Menü

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Számos sportoló keresi a megfelelő energiaforrásokat az edzéseik vagy versenyeik során. Bár a csoki, szőlőcukor, gumicukor gyors és kényelmes megoldást kínálhatnak, felvetődik a kérdés, vajon tényleg ezek lennének a hasznos energiát adó tápanyagforrások, vagy csak kényeztető gyorsmegoldások és hogyan hatnak ezek a sportteljesítményre?

A gumicukor, szőlőcukor és társai rendkívül gyors energiaforrások, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek azonnali energiát biztosítanak. Ez akkor különösen hasznos, amikor rövid, intenzív edzéseket végzünk és azonnal kell az energia.

Egyszerű cukrokról beszélünk, melyek könnyen emészthetők, továbbá emésztési problémákat sem okoznak. Ízük finom, szívesen fogyasztják a sportolók.

Hátrányként róható fel, hogy alacsony tápértékűek, nem tartalmaznak vitaminokat, sem ásványi anyagokat vagy rostokat, ezekre pedig szükség lenne a sportolók egészségének és teljesítményének fenntartásához.

Én magam azért nem fogyasztom futóversenyek alkalmával a szőlőcukrot, mert a magas cukortartalom gyors inzulinválaszt válthat ki, ami hirtelen vércukorszint-csökkenést okozhat, így a jól jött kezdeti energialöketet hirtelen fáradtság követi.

Ha egészségesebb alternatívákban gondolkodunk, akkor válasszuk a természetes, táplálóbb és hasonló gyors energiaforrásokat, mint például a gyümölcsök.

A friss és aszalt szárított gyümölcsök természetes cukrokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, gyorsan felszívódnak, emellett egészségesek.

Az aszalványok könnyen magunkkal vihetők, ezért is ideálisak edzés vagy verseny közben.

Az energiaszeletek nagyon népszerűek, bár bolti áruk borsos, házilag is gyorsan összedobhatók, elkészítésük nem igényel különösebb szaktudást.

Magvakból, diófélékből, aszalt gyümölcsökből és mézből vagy agavé szirupból ízlés szerint testre szabhatók és nincsenek tele mesterséges adalékokkal.

Akik nem édesre vágynak, kipróbálhatják a zöldségchipseket, natúr olajos magvakat, ezek szintén jó alternatívák, nem emelik meg hirtelen a vércukrot és összetett tápanyagokat is biztosítanak.

Vannak, akik egészségügyi problémák vagy tapasztalataik szerint nem fogyasztanak edzés vagy verseny közben szilárd frissítést, jómagam a reflux miatt futás közben inkább hagyatkozom energiagélekre, zselékre, izotóniás sportitalokra, melyek szintén biztosítják a kívánt energiát, szilárd étel elfogyasztása nélkül, ám ebben az esetben kiemelten fontosnak tartom leírni, hogy csak edzéseken jól kipróbált géleket, italokat fogyasszunk a versenyen, nehogy nem várt gyomorproblémákkal kelljen szembesülnünk.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.