Menü

Szódabikarbóna a szépségápolásban?

Nálam a szódabikarbóna a sütemények tésztájába szokott kerülni, de úgy tűnik ez a filléres alapanyag sok területen alkalmazható, ma nem a konyhai felhasználásáról lesz szó, hanem arról, hogy építhetjük be a szépségápolásba.

A szódabikarbóna kiválóan használható házi szépségtrükkök terén, legyen szó akár finomabb hajról, ragyogóbb bőrről, fehérebb fogakról.

Hogyan hat a hajtisztításra?

Nos a szódabikarbóna a segítségünkre lesz a hajápolásnál, szórjunk negyedrész szódaport a szokásos samponunk adagjához. Mossuk meg vele a hajunkat és öblítsük le a szokásos módon. A hajunk fényesebb és kezelhetőbb lesz tőle!

Száraz sampon helyett is alkalmazhatjuk a szódabikarbónát, csak szórjunk belőle a hajtövekre és borzoljuk össze a hajunkat. A hajkefénket is tisztíthatjuk vele, remekül eltávolítja a sörték közül a megtapadt maradványokat, ehhez áztassuk a hajkeféket és a fésűket meleg vízben egy teáskanál szódabikarbónával kb. 20 percig, majd öblítsük le és szárítsuk meg egy törölközőn.

A szódabikarbóna a tökéletes fogfehérítő. Nedves fogkefére szoktam szórni és dörzsölöm vele a fogaimat egy-két percig.

Arcradírként hogyan kell alkalmazni?

Készítsünk arcradírt három rész szódabikarbónából és egy rész vízből. Masszírozzuk a bőrbe gyengéd, körkörös mozdulatokkal, aztán öblítsük le langyos vízzel. Az arcon használt formula egész testünkön is használható, heti egyszer javasolt a szódabikarbónás testradírozás.

A konyhában ismert port hintőporként is használhatjuk bolti dezodorok helyett, ugyanis semlegesíti a szagokat. A ruhán sem hagy foltot.

Szódapor napégés ellen? Igen!

Ha megégette a nap a bőrünket, vagy túl sok rovarcsípés okoz kellemetlen viszketést, akkor vegyünk egy szódabikarbónás fürdőt a tünetek enyhítésére.

Hogy mi mindent tud még a szódabikarbóna, mennyire sokoldalú ez a csodaszer és miért érdemes megmártózni egy ilyen fürdővízben, arra a következő pontok adnak választ:

Jó a gombás fertőzések ellen. A szódabikarbóna-fürdő segít hamarabb felépülni a gombás fertőzésből, mert megöli a Candida sejtek többségét.

Ha a cipőnkbe vagy egy zokniba szórunk szódabikarbónát, és nap közben hagyjuk hatni, nemcsak felpuhítja a bőrt és így megszűnteti a bőrkeményedést, de a lábgomba ellen is hatásos.

Használható körömgyulladás esetén. A vastag, elszíneződött körömnek jót tesz, ha szódabikarbónás vízbe áztatjuk, arra figyeljünk, hogy nyílt sebek esetében nem ajánlott.

Hatékony ekcémára! A meleg fürdővízbe tett negyed vagy félbögrényi szódabikarbóna enyhíti a viszketést. Fürdés után testápolóval kenjük be a bőrünket!

Hogyan hat a húgyúti fertőzésekre? A szódabikarbóna nem helyettesíti a gyógyszeres megoldást, azonban az antibiotikumos kezelés kiegészítéseként negyedbögrényi szódabikarbónát tegyünk a fürdővízbe és 15-30 percig áztassuk benne magunkat.

Ahogy láthatjuk, ha nem is mindenre jó a szódabikarbóna, de tényleg valóságos csodaszer, ami nem árt, ha kéznél van.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.