Menü

Hogy hatnak a savas ételek a fogainkra?

Közismert tény, hogy amit elfogyasztunk ételek vagy italok, azok hatnak a fogainkra. A fogorvosom mindig megjegyzi, hogy a savas ételek milyen kedvezőtlen hatással vannak fogakra s többek között ő maga is érzi, hogy mikor több savas gyümölcsöt, meggyet, narancsot eszik, bizony fogproblémák jelentkeznek nála. Ennek oka, hogy a savak megtámadják, gyengítik a fogzománcot, ennek károsodásával pedig beindul a fogszuvasodás, ezt pedig, ha valakinek, akkor egy fogorvosnak el lehet hinni. Nézzük hogyan hatnak a fogainkra a savas ételek.

A fogzománc eróziójának kialakulását okozhatja savas ételek, például friss citrusfélék, és italok gyakori fogyasztása, a legnagyobb kárt pedig a szénsavas vagy további cukrozott italok, valamint a bor vagy gyümölcsteák okozzák.

A fogzománc a fogakat borító védőréteg, ám ha ez savval érintkezik, lágyulni kezd, “megbomlik”. A fogszuvasodás ma már mondhatjuk, hogy szinte “népbetegség”, minden korosztályt érint, ami a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be.

A problémán nem segítenek a cukros gyümölcslevek, a szénsavas üdítőitalok, a cukros édességek, kekszek, csokoládék, melyek károsítják fogainkat.

Ha nem szeretnénk egyre gyakrabban látogathatni a fogorvosi rendelőt, akkor a savas ételek fogyasztását korlátoznunk kell, így megóvjuk fogaink épségét, egészségét, szépségét.

Ha mégis olykor savas, cukros gyümölcsöket, ételeket, italokat fogyasztottunk, érdemes utána vizet inni vagy cukormentes rágógumit használni, ezek a praktikák ugyanis eltávolítják a fogakra rakódott savakat.

Az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, rendszeres és alapos fogmosás, mely nem ér véget a fogsikálással, ide sorolható a fogköztisztítás, s említendő a szájvízhasználat is. Szakemberek szerint savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyedórát a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen megsérthetjük. Jó ötlet megelőzésre, ha szívószállal fogyasztjuk a savas italokat, így kevésbé érintkezik a fogainkkal, de a cukormentes rágógumi is jó szolgálatot tehet, serkenti ugyanis a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.

Mi számít savas italnak vagy ételnek?

Azok az italok, amelyek pH értéke 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és károsak a fogakat védő zománcrétegre nézve. Példának vegyük a citrom levét, mely 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát savassága magas és súlyosan árthat a fogaknak.

Mire ügyeljünk még a savas ételek, italok mérséklése mellett?

A fogmosáskor válasszunk kíméletes, puhaszálú fogkefét, s használjunk magas fluorid tartalmú fogkrémet, ezek segítenek a fogzománc megerősítésében és a fogszuvasodás megelőzésében.

Alapvető szájhigiéniával, rendszeres és alapos fogmosással, megfelelő táplálkozással, fogászati szűrésekkel, illetve a savas ételek és italok fogyasztásának visszaszorításával számos fogászati problémát megelőzhetünk.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.