Menü

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

„Az életben nem az jelenti a tragédiát, ha nem éred el a célokat, hanem ha nincsenek céljaid.” /Benjamin Elijah Mays/

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Mi is az a motiváció?

Minden megvalósítandó célkitűzéshez rendelkeznünk kell egy belülről áradó húzóerővel, amit motivációnak nevezünk. A motiváció szó a latin „movere” igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A motiváció egy belső állapot, mely cselekvésre, viselkedésre késztet. A cél, a tevékenység eredményének előrevetítése.

Léteznek úgynevezett motivációs szintek:

Egyik ilyen szint, ahol a motiválhatatlan emberek léteznek.

Ők nem akarják igazán az adott célt, így nem is érnek el eredményt megoldás, náluk a megoldás a megfelelő cél kitűzése és keresése.

A második szinten a nehezen motiválható emberek találhatóak meg.

Igényük és szándékuk van a cél elérésére, de fokozottabban nyüstölni és támogatni kell őket. Szeretne jobb fizikumot, de tenni nem akarnak érte. Nekik megoldás egy olyan mozgásformát találni, amelyet szívesen űznek, így a célhoz vezető út is könnyebb lesz nekik.

A jól motiválható emberek jól körül írt célokkal rendelkeznek. Tudják, hogy mennyi időt, energiát és pénzt kell a célja elérésébe fektetni, meg is teszi, csinálja az edzéseket, csak esetleg lassabban éri el a vágyott célt, olykor elakad, néha megtorpan, de visszatér a helyes útra és teszi a dolgát. Számukra nem az a kérdés, elérik – e a célt, hanem az, hogy mikor.

Akik megszállottak, ők a negyedik szinten helyezkednek el.

Legtöbbször konkrét versenyzési célokkal rendelkeznek, van mögöttük több éves edzésmúlt, gyakran elhagyja a komfortzónát, tudatosak, kitartóak, motiváltak és célorientáltak. Vasakarattal rendelkeznek.

Mi szükséges ahhoz, hogy elérjünk egy célt?

Az első feladat egy döntés, amit meghozunk annak érdekében, hogy valami megváltozzon az életünkben. A második, hogy ezután cselekszünk is, és valamit elkezdünk máshogy csinálni, mint ahogy addig tettük. A harmadik pedig a kitartás, amivel el tudjuk érni a valódi változást, és új szokásokat tudunk kialakítani.

Mindháromnak teljesülnie kell ahhoz, hogy elérjük azt a célt, amit kitűztünk.

Fontos, hogy legyen egy miértünk, ugyanis kell valami, ami arra ösztönöz bennünket, hogy felkeljünk reggelente. Ez lehet egészséggel, életmóddal, sporttal kapcsolatos elhatározás, lehet a munkahelyi előmenetel, a család jóléte, egy nyaralás, bármi. A lényeg, hogy megtaláljuk a miértünket.

Bevallom, én olykor becsülöm a megszállott embereket, akik bátran kilépnek a komfortzónából, tisztelem bennük, hogy megrendíthetetlen akarattal rendelkeznek. Tőlük lehet tanulni a motivációról, a kitartásról. Érdemes ilyen emberek társaságát keresnünk! Sok célkitűzést kívánok mindenkinek, és sok motivációt a megvalósításukhoz!

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.