Menü

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging kifejezés a svéd "plocka upp" kifejezés kombinációja a "gyűjtés" és a "kocogás" kifejezéséből. A plogging elnevezés lényegében egy szemétszedő futást jelent, nevezzük új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyégnek. A tevékenység annyit tesz, hogy futás vagy kocogás közben a sportolók – természetesen szemétszedő kesztyűben - hulladékot gyűjtenek össze, mellyel megtisztítják környezetüket. A plogging ötlete Svédországból származik.

A plogging mint tevékenység és kifejezés, Magyarországon 2018 elején vált ismertté.

A környezetbarát mozgalom egy új környezettudatos „futódivat”, melyben mi is részt szoktunk venni a helyi futócsoporttal.

Miért jó ez nekünk?

Gondoljunk csak bele! Ha minden edzésen csak egyetlen futó mindössze csupán egyetlen szemetet szed fel a földről, már mennyit tettünk a környezetünkért! Az az egyszerű gesztus, hogy összeszedjük az utunk során látott szemetet, segít, hogy jobban érezzük magunkat.

A plogging azért is népszerű és divatos, mert ötvözi az egészséges életet, a testmozgást és a környezetvédelmet. Röviden, a plogging technika azt jelenti szemetet szedünk sportolás közben, ez azt jelenti, hogy tetszés szerint mehetünk sétálni, futni, biciklizni és ahelyett, hogy több szemetet hagynánk, önzetlenül összegyűjtjük mások hulladékát.

Lakóhelyemen futóközösség működik, így a közösségi futásaink alkalmával is tökéletesen beilleszthető az edzésekbe a szemétgyűjtés. Természetesen nem ekkorra tesszük a legnehezebb résztávos edzéseket, nem rekordokat döntögetünk ilyenkor, de a földért és a környezetvédelemért mindenképp teszünk valamit.

Mire kell figyelni szemétszedéskor?

Arra mindenképp, hogy kesztyűben végezzük a tevékenységet és arra is figyeljünk, hogy mi az a szemét, amit nem szabad felvenni a földről, ilyenek például a gyógyszerek, kötszerek, gyógyászati eszközök, tű, akkumlátorok, motorolaj, különféle elektromos és elektronikai berendezések és hasonlók.

A fertőzésveszélyt mindenképp szem előtt kell tartani plogging közben.

Mire lesz szükségünk?

A gumikesztyűkön kívül egy erős szemeteszsákra, mely elbír mindenféle hulladékkal. Futásból hazaérve első dolgunk legyen a lehető legalaposabban kezet mosni, a gumikesztyűt pedig egy erre alkalmas hulladékgyűjtőbe, a futókesztyűt pedig mosógépbe dobni.

Hol szedjünk szemetet?

Szemetet szedni bárhol lehet, akár erdőkben, mezőkön, a lakóhelyünkön, a terepfutások alkalmával, akár a városban, mindenképp egy tiszteletreméltó elhatározás és tevékenység, hirdessünk meg egy ilyen alkalmat és bíztassunk mindenkit, hogy csatlakozzon.

Az ember olykor azt gondolja, hogy ő egymaga egyedül kevés és az ő cselekedete nem is számít igazán. Pedig de, nagyon is számít

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.