Menü

A szemduzzanat lehetséges okai

Az árpa egy olyan szemhéjgyulladás, amelyet az olajos váladékot termelő mirigyek gyulladása okoz. Ez akkor következik be, amikor baktériumok jutnak be a mirigyek kivezetőjáratába. A szemárpa egy vöröses dudor a szemhéj széle közelében.

A szemárpa heveny gyulladással jár, a szemhéjon az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

szemhéj duzzanat

fájdalom

idegentest érzés

kötőhártya duzzanat vagy vörösség

könnyezés az adott szemen

Az árpa kezelése

Gyakran nem igényel kezelést, általában 1-2 hét alatt magától megszűnik. Íme néhány tipp az otthoni kezeléshez: A fájdalom enyhítésére naponta háromszor-négyszer 5-10 percig alkalmazzon meleg borogatást.

Kerülje a szemészeti termékeket, beleértve a sminket és a szemkrémeket, amíg az árpa el nem tűnik. Kerülje a kontaktlencsék viselését

Soha ne nyomja ki, vagy dörzsölje az árpát

Ha nem javulnak a tünetek, és nem fakad ki magától az árpa, forduljon szakorvoshoz, aki vényköteles antibiotikum-tartalmú szemcseppet vagy kenőcsöt írhat fel.

2. Jégárpa

A szemhéjgyulladás másik gyakori formája a jégárpa, ami egy kis göb a szemhéjon. Gyakran összekeverik a szemárpával, de azzal ellentétben, a jégárpát nem baktérium okozza, hanem a Meibom-mirigyek krónikus gyulladása. Ekkor kivezető csatornák elzáródnak, az olajos váladék felgyülemlik és nem tud kiürülni. Nehezebb észre venni, mert fájdalommentes és lassan fejlődő gyulladás.

Ezekkel a tünetekkel járhat:

duzzanat, amely az egész szemhéjat érintheti

bizonyos esetekben bőrpír

érzékenység

homályos látás

A jégárpa kezelése

A jégárpa magától csak ritkán múlik el, a legtöbbször műtét szükséges a felesleges váladék eltávolítására.

3. Allergia

A duzzanat leggyakoribb oka a szemallergia. A szemallergia kellemetlen érzést, szemhéjirritációt és duzzanatot okozhat.

A szemallergia tünetei akkor jelentkeznek, amikor az immunrendszer túlreagál egy olyan anyagra, mint a por vagy a pollen. A szem sejtjei hisztaminokat és más vegyi anyagokat bocsátanak ki, hogy megpróbálják megvédeni a szemet. Ennek hatására a szemhéjak megduzzadnak, és a szem viszket, vörös és vizenyős lesz.

A vényköteles gyógyszerek nagyon hatékonyan enyhítik a szemallergia tüneteit. Az antihisztaminok gyakran gyorsan csökkentik az allergia okozta szemhéjduzzanatot, alkalmazásukról érdemes szemész szakorvossal konzultálni.

4. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya gyulladását bakteriális vagy vírus fertőzés, illetve allergiás reakció okozhatja. Kötőhártya gyulladás esetén a szemhéjai összeragadhatnak, váladékoznak, szemei kipirosodottak.

Tapasztalhat még szemhéj duzzanatot, könnyezést, viszketést, fényérzékenységet és látása homályossá válhat.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.