Menü

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A női test legfontosabbnak vélt hormonja az ösztrogén, melyet a petefészek, a méhlepény, a mellékvesék és izmok is termelnek. Fő feladata a másodlagos nemi jellegek fejlődésének koordinálása, illetve a menstruációs ciklus szabályozása, ezáltal fontos szerepe van a teherbeesés terén is. Emellett nem elhanyagolható, hogy felelős még az egészséges csontsűrűség, a vércukorszint és a koleszterinszint megfelelő szinten tartásáért és az agy működéséért is. A lényeg, hogy szervezetünkben a progeszteron nevű hormon ellensúlyozza az ösztrogén szintjét, viszont amikor ez az egyensúly felborul, és a mérleg elbillen az ösztrogén felé, akkor ösztrogén túlsúly, vagyis dominancia alakul ki.

Az ösztrogén dominancia kialakulása sokféle tünetet eredményezhet, tartósan pedig különböző betegségekhez indít utat. Befolyása van a testsúlyra, a szexuális működésre, az erőnlétre, a napi közérzetre, a menstruációs ciklusra, vizesedést, ingerlékenységet, depressziót, hajhullást okozhat. Nem ritka, hogy a PCOS-ért, a leadhatatlan kilókért, daganatokért, szív- és érrendszeri megbetegedésekért, alvászavarokért, bőrbetegségekért, mint az ekcéma, puffadásért, csontritkulásért, vetélésért és meddőségért is ő felel. Sokszor külső tényezők okozzák a problémát, például bizonyos gyógyszerek szedése, a krónikus stressz vagy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, de az elhízás, a miómák, inzulinrezisztancia, endometriózis, pajzsmirigy alulműködés is eredményezheti a magas ösztrogénszintet.

Tenni a probléma ellen mi is tudunk. Első sorban életmódváltással próbálkozzunk, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, adott esetben a testsúlyfelesleg leadásával, sztresszkezeléssel, vitaminok és ásványi agyagok bevitelével is egyensúlyba hozhatjuk a hormonjainkat. A magnézium, szelén, E- és D-vitamin, cink bevitelre érdemes odafigyelni, ezeket már multivitaminok formájában is beszerezhetjük. Bizonyos gyógynövények is segíthetnek, de mindig beszéljük meg orvosunkkal, mielőtt önkezelésbe kezdünk.

Az ösztrogén dominancia nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni életkortól függetlenül, ezért nagyon fontos a mielőbbi egészséges életmódra való áttérés, súlyosabb esetben pedig a megfelelő kezelés megkezdése.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.