Menü

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Az Európai Uniós adatok alapján a 0 és 14 év közötti gyermekeket érintő halálesetek közül minden tízedik közlekedési balesetre vezethető vissza. A közlekedés legveszélyeztetetteb résztvevői a gyerekek, ennek pedig az az oka, hogy a kisebbek észlelési, tájékozódási és koordinációs képessége, reakciója még fejlődő szakaszban van.

A gyerekek nem érzékelik a rájuk leselkedő veszélyeket sem, hiszen életkoruk sajátosságainak megfelelően nincs sokszor veszélyérzetük. A tudatos közlekedés fontosságára már egészen kisgyermekkorban el kell kezdeni a nevelést.

Természetesen ebben az első és legfontosabb a szülői példamutatás, ez pedig ott kezdődik, hogy soha nem csábulunk el még a legkisebb szabálytalanságra sem! Megfelelő helyen parkolunk, a zebrán kelünk át, fogjuk a gyerekeink kezét és nem kezdünk el futni villogó zöld jelzésnél.

A megfelelő minták kialakításában elsősorban a szülőknek van meghatározó szerepük, természetesen óvodákban, iskolákban is szükséges elkezdeni a tudatos közlekedésre és a megfelelő közlekedési magatartásra való nevelést.

A gyermekek védelmére, közlekedésük biztonságosabbá tételére a közlekedésre nevelés, a prevenció és a közúti ellenőrzések egyaránt nagyszerű lehetőséget nyújtanak. Hasznos, ha a gyermekek a közlekedési táblákkal, jelzésekkel is hamar megismerkednek.

Mi a helyzet a kicsikkel?

A legkisebbeknek is lehet mesélni erről, játékos módon, mesekönyvekkel, mondókákkal, rajzok segítségével, hiszen alapdolgokat így már a legkisebb korosztály is elsajátíthat, míg a nagyobbaknak a világhálón letölthető foglalkoztatófüzetek, vagy társasjátékok is rendelkezésükre állnak feladatokkal, közlekedéssel kapcsolatos tesztekkel.

A bölcsődés és óvodás gyerekeknek feltétlenül tudniuk kell, hogy mindig fogják a szüleik kezét, amikor átkelünk az úttesten, ezzel sok baleset megelőzhető. A gyerekek egyharmada azért sérül meg az utakon, mert nem állnak meg, mielőtt lelépnek a járdáról, vagy nagyon gyakori probléma, hogy nem néznek körbe.

A gyerekek gyorsan meg tudják tanulni az úton való átkelést aszerint, ahogy látják a szülők esetében. Minél hamarabb megtanítjuk a gyereket tájékozódni a közlekedési környezetben, annál biztonságosabban fog tudni közlekedni.

Amit azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a legtöbb tudást és tapasztalatot a gyermek a mindennapi életben szedi össze, azaz azt csinálja, amit Tőlünk lát. Ezért a példamutatás, a szabálykövetés a legfontosabb teendőnk.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.