Menü

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

„Az életben nem az jelenti a tragédiát, ha nem éred el a célokat, hanem ha nincsenek céljaid.” /Benjamin Elijah Mays/

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Mi is az a motiváció?

Minden megvalósítandó célkitűzéshez rendelkeznünk kell egy belülről áradó húzóerővel, amit motivációnak nevezünk. A motiváció szó a latin „movere” igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A motiváció egy belső állapot, mely cselekvésre, viselkedésre késztet. A cél, a tevékenység eredményének előrevetítése.

Léteznek úgynevezett motivációs szintek:

Egyik ilyen szint, ahol a motiválhatatlan emberek léteznek.

Ők nem akarják igazán az adott célt, így nem is érnek el eredményt megoldás, náluk a megoldás a megfelelő cél kitűzése és keresése.

A második szinten a nehezen motiválható emberek találhatóak meg.

Igényük és szándékuk van a cél elérésére, de fokozottabban nyüstölni és támogatni kell őket. Szeretne jobb fizikumot, de tenni nem akarnak érte. Nekik megoldás egy olyan mozgásformát találni, amelyet szívesen űznek, így a célhoz vezető út is könnyebb lesz nekik.

A jól motiválható emberek jól körül írt célokkal rendelkeznek. Tudják, hogy mennyi időt, energiát és pénzt kell a célja elérésébe fektetni, meg is teszi, csinálja az edzéseket, csak esetleg lassabban éri el a vágyott célt, olykor elakad, néha megtorpan, de visszatér a helyes útra és teszi a dolgát. Számukra nem az a kérdés, elérik – e a célt, hanem az, hogy mikor.

Akik megszállottak, ők a negyedik szinten helyezkednek el.

Legtöbbször konkrét versenyzési célokkal rendelkeznek, van mögöttük több éves edzésmúlt, gyakran elhagyja a komfortzónát, tudatosak, kitartóak, motiváltak és célorientáltak. Vasakarattal rendelkeznek.

Mi szükséges ahhoz, hogy elérjünk egy célt?

Az első feladat egy döntés, amit meghozunk annak érdekében, hogy valami megváltozzon az életünkben. A második, hogy ezután cselekszünk is, és valamit elkezdünk máshogy csinálni, mint ahogy addig tettük. A harmadik pedig a kitartás, amivel el tudjuk érni a valódi változást, és új szokásokat tudunk kialakítani.

Mindháromnak teljesülnie kell ahhoz, hogy elérjük azt a célt, amit kitűztünk.

Fontos, hogy legyen egy miértünk, ugyanis kell valami, ami arra ösztönöz bennünket, hogy felkeljünk reggelente. Ez lehet egészséggel, életmóddal, sporttal kapcsolatos elhatározás, lehet a munkahelyi előmenetel, a család jóléte, egy nyaralás, bármi. A lényeg, hogy megtaláljuk a miértünket.

Bevallom, én olykor becsülöm a megszállott embereket, akik bátran kilépnek a komfortzónából, tisztelem bennük, hogy megrendíthetetlen akarattal rendelkeznek. Tőlük lehet tanulni a motivációról, a kitartásról. Érdemes ilyen emberek társaságát keresnünk! Sok célkitűzést kívánok mindenkinek, és sok motivációt a megvalósításukhoz!

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.