Menü

Nyári fitnesz tippek

Sokan azt gondolják, hogyha télen nem érték el a kívánt „beach body” -t akkor nyáron már felesleges belefogni az edzésbe, de ez nem igaz. Van néhány örökérvényű szabály, amit azonban muszáj betartanod, hogyha nyáron szeretnél elkezdeni rendszeresen sportolni, vagy esetleg folytatnád az eddig is folyamatban lévő edzéseidet!

Nyáron nagyon magasra fel tud szökni a hőmérséklet, ezért fontos, hogy mindig vigyünk magunkkal legalább egy liter vizet az edzésre, és napközben is fogyasszunk minél több folyadékot. Kaphatóak viszonylag olcsón elektrolitos italok, a sok izzadás miatt érdemes némelyik edzés után ilyet is fogyasztani. Ha hazaértünk meglephetjük magunkat egy jó gyümölcsös limonádéval is, amely garantáltan felfrissít és vitamintartalma is előnyös a testünknek.

Érdemes a kora reggeli, vagy késő esti órákban sportolni, főleg, hogyha a szabadban szeretnénk testmozgást végezni. Ilyen lehet például, a futás, a séta, esetleg kerékpározás vagy túrázás. Hogyha egész napos elfoglaltságra adjuk a fejünket, akkor figyeljünk oda, hogy a legnaposabb órákban mindig legyen valami menedék, árnyékos hely vagy épület, ahová behúzódhatunk pihenni. Előny lehet a melegben világos színű ruhákat viselni, lehetőleg valami könnyű légáteresztő anyagból, olyat, amit sportolásra terveztek. Ez is segíthet abban, hogy ne hevüljön túl a testünk. Sokan elfelejtik, pedig az egyik legfontosabb dolog a napvédő krém használata, érdemes indulás előtt is bekenni a bőrünk azon felületeit, ami ki van téve a napnak, illetve magunkkal vinni, hiszen néhány óránként érdeme újra felvinni a krémet a bőrfelületre.

Kellemes felfrissülés lehet nyáron úszni járni, vannak olcsó bérletek, amelyek egy pár órás belépést biztosítanak a fürdőbe. Hogyha tudunk úszni, akkor kitalálhatunk magunknak egy edzéstervet, vagy esetleg konzultálhatunk egy oktatóval. Fontos, hogy egy lépcsőzetesen felépített edzéstervet alakítsunk ki, melyben hétről hétre növeljük az elvárást magunkkal szemben. Ezelőtt fel kell mérned, hogy jelenleg milyen formában vagy, és utána készíteni egy táblázatot, vagy egy jegyzetet, amelyben kitalálod a következő egy hónap menetét. Fontos, hogy tartsunk pihenőnapokat, és ne hajtsuk túl magunkat!

Hogyha konditerembe járunk edzeni, akkor is érdemes odafigyelni arra, hogy fokozatosak legyünk, és hogy ne terheljük túl magunkat, még akkor sem, hogyha van klíma a helységben. Nagyobb az esélye ilyenkor annak, hogy megfázzunk. Hogyha tényleg nem szeretnénk sehová elmenni, akkor is megvan a lehetőségünk arra, hogy az otthonunkban sportoljunk. Elég egy polifonmatrac, és néhány jógagyakorlat az internetről ahhoz, hogy elinduljunk az életmódváltás felé vezető úton.

Tűzzünk ki elérhető célokat magunk elé, és látni fogjuk, hogy akár pár héten belül elkezdődik a változás! Fontos az, hogyha túlterheljük magunkat, akkor könnyen elillanhat a motiváció, ezért érdemesebb lassan, de konzisztensen fejlődni. Ehhez tud segítségül szolgálni egy edzési napló, vagy papír alapon, vagy akár a telefonunkban vezetve. Valaki számára lehet az a legnagyobb segítség, hogy egy baráttal, vagy a párjával együtt kezd el sportolni, úgyhogy ezzel is nyugodtan próbálkozzunk meg, a lényeg, hogy ne féljünk belevágni!

Majernyik Szilvia

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!