Menü

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Doboz technika

A négyszögletes légzésként is gyakran emlegetett "doboz technika" alkalmas arra, hogy eltereljük gondolatainkat a feszültséget generáló történésekről. Segít megnyugtatni a lestet és az elmét egyaránt. Fontos, hogy addig tart a belégzés, amíg elszámolunk magunkban egytől négyig. Aztán ugyanennyi ideig visszatartjuk a lélegzetünket, ezt egy négy másodperces kilégzés követi, majd szintén egy négy ütemig tartó szünet. Ismételjük addig, amíg meg nem nyugszunk. Érdemes kipróbálni a technikát úgy is, hogy becsukjuk a szemünket és magunk elé képzelünk egy négyzetet, amelyben az egyik saroktól indulva, sarokról sarokra haladva körbemegyünk újra és újra, miközben elszámolunk négyig.

Háromszög technika

Az előbbi módszerhez hasonlóan a háromszög technikánál is azonos ütemig tart a belégzés, a lélegzet visszatartása és a kilégzés. Csak itt értelemszerűen egytől háromig kell elszámolnunk. A levegőt az orrunkon szívjuk be, majd a szánkon fújjuk ki. Ha csukott szemmel végezzük a gyakorlatot, képzeljük el, hogy egy háromszögben "bolyongunk" sarokról sarokra.

Rekeszizomlégzés

Aki megszokta, hogy csak felületes, mellkasi légzést végez, annak eleinte szokatlan és kényelmetlen lehet ez a módszer, a mély légzés azonban könnyebben hozzásegít minket ahhoz, hogy ellazuljunk. Lélegezzünk be az orrunkon keresztül, és szívjuk le a levegőt mélyen, a hasunkba. Segíthet, ha rátesszük hasunkra a kezünket, és arra figyelünk, hogy érezzük-e, ahogy a has megtelik levegővel, akár egy lufi. Rövid ideig tartsuk vissza a lélegzetünket, majd fújjuk ki a levegőt.

Taktikai légzés

Erős szorongás és pánikhangulat esetén hajlamosak vagyunk csak a szánkon keresztül lélegezni. Ha ezen kapjuk magunkat, próbáljuk legalább néhány percet szánni erre a légzőgyakorlatra. A számolással egybekötött tudatos orrlégzés segíthet lelassulni és megnyugodni. A be- és a kilégzés négy-négy másodpercig tartson, a kettő között pedig tartsunk néhány pillanatnyi szünetet.

Szívószál technika

Ha szorongás hatására megemelkedik a testhőmérsékletünk, akkor érdemes kipróbálni az úgynevezett szívószál technikát, amellyel normalizálhatjuk az értékeket. A gyakorlathoz használhatunk egy valódi szívószálat, de az is elég, ha csak elképzeljük, hogy azon keresztül lélegzünk ki és be - ehhez egy nagyon szűk kört kell formálnunk ajkainkkal, mint amikor szívószállal isszuk az italunkat.

4-7-8-as légzés

Ez a gyakorlat egy kicsit bonyolultabb, mint az eddig ismertetettek. Érdemes azonban kipróbálni, sokat segíthet ugyanis idegeink megnyugtatásában és a stressz legyőzésében.

Helyezkedjünk el kényelmesen, és fújjunk ki minden még bent lévő levegőt a szánkon keresztül. Ezt követően négy másodpercen keresztül szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, tartsuk vissza a lélegzetünket hét másodpercig, majd nyolc másodpercen át fújjuk ki a levegőt a szánkon.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.