Menü

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A homályos látás mellett más tünetek is jelentkezhetnek, például fényérzékenység, fejfájás vagy irritált szem. Az elmosódott látás a leggyakoribb látással kapcsolatos panasz, amellyel az emberek szemészhez fordulnak. Bármi is áll a látás megváltozásának hátterében, megnehezítheti a munkavégzést, és megnehezítheti az olyan dolgok élvezetét, mint az olvasás, a vezetés vagy a monitor nézés.

Számos oka szemészeti oka lehet, mint például:
A látás fókuszálásának nehézségei rövidlátás vagy távollátás esetén.
A fénytörési hibák a homályos látás leggyakoribb okai. Ezeket az állapotokat gyakran szemüveggel, kontaktlencsével vagy orvosi műtéttel lehet korrigálni.
Astigmia (amikor a szem felszíne nem megfelelően görbül). Igen gyakori látáshiba, leggyakoribb tünete az elmosódott látás, a szem gyors elfáradása és a fejfájás. Cilinderes szemüveggel vagy kontaktlencsével, és lézeres szemműtéttel megjavítható.

Az öregszeműség szintén egy fénytörési hiba, ami a legtöbb embert 45 éves kor után tapasztalható. Nehézzé válik a fókuszálás , a közeli látás homályos lesz, megnehezítve a könyvek, magazinok vagy étlapok olvasását. Más fénytörési hibákhoz hasonlóan olvasószemüveg, kontaktlencse, vagy lézeres szemműtét is segíthet abban, hogy jobban lásson.

A homályos látás gyakori oka lehet a szemszárazság. A szem szárazsága a könnyfilm károsodásával függ össze, viszkető, égő érzéssel és szemfájdalommal jár. A kezelés magában foglalja a műkönnyek használatát, vagy villanófényes kezelést.

A szürkehályog (cataracta) a szemlencsék elhomályosodásával járó szembetegség, mely kizárólag műtéti úton, műlencsével orvosolható. Leggyakoribb tünete a homályos látás , a színek elhalványulása.

A zöldhályog esetén a megemelkedett szemnyomás károsítja a látóideget. Akut glaukómás roham esetén hirtelen látásromlás, homályos látás jelentkezik, mely esetén azonnal szemész szakorvos kell fordulni.

A szemfenéki meszesedés (az éles látás helyét érintő betegség) fokozatos vagy hirtelen látársomlát okoz, főként az 50 éves kor felett.

A diabéteszes retinopátia bárkit érinthet, aki cukorbeteg. Az állapot akár teljes látásvesztést is okozhat.

Az egyik leggyakoribb szemfertőzés a kötőhártya gyulladás, ami a kötőhártya fertőzése vagy allergiás reakció miatt alakul ki a szervezetben. Vörös, égő, viszkető szemekkel, duzzadt szemhájakkal és elmosódott látással jár.

Az uvetis (szem gyulladásos megbetegedése) szintén okozhatják a szem vörösségét, és látás homályosságát. A szaruhártya gyulladását, a keratitist általában fertőzés okozza. Ha túl sokáig használ egy pár kontaktlencsét, újrahasználja a szennyezett kontaktlencsét, vagy kontaktlencsében alszik, az növeli ennek kockázatát.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.