Menü

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Doboz technika

A négyszögletes légzésként is gyakran emlegetett "doboz technika" alkalmas arra, hogy eltereljük gondolatainkat a feszültséget generáló történésekről. Segít megnyugtatni a lestet és az elmét egyaránt. Fontos, hogy addig tart a belégzés, amíg elszámolunk magunkban egytől négyig. Aztán ugyanennyi ideig visszatartjuk a lélegzetünket, ezt egy négy másodperces kilégzés követi, majd szintén egy négy ütemig tartó szünet. Ismételjük addig, amíg meg nem nyugszunk. Érdemes kipróbálni a technikát úgy is, hogy becsukjuk a szemünket és magunk elé képzelünk egy négyzetet, amelyben az egyik saroktól indulva, sarokról sarokra haladva körbemegyünk újra és újra, miközben elszámolunk négyig.

Háromszög technika

Az előbbi módszerhez hasonlóan a háromszög technikánál is azonos ütemig tart a belégzés, a lélegzet visszatartása és a kilégzés. Csak itt értelemszerűen egytől háromig kell elszámolnunk. A levegőt az orrunkon szívjuk be, majd a szánkon fújjuk ki. Ha csukott szemmel végezzük a gyakorlatot, képzeljük el, hogy egy háromszögben "bolyongunk" sarokról sarokra.

Rekeszizomlégzés

Aki megszokta, hogy csak felületes, mellkasi légzést végez, annak eleinte szokatlan és kényelmetlen lehet ez a módszer, a mély légzés azonban könnyebben hozzásegít minket ahhoz, hogy ellazuljunk. Lélegezzünk be az orrunkon keresztül, és szívjuk le a levegőt mélyen, a hasunkba. Segíthet, ha rátesszük hasunkra a kezünket, és arra figyelünk, hogy érezzük-e, ahogy a has megtelik levegővel, akár egy lufi. Rövid ideig tartsuk vissza a lélegzetünket, majd fújjuk ki a levegőt.

Taktikai légzés

Erős szorongás és pánikhangulat esetén hajlamosak vagyunk csak a szánkon keresztül lélegezni. Ha ezen kapjuk magunkat, próbáljuk legalább néhány percet szánni erre a légzőgyakorlatra. A számolással egybekötött tudatos orrlégzés segíthet lelassulni és megnyugodni. A be- és a kilégzés négy-négy másodpercig tartson, a kettő között pedig tartsunk néhány pillanatnyi szünetet.

Szívószál technika

Ha szorongás hatására megemelkedik a testhőmérsékletünk, akkor érdemes kipróbálni az úgynevezett szívószál technikát, amellyel normalizálhatjuk az értékeket. A gyakorlathoz használhatunk egy valódi szívószálat, de az is elég, ha csak elképzeljük, hogy azon keresztül lélegzünk ki és be - ehhez egy nagyon szűk kört kell formálnunk ajkainkkal, mint amikor szívószállal isszuk az italunkat.

4-7-8-as légzés

Ez a gyakorlat egy kicsit bonyolultabb, mint az eddig ismertetettek. Érdemes azonban kipróbálni, sokat segíthet ugyanis idegeink megnyugtatásában és a stressz legyőzésében.

Helyezkedjünk el kényelmesen, és fújjunk ki minden még bent lévő levegőt a szánkon keresztül. Ezt követően négy másodpercen keresztül szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, tartsuk vissza a lélegzetünket hét másodpercig, majd nyolc másodpercen át fújjuk ki a levegőt a szánkon.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.