Menü

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Nagyon fontos információ az is, hogy mennyi ideje áll fenn a torokfájása. Az akut torokfájást az esetek többségében valamilyen néhány napon belül gyógyuló fertőzés okozza, ám a tartós, krónikus fájdalmat komolyan kell venni. Figyelje meg a fájdalom jellegét, kísérő panaszait, ez segíthet a torokfájást okozó betegség kiderítésében!

Az akut torokfájás gyakori okai

Az akut torokfájás leggyakoribb és leginkább kézenfekvő oka a meghűlés, a mandulagyulladás, az influenza vagy egyéb felső légúti fertőzés, amelyet többnyire vírusok vagy baktériumok okoznak. Különösen ősszel és télen könnyen elkaphatók ezek a kórokozók, amelyek köhögéssel, tüsszentéssel átfertőzve megtelepednek a légutak nyálkahártyáján, majd gyulladást okoznak. Egyes kórokozók állandóan jelen vannak a szájüreg és garat nyálkahártyáján, de az erős és egészséges immunrendszer nem engedi kóros mértékben elszaporodni.

Felső légúti vírusok okozta megfázás esetén a fokozott váladékképződés, nátha, orrdugulás, rekedtség, köhögés, nyelési panaszok, hőemelkedés, láz, rossz közérzet szintén kísérői lehetnek a torokfájásnak. A heveny gyulladások legtöbbször néhány nap alatt gyógyulnak, szövődményes esetekben azonban krónikussá válhatnak.

Az egyik leggyakrabban előforduló enyhe megbetegedés a vírus okozta akut garatgyulladás (pharyngitis), melyre a legjellemzőbb a torokszárazsággal járó torokfájás, gyakran nyelési fájdalommal is társulva.

Mandulagyulladás

A mandulagyulladást leggyakrabban vírus okozza, de felnőtteknél kb. 10%-ban, gyermekeknél 25-40%-ban bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás jelentkezik. Ennek hátterében bakteriális (leggyakrabban Streptococcus) fertőzés áll, és kifejezett, mindkét fülbe sugárzó torokfájdalommal, lázzal, elesettséggel jár. Szövődményként a mandulák körül tályog alakulhat ki, így a torokfájás krónikussá is válhat, ezért gyakori mandulagyulladás esetén mandulaműtét mérlegelendő.

További fertőzések

Vírusfertőzés okozza az általában enyhe torokfájással, nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodással, levertséggel járó csókbetegséget (mononucleosis infectiosa vagy mononukleózis), amely a fiatalok betegsége.Szintén járhatnak torokfájással olyan súlyos fertőzések is, amilyen a skarlát vagy a diftéria (torokgyík). Ilyenkor sokkal intenzívebb lehet a fájdalom.

Gégegyulladás

A rekedtség annak a jele, hogy a gyulladás átterjedt a gégére és a hangszalagokra is, így az akut gégegyulladás és hangszalaggyulladás általában szintén vírusos felső légúti fertőzés tünete.

Torokirritáció. A fertőzéseken túl kisebb gyulladást válthat ki a garatban kémiai irritáció vagy hőhatás is.

Például jelentkezhet torokfájás és rekedtség forró, fűszeres ételek, forró vagy jeges italok fogyasztását, vagy háztartási tisztítószerek belégzés követően is.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.