Menü

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Nagyon fontos információ az is, hogy mennyi ideje áll fenn a torokfájása. Az akut torokfájást az esetek többségében valamilyen néhány napon belül gyógyuló fertőzés okozza, ám a tartós, krónikus fájdalmat komolyan kell venni. Figyelje meg a fájdalom jellegét, kísérő panaszait, ez segíthet a torokfájást okozó betegség kiderítésében!

Az akut torokfájás gyakori okai

Az akut torokfájás leggyakoribb és leginkább kézenfekvő oka a meghűlés, a mandulagyulladás, az influenza vagy egyéb felső légúti fertőzés, amelyet többnyire vírusok vagy baktériumok okoznak. Különösen ősszel és télen könnyen elkaphatók ezek a kórokozók, amelyek köhögéssel, tüsszentéssel átfertőzve megtelepednek a légutak nyálkahártyáján, majd gyulladást okoznak. Egyes kórokozók állandóan jelen vannak a szájüreg és garat nyálkahártyáján, de az erős és egészséges immunrendszer nem engedi kóros mértékben elszaporodni.

Felső légúti vírusok okozta megfázás esetén a fokozott váladékképződés, nátha, orrdugulás, rekedtség, köhögés, nyelési panaszok, hőemelkedés, láz, rossz közérzet szintén kísérői lehetnek a torokfájásnak. A heveny gyulladások legtöbbször néhány nap alatt gyógyulnak, szövődményes esetekben azonban krónikussá válhatnak.

Az egyik leggyakrabban előforduló enyhe megbetegedés a vírus okozta akut garatgyulladás (pharyngitis), melyre a legjellemzőbb a torokszárazsággal járó torokfájás, gyakran nyelési fájdalommal is társulva.

Mandulagyulladás

A mandulagyulladást leggyakrabban vírus okozza, de felnőtteknél kb. 10%-ban, gyermekeknél 25-40%-ban bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás jelentkezik. Ennek hátterében bakteriális (leggyakrabban Streptococcus) fertőzés áll, és kifejezett, mindkét fülbe sugárzó torokfájdalommal, lázzal, elesettséggel jár. Szövődményként a mandulák körül tályog alakulhat ki, így a torokfájás krónikussá is válhat, ezért gyakori mandulagyulladás esetén mandulaműtét mérlegelendő.

További fertőzések

Vírusfertőzés okozza az általában enyhe torokfájással, nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodással, levertséggel járó csókbetegséget (mononucleosis infectiosa vagy mononukleózis), amely a fiatalok betegsége.Szintén járhatnak torokfájással olyan súlyos fertőzések is, amilyen a skarlát vagy a diftéria (torokgyík). Ilyenkor sokkal intenzívebb lehet a fájdalom.

Gégegyulladás

A rekedtség annak a jele, hogy a gyulladás átterjedt a gégére és a hangszalagokra is, így az akut gégegyulladás és hangszalaggyulladás általában szintén vírusos felső légúti fertőzés tünete.

Torokirritáció. A fertőzéseken túl kisebb gyulladást válthat ki a garatban kémiai irritáció vagy hőhatás is.

Például jelentkezhet torokfájás és rekedtség forró, fűszeres ételek, forró vagy jeges italok fogyasztását, vagy háztartási tisztítószerek belégzés követően is.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.