Menü

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

A megfélemlítés a bántalmazás három típusát említhetjük: érzelmi, szóbeli és fizikai bántást, így a megfélemlítést többféleképpen lehet értelmezni. A zaklatás bármely olyan helyzetben előfordulhat, ahol az emberek kapcsolatba kerülnek egymással: akár iskolai, családi, munkahelyi formában.

Sajnos mostanság egyre gyakrabban fordul elő az iskolai zaklatás. Szülőként és pedagógusként ezt a témát próbáltam körbejárni, melyből a legfontosabb, hogy észrevegyük a jelenséget, felismerjük az erre utaló tüneteket, ugyanis nemcsak a levertség és szomorúság hívhatja fel a figyelmet az iskolai bullyingra.

Az iskolai zaklatás vagy bullying semmilyen formája nem elfogadható. A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már nem csak tanítási időben kerülhet sor iskolai piszkálódásra, hanem akár 0-24-ben tudják zaklatni a gyerekek egymást az online felületeken. Szülőként pedig olvasni kell a jelekből, mert nem biztos, hogy a gyerek elmondja otthon, hogy gond van a suliban.

A jelenség éppúgy előfordul alapítványi, egyházi, mint állami fenntartású iskolákban és nem találtak összefüggést a családszerkezet és a bullying között sem.

A zaklatást elszenvedő személy általában nem tehet arról, hogy őt szemelik ki az elkövetők és gyakran nem mer szólni az őt ért támadásokról, vagy szégyelli a helyzetet, ezért nem beszél róla, nem kér segítséget.

A tünetek felismerésénél nem elég a „mi volt ma a suliban?” általános kérdés, szükség van az internethasználat szabályainak tisztázására. Ez segíthet abban, hogy a gyerek elkerülje az iskolai bullyingot, vagy könnyebben megoldjon egy esetleg kialakult nehéz szituációt.

Melyek az iskolai bullying jelei?

Egyik legfigyelemfelhívóbb viselkedés, hogy zárkózottá válik a gyerek. A lelki problémák gyakran fizikai formában öltenek testet, így, ha a gyerek sokszor panaszkodik hasfájásra, fejfájásra, érdemes ennek okán is elgondolkodni. Az iskolai zaklatás miatti stressz, szorongás is kiválthatja a tüneteket.

Feltűnő lehet, ha a gyerek mindig éhesen jön haza az iskolából, pedig visz ennivalót, lehet, hogy az ételt oda kell adnia valakinek.

Az iskolai bántalmazást jellemzik az erőszakos megnyilvánulások. Ha a gyereket bullying éri, jelentkezhetnek nála pl. kis testvérrel szembeni erőszakos megnyilvánulások.

Ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk ruhája, személyes tárgyai többször megrongálódnak, kerüli a társas helyzeteket, romlik az iskolai teljesítménye, gyakrabban fáj a feje, gyomorpanaszai vannak, alvászavarok jelentkeznek, rémálmok gyötrik, alacsony az önbecsülése, akkor ezek zaklatásra utalhatnak.

A zaklatás megakadályozása érdekében fontos tisztában lenni a bullying jellemzőivel, és felismerni a fiatal közösségekben romboló hatásként működő jelenséget. A Magyar Lelki Elsősegély (LESZ) segélyszámai: 116-123, +36 80 810-600 a nap 24 órájában minden hálózatról ingyenesen hívhatók.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.