Menü

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

A szaruhártya-gyulladás mellett specifikusan szemészeti ok lehet a kötőhártya és az érhártya-gyulladás. Ilyen esetekben az árulkodó jel arra nézve, hogy valószínűleg orvoshoz kell fordulni. és nem más betegség vagy sérülés áll a háttérben.

Súlyosabb kötőhártya-gyulladás is előidézhet fényérzékenységet, emellett elsősorban váladékozás, könnyezés, szúró érzés. A szemgolyó, illetve járulékos részeinek gyulladására gyakran a szem vörössége, bepirosodása is felhívja a figyelemfelhívó.

A fényérzékeny szem tünete lehet néhány súlyos betegségnek orvosi értelemben vett, komoly migrén, az agyrázkódás, az agyhártyagyulladás (meningitisz), a veszettség, a koponya- és az agysérülés, sőt az agydaganat.

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, ne találgassunk! Hiszen ma már bármilyen gond esetén rendelkezésünkre áll a modern orvostudomány.

Ha a szem fényérzékenységén valaki azt érti, hogy hunyorog a vakító nyári napfényben, akkor ez nem szorul egyéb kezelésre, mint amit egy megfelelő UV-védelemmel ellátott szemüveg is tud biztosítani. Az erős UV-sugárzás ugyanis a szaruhártya és a szemhéj napégést vagy akár szürkehályogot okozhat.

Az alattomos látásgyilkos, a szürkehályog (cataracta), ami nem jár fájdalommal, de idővel megvakíthat, ami az UV-sugárzásnak is tudható be, és mondanunk sem kell, hogy az erős napfény a maradék sem tesz jót neki, hanem csak súlyosbítja a tüneteket.
Egy jó napszemüveggel a vakság legfőbb oka ellen küzdünk, mert a vakság nagyjából minden második esete mögött a védtelen szemet fokozottan érintő szemüveg áll.

Íme, mennyire messzire vezet a fényérzékeny szem és a gyógyászati (megelőzési) célt is szolgáló napszemüvegek kérdésköre! Ha pedig már egyszer ezen a területen járunk, akkor a napsugaraknak a lapos tárgyakról való, zavaró visszaverődését kiszűrő polarizálásról, illetve a polarizált napszemüvegekről is érdemes beszélni.

Ezzel a vegyi kezeléssel olyan egyedi napszemüveglencsék állíthatók elő, amelyek elejét veszik annak, hogy például autóvezetés közben hirtelen elvakítson a nyári napfény, vagy elkápráztasson a hó, ami nagyon veszélyes lehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.