Magyar méz – egészséges táplálék
- Dátum: 2024.04.29., 21:04
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- cukorszirup, hamisítás, magyar termék, méhpempő, méz
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
A sajtó minden fóruma tele van azokkal a hírekkel, hogy a magyar mézet válasszuk a külföldről importáltak helyett. Ez egyrészt azért is fontos, mert a magyar méhészeknek rengeteg munkája van akár egy kilogramm mézben is és támogassuk ezzel őket, mintsem a multikat. Másrészt, amikor egy magyar terméket emelünk le a polcról, vagy a piaci asztalról, akkor abban biztosak lehetünk, hogy egy minden egészségügyi ellenőrzésen átesett, magyar termelőtől származó üveget fogunk a kezünkben tartani.
A méhészkedés egy nagyon összetett munkafolyamat, kár lenne azt gondolni, hogy a méhek mindent megoldanak maguktól, bár a munka jó része az ő érdemük. Viszont az, hogy a méhek ne haljanak éhen télen, hogy megkapják a megfelelő gyógyszereket, igen, gyógyszereket, és hogy tiszta üvegbe, egészséges méz kerüljön, ahhoz a méhészek egész éven át tartó áldozatos munkája kell. Nem csak etetni és gyógyszerezni kell, hanem pergetni is, vagyis a mézet ki kell nyerni a keretekből, és ez csak egy munkafolyamat, amit megemlítettem a sokból. A begyűjtött mézből Magyarországon eladás előtt mindig mintát vesznek és bevizsgálják.
Ez azért jó, mert így biztosak lehetnek benne, hogy az eladásra kínált termék nem vizezett, nem tartalmaz egészégre ártalmas összetevőket vagy nem agyon cukrozott. Valamennyi cukrot tartalmazhat, mivel etetési időszakban ez táplálékul szolgál, de kis mennyiségben. A magyar méhészek sajnos nagyon nehéz helyzetben vannak, a felvásárlók nagyon alacsony áron veszik a méznek kilóját és szinte aranyáron adják el, amióta beengedik a határon az akár Kínából érkező készítményeket.
Magyarországon többféle mézből is válogathatunk, lehet az például vegyes-, hárs-, repce-, napraforgó- vagy akácméz is, legutóbbiról kevesen tudják, hogy annak ellenére, hogy hungarikum, az akác egy nem őshonos növény az országban. Amellett, hogy mézet vásárolunk, érdemes kipróbálni a propoliszt, a virágport, a méhpempőt is. Ezek mind-mind tele vannak értékes vitaminokkal és minden jóval ugyanúgy, mint a folyékony arany.
Vásárlásnál oda kell figyelni pár dologra. Először is, hogy a címkén mi olvasható, például a származási ország. Sokszor fel sincs tüntetve, hogy melyik országból érkezett az üveg, csak az, hogy import áru. Azt is nézzük meg, hogy az adott portéka átesett e pasztörizáláson. Nem baj, ha igen, viszont tudni kell, hogy ezzel a folyamattal sokszor értékes vitaminok és jó baktériumok is távoznak, ezért lehetséges, hogy nem olyan íze lesz a méznek, mint amit várunk tőle.
Csábító lehet, amikor meglátjuk a nagyobb üzletláncok kínálatában az olcsóbb árut, viszont az nagy valószínűséggel sokkal silányabb minőségű és leginkább nem magyar termék. Ki is próbálhatjuk azt a trükköt, hogy a megvett mézből egy teáskanálnyit hideg vízbe keverünk és, ha pikkpakk feloldódik és nem ülepszik le a pohár aljára, akkor bizony az hamisított áru. Az is jó próba, ha az ujjunkra cseppentve megnézzük állagát. Ha elfolyik, és nem tartja kicsit sem alakját, akkor az sem az igazi. A mézzel megkent kenyér pedig megkeményedik, ha kint hagyjuk az asztalon, a „cukorszirupos valami” pedig eláztatja a kenyerünket.
Ha ténylegesen mézet szeretnénk enni, akkor keressünk méhészt, méhészetet, menjünk piacra, abban nem fogunk csalódni. Amellett, hogy magyar termelő, magyar virágának, magyar mézét vásároljuk, nem csak a hazai gazdaságot, hanem az adott termelőt is támogatjuk és biztosak lehetünk abban, hogy nem hamisított, cukorszirupos ragacsot teszünk az asztalra, hanem egészséges ételt.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Tűzgyújtás szabadban és otthon: A gondtalan sütés-főzés szabályai

A nyári időszak beköszöntével egyre többen választják a nyílt ég alatti főzést. Akár a kertben, akár az erdőben, a kültéri főzőcskézés remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Legyen szó grillezésről, bográcsozásról vagy szalonnasütésről, fontos, hogy betartsuk a tűzrakásra vonatkozó szabályokat és körültekintően járjunk el különösen szabadban.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Miért lehet stresszes a nyaralás?

A nyaralás a legtöbb ember számára a pihenés, kikapcsolódás és feltöltődés ideje – legalábbis elméletben, „papíron”. A valóság azonban sokszor mást mutat: a nyári szabadság időszaka nem ritkán feszültséggel, családi vitákkal, időnyomással vagy éppen kiábrándulással jár.
A rage baiting jelensége és működése

Biztosan sokan találkozunk a közösségi médiás görgetés közben dühítő tartalmakkal. Úgymond van az internetnek egy sötét része, ahol az indulatot kiváltó videók tömkelege nem véletlen baleset, hanem tudatosan előállított termék. Legyenek ezek közúti balesetes klipek, állatkínzás vagy valamilyen látványos társadalmi normaszegés formájában.