Menü

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

A szaruhártya-gyulladás mellett specifikusan szemészeti ok lehet a kötőhártya és az érhártya-gyulladás. Ilyen esetekben az árulkodó jel arra nézve, hogy valószínűleg orvoshoz kell fordulni. és nem más betegség vagy sérülés áll a háttérben.

Súlyosabb kötőhártya-gyulladás is előidézhet fényérzékenységet, emellett elsősorban váladékozás, könnyezés, szúró érzés. A szemgolyó, illetve járulékos részeinek gyulladására gyakran a szem vörössége, bepirosodása is felhívja a figyelemfelhívó.

A fényérzékeny szem tünete lehet néhány súlyos betegségnek orvosi értelemben vett, komoly migrén, az agyrázkódás, az agyhártyagyulladás (meningitisz), a veszettség, a koponya- és az agysérülés, sőt az agydaganat.

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, ne találgassunk! Hiszen ma már bármilyen gond esetén rendelkezésünkre áll a modern orvostudomány.

Ha a szem fényérzékenységén valaki azt érti, hogy hunyorog a vakító nyári napfényben, akkor ez nem szorul egyéb kezelésre, mint amit egy megfelelő UV-védelemmel ellátott szemüveg is tud biztosítani. Az erős UV-sugárzás ugyanis a szaruhártya és a szemhéj napégést vagy akár szürkehályogot okozhat.

Az alattomos látásgyilkos, a szürkehályog (cataracta), ami nem jár fájdalommal, de idővel megvakíthat, ami az UV-sugárzásnak is tudható be, és mondanunk sem kell, hogy az erős napfény a maradék sem tesz jót neki, hanem csak súlyosbítja a tüneteket.
Egy jó napszemüveggel a vakság legfőbb oka ellen küzdünk, mert a vakság nagyjából minden második esete mögött a védtelen szemet fokozottan érintő szemüveg áll.

Íme, mennyire messzire vezet a fényérzékeny szem és a gyógyászati (megelőzési) célt is szolgáló napszemüvegek kérdésköre! Ha pedig már egyszer ezen a területen járunk, akkor a napsugaraknak a lapos tárgyakról való, zavaró visszaverődését kiszűrő polarizálásról, illetve a polarizált napszemüvegekről is érdemes beszélni.

Ezzel a vegyi kezeléssel olyan egyedi napszemüveglencsék állíthatók elő, amelyek elejét veszik annak, hogy például autóvezetés közben hirtelen elvakítson a nyári napfény, vagy elkápráztasson a hó, ami nagyon veszélyes lehet.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!