Menü

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

A ganglion legtöbbször a csukló környékén és az ujjak tövénél alakulhat ki, de vannak esetek, amikor a térdet, a bokát, vagy a lábtő ízületeit érinti. A ganglion egy olyan úgynevezett tömlő, dudor, ami az ízületek és az ínhüvely környékén alakul ki. Hogy mitől jön létre, azt nem tudjuk pontosan, de lehet oka egy sérülés vagy irritáció is, illetve azoknál is többször megfigyelhető, akik sokat gépelnek, ez pedig terheli a csuklót. Mérete teljesen változó, az idő elteltével is mindenféle irányba változhat, csökkenhet, vagy nőhet is. Sőt, el is tűnhet, csak úgy.

Van, amikor fáj, van, hogy csak ott dudorodik, de semmilyen érzést nem kapcsolódik hozzá. Kísérheti viszont lokalizált, vagyis az adott területet érintő éles fájdalom és gyengeség is. Fontos megjegyezni mielőtt megijednénk, ez nem egy rosszindulatú daganatos elváltozás, bennük semmilyen sejtburjánzás nem jön létre. A tömlőben folyadék, vagy zselés anyag található. A nőknél többször megfigyelhető és nem csak idősebb korban az ízületek gyulladásai miatt, hanem serdülőkorban is találkozhatunk vele.

Diagnosztizálásakor megvizsgálják a csomót, az elhelyezkedését és kinézetét is. Mivel a csomóban folyadék van, így az átvilágítható, ultrahangos vizsgálattal a kiterjedése és pontos kiindulási helye is megállapítható. Kezelése sokféle lehet. Első körben, amikor nem okoz fájdalmat, akkor sínbe helyezik, hogy kevesebb terhelés érje, emellett gyulladáscsökkentő kenőcsökkel, vagy tablettákkal segítik a gyógyulást. Ambuláns, azaz járóbeteg ellátás keretein belül a ganglion le tudják szívni tűvel és fecskendővel, mely átmenetileg segíthet a fájdalmas feszítő érzés csökkentésében.

Amennyiben ezek a konzervatív kezelési lehetőségek nem segítenek, a fájdalom és a tünetek továbbra is fennállnak, akkor műtéti úton kimetszik, melyhez nem szükséges altatás, helyi érzéstelenítés mellett elvégezhető. Sajnos a későbbiekben a műtét ellenére is visszatérhet a probléma. A műtétet követően csak és kizárólag fokozatosan lehet az érintett területet terhelni, nem szabad azonnal például sínt kalapálni egy csuklót érintő sebészeti kezelés után, hiszen újra kialakulhat a tömlő, illetve az érintett inak, ínhüvely is károsodhat. Mivel a kialakulásának pontos okát nem tudjuk, így megelőzni sem tudjuk, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy ne terheljük túl ízületeinket.

A ganglion egy kellemetlen dudor, mely nem csak kellemetlen, hanem fájdalmat is okozhat, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy időben megkapjuk a megfelelő kezelést és ne terheljük túl ízületeinket.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.