Menü

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Doboz technika

A négyszögletes légzésként is gyakran emlegetett "doboz technika" alkalmas arra, hogy eltereljük gondolatainkat a feszültséget generáló történésekről. Segít megnyugtatni a lestet és az elmét egyaránt. Fontos, hogy addig tart a belégzés, amíg elszámolunk magunkban egytől négyig. Aztán ugyanennyi ideig visszatartjuk a lélegzetünket, ezt egy négy másodperces kilégzés követi, majd szintén egy négy ütemig tartó szünet. Ismételjük addig, amíg meg nem nyugszunk. Érdemes kipróbálni a technikát úgy is, hogy becsukjuk a szemünket és magunk elé képzelünk egy négyzetet, amelyben az egyik saroktól indulva, sarokról sarokra haladva körbemegyünk újra és újra, miközben elszámolunk négyig.

Háromszög technika

Az előbbi módszerhez hasonlóan a háromszög technikánál is azonos ütemig tart a belégzés, a lélegzet visszatartása és a kilégzés. Csak itt értelemszerűen egytől háromig kell elszámolnunk. A levegőt az orrunkon szívjuk be, majd a szánkon fújjuk ki. Ha csukott szemmel végezzük a gyakorlatot, képzeljük el, hogy egy háromszögben "bolyongunk" sarokról sarokra.

Rekeszizomlégzés

Aki megszokta, hogy csak felületes, mellkasi légzést végez, annak eleinte szokatlan és kényelmetlen lehet ez a módszer, a mély légzés azonban könnyebben hozzásegít minket ahhoz, hogy ellazuljunk. Lélegezzünk be az orrunkon keresztül, és szívjuk le a levegőt mélyen, a hasunkba. Segíthet, ha rátesszük hasunkra a kezünket, és arra figyelünk, hogy érezzük-e, ahogy a has megtelik levegővel, akár egy lufi. Rövid ideig tartsuk vissza a lélegzetünket, majd fújjuk ki a levegőt.

Taktikai légzés

Erős szorongás és pánikhangulat esetén hajlamosak vagyunk csak a szánkon keresztül lélegezni. Ha ezen kapjuk magunkat, próbáljuk legalább néhány percet szánni erre a légzőgyakorlatra. A számolással egybekötött tudatos orrlégzés segíthet lelassulni és megnyugodni. A be- és a kilégzés négy-négy másodpercig tartson, a kettő között pedig tartsunk néhány pillanatnyi szünetet.

Szívószál technika

Ha szorongás hatására megemelkedik a testhőmérsékletünk, akkor érdemes kipróbálni az úgynevezett szívószál technikát, amellyel normalizálhatjuk az értékeket. A gyakorlathoz használhatunk egy valódi szívószálat, de az is elég, ha csak elképzeljük, hogy azon keresztül lélegzünk ki és be - ehhez egy nagyon szűk kört kell formálnunk ajkainkkal, mint amikor szívószállal isszuk az italunkat.

4-7-8-as légzés

Ez a gyakorlat egy kicsit bonyolultabb, mint az eddig ismertetettek. Érdemes azonban kipróbálni, sokat segíthet ugyanis idegeink megnyugtatásában és a stressz legyőzésében.

Helyezkedjünk el kényelmesen, és fújjunk ki minden még bent lévő levegőt a szánkon keresztül. Ezt követően négy másodpercen keresztül szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, tartsuk vissza a lélegzetünket hét másodpercig, majd nyolc másodpercen át fújjuk ki a levegőt a szánkon.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.