Menü

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Számos sportoló keresi a megfelelő energiaforrásokat az edzéseik vagy versenyeik során. Bár a csoki, szőlőcukor, gumicukor gyors és kényelmes megoldást kínálhatnak, felvetődik a kérdés, vajon tényleg ezek lennének a hasznos energiát adó tápanyagforrások, vagy csak kényeztető gyorsmegoldások és hogyan hatnak ezek a sportteljesítményre?

A gumicukor, szőlőcukor és társai rendkívül gyors energiaforrások, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek azonnali energiát biztosítanak. Ez akkor különösen hasznos, amikor rövid, intenzív edzéseket végzünk és azonnal kell az energia.

Egyszerű cukrokról beszélünk, melyek könnyen emészthetők, továbbá emésztési problémákat sem okoznak. Ízük finom, szívesen fogyasztják a sportolók.

Hátrányként róható fel, hogy alacsony tápértékűek, nem tartalmaznak vitaminokat, sem ásványi anyagokat vagy rostokat, ezekre pedig szükség lenne a sportolók egészségének és teljesítményének fenntartásához.

Én magam azért nem fogyasztom futóversenyek alkalmával a szőlőcukrot, mert a magas cukortartalom gyors inzulinválaszt válthat ki, ami hirtelen vércukorszint-csökkenést okozhat, így a jól jött kezdeti energialöketet hirtelen fáradtság követi.

Ha egészségesebb alternatívákban gondolkodunk, akkor válasszuk a természetes, táplálóbb és hasonló gyors energiaforrásokat, mint például a gyümölcsök.

A friss és aszalt szárított gyümölcsök természetes cukrokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, gyorsan felszívódnak, emellett egészségesek.

Az aszalványok könnyen magunkkal vihetők, ezért is ideálisak edzés vagy verseny közben.

Az energiaszeletek nagyon népszerűek, bár bolti áruk borsos, házilag is gyorsan összedobhatók, elkészítésük nem igényel különösebb szaktudást.

Magvakból, diófélékből, aszalt gyümölcsökből és mézből vagy agavé szirupból ízlés szerint testre szabhatók és nincsenek tele mesterséges adalékokkal.

Akik nem édesre vágynak, kipróbálhatják a zöldségchipseket, natúr olajos magvakat, ezek szintén jó alternatívák, nem emelik meg hirtelen a vércukrot és összetett tápanyagokat is biztosítanak.

Vannak, akik egészségügyi problémák vagy tapasztalataik szerint nem fogyasztanak edzés vagy verseny közben szilárd frissítést, jómagam a reflux miatt futás közben inkább hagyatkozom energiagélekre, zselékre, izotóniás sportitalokra, melyek szintén biztosítják a kívánt energiát, szilárd étel elfogyasztása nélkül, ám ebben az esetben kiemelten fontosnak tartom leírni, hogy csak edzéseken jól kipróbált géleket, italokat fogyasszunk a versenyen, nehogy nem várt gyomorproblémákkal kelljen szembesülnünk.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.