Menü

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

A szaruhártya-gyulladás mellett specifikusan szemészeti ok lehet a kötőhártya és az érhártya-gyulladás. Ilyen esetekben az árulkodó jel arra nézve, hogy valószínűleg orvoshoz kell fordulni. és nem más betegség vagy sérülés áll a háttérben.

Súlyosabb kötőhártya-gyulladás is előidézhet fényérzékenységet, emellett elsősorban váladékozás, könnyezés, szúró érzés. A szemgolyó, illetve járulékos részeinek gyulladására gyakran a szem vörössége, bepirosodása is felhívja a figyelemfelhívó.

A fényérzékeny szem tünete lehet néhány súlyos betegségnek orvosi értelemben vett, komoly migrén, az agyrázkódás, az agyhártyagyulladás (meningitisz), a veszettség, a koponya- és az agysérülés, sőt az agydaganat.

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, ne találgassunk! Hiszen ma már bármilyen gond esetén rendelkezésünkre áll a modern orvostudomány.

Ha a szem fényérzékenységén valaki azt érti, hogy hunyorog a vakító nyári napfényben, akkor ez nem szorul egyéb kezelésre, mint amit egy megfelelő UV-védelemmel ellátott szemüveg is tud biztosítani. Az erős UV-sugárzás ugyanis a szaruhártya és a szemhéj napégést vagy akár szürkehályogot okozhat.

Az alattomos látásgyilkos, a szürkehályog (cataracta), ami nem jár fájdalommal, de idővel megvakíthat, ami az UV-sugárzásnak is tudható be, és mondanunk sem kell, hogy az erős napfény a maradék sem tesz jót neki, hanem csak súlyosbítja a tüneteket.
Egy jó napszemüveggel a vakság legfőbb oka ellen küzdünk, mert a vakság nagyjából minden második esete mögött a védtelen szemet fokozottan érintő szemüveg áll.

Íme, mennyire messzire vezet a fényérzékeny szem és a gyógyászati (megelőzési) célt is szolgáló napszemüvegek kérdésköre! Ha pedig már egyszer ezen a területen járunk, akkor a napsugaraknak a lapos tárgyakról való, zavaró visszaverődését kiszűrő polarizálásról, illetve a polarizált napszemüvegekről is érdemes beszélni.

Ezzel a vegyi kezeléssel olyan egyedi napszemüveglencsék állíthatók elő, amelyek elejét veszik annak, hogy például autóvezetés közben hirtelen elvakítson a nyári napfény, vagy elkápráztasson a hó, ami nagyon veszélyes lehet.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.