminok és jó baktériumok is távoznak, ezért lehetséges, hogy nem olyan íze lesz a méznek, mint amit várunk tőle.

Csábító lehet, amikor meglátjuk a nagyobb üzletláncok kínálatában az olcsóbb árut, viszont az nagy valószínűséggel sokkal silányabb minőségű és leginkább nem magyar termék. Ki is próbálhatjuk azt a trükköt, hogy a megvett mézből egy teáskanálnyit hideg vízbe keverünk és, ha pikkpakk feloldódik és nem ülepszik le a pohár aljára, akkor bizony az hamisított áru. Az is jó próba, ha az ujjunkra cseppentve megnézzük állagát. Ha elfolyik, és nem tartja kicsit sem alakját, akkor az sem az igazi. A mézzel megkent kenyér pedig megkeményedik, ha kint hagyjuk az asztalon, a „cukorszirupos valami” pedig eláztatja a kenyerünket.

Ha ténylegesen mézet szeretnénk enni, akkor keressünk méhészt, méhészetet, menjünk piacra, abban nem fogunk csalódni. Amellett, hogy magyar termelő, magyar virágának, magyar mézét vásároljuk, nem csak a hazai gazdaságot, hanem az adott termelőt is támogatjuk és biztosak lehetünk abban, hogy nem hamisított, cukorszirupos ragacsot teszünk az asztalra, hanem egészséges ételt.

Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.

Kollégiumi élet – az első nagy lépés az önállóság felé

Egy szülő életében vannak pillanatok, amelyek egyszerre töltenek el büszkeséggel és meghatottsággal. Ilyen, amikor a gyerek kirepül a családi fészekből – akár csak hét közben – és beköltözik a kollégiumba. Ez a lépés nemcsak a gyermek, hanem az egész család életében mérföldkő.

Mit csinál egy parfümőr? – Az illatok mesterségének titkai

A parfümőr olyan szakember, aki illatokat tervez, készít és fejleszt. A munkája egyszerre tudományos és művészi: jól kell értenie a különféle illatanyagok kémiai tulajdonságaihoz, miközben kreatív érzékkel kell megalkotnia egyedi illatkompozíciókat.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.