Menü

Hogy hatnak a savas ételek a fogainkra?

Közismert tény, hogy amit elfogyasztunk ételek vagy italok, azok hatnak a fogainkra. A fogorvosom mindig megjegyzi, hogy a savas ételek milyen kedvezőtlen hatással vannak fogakra s többek között ő maga is érzi, hogy mikor több savas gyümölcsöt, meggyet, narancsot eszik, bizony fogproblémák jelentkeznek nála. Ennek oka, hogy a savak megtámadják, gyengítik a fogzománcot, ennek károsodásával pedig beindul a fogszuvasodás, ezt pedig, ha valakinek, akkor egy fogorvosnak el lehet hinni. Nézzük hogyan hatnak a fogainkra a savas ételek.

A fogzománc eróziójának kialakulását okozhatja savas ételek, például friss citrusfélék, és italok gyakori fogyasztása, a legnagyobb kárt pedig a szénsavas vagy további cukrozott italok, valamint a bor vagy gyümölcsteák okozzák.

A fogzománc a fogakat borító védőréteg, ám ha ez savval érintkezik, lágyulni kezd, “megbomlik”. A fogszuvasodás ma már mondhatjuk, hogy szinte “népbetegség”, minden korosztályt érint, ami a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be.

A problémán nem segítenek a cukros gyümölcslevek, a szénsavas üdítőitalok, a cukros édességek, kekszek, csokoládék, melyek károsítják fogainkat.

Ha nem szeretnénk egyre gyakrabban látogathatni a fogorvosi rendelőt, akkor a savas ételek fogyasztását korlátoznunk kell, így megóvjuk fogaink épségét, egészségét, szépségét.

Ha mégis olykor savas, cukros gyümölcsöket, ételeket, italokat fogyasztottunk, érdemes utána vizet inni vagy cukormentes rágógumit használni, ezek a praktikák ugyanis eltávolítják a fogakra rakódott savakat.

Az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, rendszeres és alapos fogmosás, mely nem ér véget a fogsikálással, ide sorolható a fogköztisztítás, s említendő a szájvízhasználat is. Szakemberek szerint savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyedórát a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen megsérthetjük. Jó ötlet megelőzésre, ha szívószállal fogyasztjuk a savas italokat, így kevésbé érintkezik a fogainkkal, de a cukormentes rágógumi is jó szolgálatot tehet, serkenti ugyanis a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.

Mi számít savas italnak vagy ételnek?

Azok az italok, amelyek pH értéke 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és károsak a fogakat védő zománcrétegre nézve. Példának vegyük a citrom levét, mely 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát savassága magas és súlyosan árthat a fogaknak.

Mire ügyeljünk még a savas ételek, italok mérséklése mellett?

A fogmosáskor válasszunk kíméletes, puhaszálú fogkefét, s használjunk magas fluorid tartalmú fogkrémet, ezek segítenek a fogzománc megerősítésében és a fogszuvasodás megelőzésében.

Alapvető szájhigiéniával, rendszeres és alapos fogmosással, megfelelő táplálkozással, fogászati szűrésekkel, illetve a savas ételek és italok fogyasztásának visszaszorításával számos fogászati problémát megelőzhetünk.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.